Huurtoeslag in 2020: hoogte en hoe aan te vragen

Huurtoeslag in 2020: hoogte en hoe aan te vragen Wanneer je inkomen niet al te hoog is kan het elke keer weer een hele opgave zijn om aan het einde van de maand de huur op te brengen. De overheid biedt mensen met een laag inkomen de helpende hand toe door middel van de huurtoeslag. Je hebt alleen recht op huurtoeslag wanneer je aan een aantal eisen voldoet op het gebied van onder andere inkomen, hoogte van de huur en eigen vermogen. Wil je weten of jij huurtoeslag aan kunt vragen in 2020?

Huurtoeslag 2020


Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag (vroeger huursubsidie geheten) is in Nederland een toeslag die je - indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet - kunt ontvangen van de overheid om je zo in staat te stellen je huur te betalen. De huurtoeslag is er dus vooral voor mensen met een laag inkomen. Dit kunnen studenten zijn die zelfstandige woonruimte hebben, maar ook mensen die parttime werken en een laag salaris ontvangen of mensen die een uitkering hebben zoals AOW , WaJong of WAO. Ongeacht de bron van je inkomsten, of dit nu werk of een uitkering is, het is de hoogte van je maandelijks inkomen waar naar wordt gekeken om te bepalen of je recht hebt op huurtoeslag. In sommige situaties is het ook mogelijk gebruik te maken van huurtoeslag wanneer je als student op een campus woont. Hierbij spelen de huurvorm en de indeling van de woning een rol.

DigiD

Je kunt huurtoeslag aanvragen via de toeslagenwebsite van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een inlogcode van DigiD nodig. Wanneer je nog geen DigiD hebt kun je die eenvoudig aanvragen. Je inlogcode wordt dan per post naar je huisadres gezonden.

Wanneer heb je recht op huurtoeslag?

Wil je in 2020 in aanmerking komen voor het ontvangen van huurtoeslag dan moet je aan een aantal door de Belastingdienst gestelde eisen voldoen. Het gaat om de volgende eisen:
 • Je bent in het bezit van een Nederlands paspoort of hebt hier een verblijfsstatus die recht geeft op toeslagen.
 • Je bent op het moment van aanvragen 18 jaar of ouder. Wanneer je minderjarig bent kun je ook huurtoeslag ontvangen in het geval je wees bent, getrouwd bent of alleen zorg draagt voor de opvoeding van een kind.
 • De huurwoning waarin je woont is een zelfstandige woonruimte (onderverhuur en begeleid wonen zijn hiervan uitgesloten).
 • De huurwoning waarin je woont heeft het predicaat 'passend' gekregen.

Inkomenseisen voor het ontvangen van huurtoeslag

Naast eisen aan de woonvorm zijn er zoals gezegd ook eisen gesteld aan de hoogte van je inkomen. Wie te veel verdient heeft namelijk geen recht op toeslagen. De financiële en fiscale eisen waaraan je moet voldoen zijn de volgenden:
 • Het bruto inkomen mag niet boven de grens 'passend toewijzen' uitkomen.
 • De hoogte van de huur van je woning is niet meer dan 737,14 per maand (na indexering). Servicekosten hoef je niet mee te rekenen, dit telt alleen mee voor de rekenhuur. Woon je met meer dan acht mensen in de woning of heb je een handicap dan zijn de maxima hoger.
 • Het eigen vermogen dat je op 1 januari 2020 in je bezit had mag niet hoger zijn dan 30.846. Heb je kinderen dan mag je per kind een bedrag optellen bij het maximum eigen vermogen dat je mag bezitten om aanspraak te blijven maken op huurtoeslag. Voor ouderen geldt een hoger toegestaan eigen vermogen.
Notabene: Het inkomen van inwonende kinderen die op 1 januari 2020 jonger zijn dan 23 jaar, telt alleen mee als
dit een bepaald maximum overstijgt.

