Ondernemen: factoring
Een belangrijk risico bij ondernemen is de debiteurenportefeuille. Een sterk groeiend bedrijf kan een uitstekende omzet realiseren, wanneer er echter onvoldoende aandacht wordt besteed aan een adequaat debiteurenbeheer, kan het bedrijf in acute betalingsproblemen komen. Een manier om het debiteurenbeheer goed uit te voer is factoring, waarbij een factoringsmaatschappij het beheer uit handen neemt van het bedrijf.
Het belang van een goed debiteurenbeheer
Een goed debiteurenbeheer is essentieel voor de levensvatbaarheid van een bedrijf. Een bedrijf kan veel omzet en winst boeken, echter wanneer het bedrijf onvoldoende aandacht besteed aan een adequaat debiteurenbeheer, blijft de cash te lang onder de debiteuren zitten, waardoor het bedrijf in betalingsproblemen kan komen. De kosten van het bedrijf (huur, personeel, crediteuren, inkoop voorraden etc.) blijven immers wel gewoon doorgaan. Dit probleem wordt vaak ervaren door bedrijven die zeer snel groeien. Door de stijgende omzet stijgen ook de kosten. Echter stijgt door de hogere omzet ook de post debiteuren, waardoor er nog meer geld vastzit onder de debiteuren. Dit kan tot liquiditeitsproblemen leiden, terwijl het bedrijf juist goed presteert qua omzet en winst.
Door veel ondernemers wordt het debiteurenbeheer meer gezien als een noodzakelijk kwaad dan iets wat ze graag doen. Ze willen liever bezig zijn met de business. Om niet teveel tijd kwijt te zijn aan het debiteurenbeheer maar toch verzekerd te zijn van voldoende cashflow, kan factoring uitkomst bieden.
Wat is factoring?
Factoring kan gezien worden als het voorfinancieren van debiteuren. Een bedrijf kan zijn debiteurenbeheer overdragen aan een aanbieder van factoring. Het bedrijf ontvangt meteen een deel van het openstaande bedrag aan vorderingen van debiteuren. Wanneer een bedrijf een order levert van 100.000 euro en het debiteurenbeheer vervolgens overdraagt aan de factor, zal het bedrijf een bedrag (bijvoorbeeld 80.000 euro) meteen ontvangen. Het overige gedeelte volgt wanneer de factor het bedrag van de debiteur heeft ontvangen. Van dit bedrag wordt de vergoeding die de factor in rekening brengt worden afgetrokken.
Het bedrag wat het bedrijf direct ontvangt is het bevoorschottingsbedrag. Dit bedrag wordt door de factor vastgesteld. Dit gebeurt op basis van een debiteurenanalyse. De kredietwaardigheid van de debiteur, zijn betalingshistorie en de branche waarin de debiteur acteert bepaalt het bevoorschottingspercentage. Het bevoorschottingspercentage ligt, afhankelijk van de risico's die uit de analyse van de debiteuren naar voren komen, doorgaans tussen de 60% en 90%. Daarnaast geeft de factor een debiteurenlimiet af. Dit is het bedrag wat aan de debiteur geleverd mag worden om in aanmerking te komen voor het bevoorschottingspercentage. Zo houdt de factor haar risico's onder controle.
Het grote voordeel voor het bedrijf is dat het geld meteen wordt ontvangen en dat het geld niet weken tot maanden onder de debiteuren vastzit. De liquiditeit neemt hierdoor toe en het bedrijf kan hierdoor makkelijker aan haar kortlopende verplichtingen voldoen. Vooral voor snel groeiende bedrijven is factoring een goede manier om met de snelle groei (en daarmee een snelle toename van de vorderingen op debiteuren) om te gaan. Daarnaast kan het volledige debiteurenbeheer (van facturatie tot incasso) overgedragen worden aan de factor. Hiervoor dient wel een hogere vergoeding betaald te worden, echter bespaart het de ondernemer veel tijd en energie aan het factureren en het nabellen van debiteuren. De tijd die hiermee bespaard wordt, kan worden besteed aan het bedrijf zelf. Ook levert factoring over het algemeen een hogere bevoorschotting op dan een krediet bij een bank. Een bankkrediet wordt vaak verstrekt tot 50% of 60% van de waarde van de debiteuren, terwijl dit bij factoring kan oplopen tot 90% of meer. Ook hoeft er bij een stijging van de debiteuren niet opnieuw een aanvraag bij de bank te worden ingediend om het krediet op te hogen. Wanneer het debiteurenbeheer is overgedragen aan een factor, wordt de groei in de debiteur automatisch meegefinancierd (tenzij de debiteurenlimiet niet verhoogd wordt).
De kosten van factoring
De kosten kunnen per factormaatschappij sterk verschillen. Over het algemeen wordt er een percentage van de omzet gevraagd, variërend van 0,1% van de omzet tot 3% of hoger. Daarnaast kan een vast bedrag per maand of per jaar worden gevraagd. Ook al worden er geen debiteurenbetalingen ontvangen, dan nog dient de factor betaald te worden (als vergoeding voor bijvoorbeeld administratiekosten of accountbeheer).