Een factormaatschappij inschakelen. Wat kost factoring?
Factoring, Wat is het precies? Wanneer je gebruik maakt van factoring, leg je de debiteurenadministratie in handen van de factoringmaatschappij. Buiten het feit dat het veel tijd scheelt, geef je hierbij ook het financiële Aspect uit handen. Dit verkleint dus de risico's voor het bedrijf. Voor bedrijven die te maken hebben met slecht betalende debiteuren kan het een erg goede oplossing zijn. Toch is het niet in alle gevallen de beste oplossing. Daarom is het goed om eerst wat dingen op een rijtje te zetten. Wat zijn de kosten? En wat zijn de voor en nadelen ten opzichte van een incassobureau?
Om welke redenen gebruik maken van factoring?
Steeds meer bedrijven krijgen tegenwoordig te maken met zogenaamde ‘dubieuze debiteuren’. Dit betekent dat debiteuren het factuurbedrag niet kunnen voldoen, waardoor het bedrag vervolgens niet binnen de gestelde betalingstermijn betaald kan worden. Wanneer je er zelf geen zin meer in hebt om de dubieuze debiteuren de hele tijd achter de broek aan te zitten, kun je dit uitbesteden. Je kunt dan in zee gaan met een factormaatschappij. Vaak neemt zo’n factormaatschappij dan de gehele debiteurenadministratie over. Zij nemen dus ook de risico’s van je over.
Ook wanneer je een bedrijf hebt dat sterk groeit, kun je denken aan factoring. Want wanneer een bedrijf groeit betekent dat dat je nieuwe investering zal moeten doen. Bijvoorbeeld nieuw meubilair aanschaffen wanneer er veel nieuw personeel aangenomen is. Wanneer je dan niet genoeg geld hebt binnen je huidige budget, zou je ook kunnen denken aan factoring. Zo hoef je jezelf tijdelijk geen zorgen te maken over de openstaande posten van je debiteuren. Je krijgt gewoon het geld, zodat je kunt investeren in de groei van het bedrijf.
Wat kost het om in zee te gaan met een factoringmaatschappij?
Het is niet altijd even verstandig om in zee te gaan met een factoringmaatschappij. Voordat je deze stap neemt is het dan ook goed om te weten of het rendabel is in jouw geval. Het is verstandig om dit op te nemen met je financieel adviseur.
Omzet
Wanneer je een bedrijf hebt met een jaarlijkse omzet van minder dan €250.000,- doe je er over het algemeen noet verstandig aan om een factormaatschappij in te schakelen. In dit geval kost het je meer dan dat het je uiteindelijk op zou leveren.
Kosten
Bij factoring betaal je een vast bedrag per jaar, halfjaar of kwartaal. Verder betaal je per factuur die voorgeschoten wordt een vast bedrag, dit is meestal rond €25,-. Ook eisen zij een deel van de omzet op. Vaak zit dit zo rond de 5%. Verder worden er eventuele portokosten en kopieerkosten in rekening gebracht. Vaak is factoring dan ook alleen verstandig wanneer je een redelijk hoge omzet hebt. Anders zal je de kosten er dus niet uithalen!
Welke stappen moeten ondernomen worden voor het inschakelen van een factormaatschappij
Een factormaatschappij neemt niet zomaar de debiteurenadministratie van iedere willekeurige onderneming over. Eerst bekijken zij de kredietwaardigheid van de afnemers. Wanneer deze bedrijven allemaal bijna failliet zijn, is het natuurlijk niet slim om de debiteurenadministratie over te nemen. Dan is dit een veel te groot risico.
Ook stelt de factormaatschappij een limiet vast. Tot dat bedrag schieten zij het geld van de debiteur dan voor. Zo komt je eigen bedrijf ook niet snel in financiële problemen doordat je debiteuren te laat betalen. Het geld wordt namelijk altijd voorgeschoten door de factormaatschappij.
- Betalingstermijnen mogen niet langer zijn dan 180 dagen.
- Factoring op particulieren is niet mogelijk (dus alleen op andere bedrijven).
- De debiteurenportefeuille moet gespreid zijn.
Een factormaatschappij neemt liever een portefeuille over met honderd debiteuren met facturen van rond de 1.000 euro dan een portefeuille met een paar debiteuren met hele grote facturen. In dit laatste geval is het risico voor de factoringmaatschappij namelijk ook te groot.