Hoeveel huurtoeslag krijg ik in 2020?

Per persoon of huishouden wordt een berekening gemaakt van de hoogte van de huurtoeslag gebaseerd op een combinatie van verschillende factoren. Via de website van de Belastingdienst kun je door middel van een handige tool een proefberekening maken. De informatie je daarvoor nodig hebt is je laatst ontvangen jaaropgave of loonstrookje, een overzicht van je huurkosten en de laatste aanslag inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld proefberekening

 • Je bent ouder dan 23 en jonger dan 65
 • Je hebt geen fiscale partner / toeslagpartner en geen medebewoners
 • Je toetsingsinkomen is 21.240 euro
 • Je bewoont een normale, niet aangepaste woning en hebt geen handicap
 • Je kale huur is 445 euro per maand
 • De servicekosten bedragen 75 euro per maand
 • Je hebt geen medebewoners
 • Je vermogen is lager dan 30.846 euro
Je huurtoeslag bedraagt 57 euro per maand.

Tip: via deze rekenmodule kun je ook uitrekenen of je recht hebt op Kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag.

Betaaldata huurtoeslag 2020

De huurtoeslag wordt op of voor de 20ste van de maand gestort, zodat het er altijd is voordat de huur wordt afgeschreven van je bankrekening. Kijk voor de exacte betaaldata op de website van de Belastingdienst.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenNieuwe huurtoeslag 2020: maximale inkomensgrenzen verdwijnenDoordat per 1 januari 2020 de maximale inkomensgrenzen in de huurtoeslag vervallen, krijgen in 2020 meer mensen recht op…
Geen huurtoeslag meer door erfenis bij vermogenstoets 2021Geen huurtoeslag meer door erfenis bij vermogenstoets 2021Geen huurtoeslag of andere toeslag in 2021, 2023 of 2023 meer krijgen, geen recht op de huurtoeslag doordat u een erfeni…
Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020Huurtoeslag 2020 en vermogen 2020De hoogte van de huurtoeslag 2020 is niet alleen afhankelijk van voorwaarden voor de kale huur die u betaalt maar ook uw…
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…

Erfbelasting 2019, 2020 en 2021 of erfenis belastingvrij?Erfbelasting 2019, 2020 en 2021 of erfenis belastingvrij?Hoeveel erfbelasting betaalt u in 2023 en 2024 over een erfenis of nalatenschap? Kind, kleinkind, een ander? De successi…
Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Wie gaat samenwonen moet rekening houden met het feit dat dit gevolgen kan hebben voor de belasting en voor je inkomsten…
Bronnen en referenties
 • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik-huurtoeslag-krijgen
Reactie

P. M. J. Kemmeren, 28-02-2013
Van wegen mijn leeftijd, geboortejaar 1933, kan ik een andere woning krijgen, maar de kale huur bedraagt 681= euro p.m. nu ontvang ik wel elke maand huursubsidie 140= euro p.m. en mijn huidige huur bedraagt 460= p.m.(jaarlijks inkomen= 16000=). Op hoeveel subsidie kan ik dan nu rekenen? Kunt U mij hierover berichten? hartelijke dank. P M J Kemmeren. Reactie infoteur, 28-02-2013
Geachte heer/mevrouw Kemmeren,

Om de hoogte van de huurtoeslag waarop u recht heeft te berekenen is wat meer informatie nodig, zoals de hoogte van het inkomen van uw eventuele toeslagpartner, uw woonvorm en de hoogte van de servicekosten.

Ervan uitgaande dat u geen toeslagpartner heeft, u een niet-aangepaste woning gaat betrekken zonder medebewoners (en dit geen groepswoning voor ouderen betreft) en u geen servicekosten heeft, dan zou de huurtoeslag voor 2013 uitkomen op 317 euro per maand. Deze berekening is gebaseerd op het toeslagenmodel van de Belastingdienst.

Met vriendelijke groet,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.