Integrated reporting: een duurzaam jaarverslag
Een integrated report is een jaarverslag waar niet alleen financiële feiten in staan, maar ook niet-financiële feiten. Niet-financiële feiten zijn bijvoorbeeld activiteiten en gevolgen die impact hebben op het milieu of de gezondheid van de mens. Deze manier van jaarverslaggeving op gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) komt steeds vaker voor in de financiële wereld. Integrated reporting wint aan populariteit aangezien de negatieve gevolgen van veel productieprocessen steeds duidelijker worden en bedrijven de behoefte voelen en geacht worden hier verantwoording over af te leggen. Heeft het duurzaam jaarverslag positieve effecten voor alleen de buitenwereld?
Wat is integrated reporting?
PWC (z.d.). zegt het volgende over de term integrated reporting: "Integrated reporting is een nieuwe vorm van verantwoorden waarbij de waardecreatie en impact van een organisatie centraal staan. Bovendien geeft het antwoord op de vragen die de maatschappij stelt: in plaats van een inzicht in de cijfers wil de maatschappij namelijk inzicht in dat wat het bedrijf heeft gepresteerd."
Het zal dus niet specifiek draaien om winst maken, maar om waardecreatie en de impact van het bedrijf op de maatschappij. Daarnaast wil de maatschappij zien wat het bedrijf doet met de gevolgen van deze impacts, bijvoorbeeld de hoeveelheid CO2-uitstoot bij een productiefabriek of de hoeveelheid afval tijdens een productieproces. In het MVO-jaarverslag is dit wel terug te vinden, maar in een normale jaarverslaggeving niet.
De voordelen van integrated reporting voor het bedrijf
Ten eerste zorgt deze manier van jaarverslaggeving voor een betere efficiëntie van interne processen. De financiële afdeling moet gaan samenwerken met niet-financiële afdelingen. De financiële afdelingen krijgen dan ook gegevens binnen over feiten die niets of weinig te maken hebben met financiën. Deze samenwerking zal zorgen voor een versnelling van het verzamelen en controleren van deze gegevens. Er kunnen daardoor sneller fouten in het proces worden geconstateerd. En dit is daarom ook een reden dat er sneller interne besluiten genomen kunnen worden.
Daarnaast zal er een beter begrip ontstaan van de manier waarop de organisatie waarde creëert. De extra informatie die verzameld wordt, kan geformatteerd worden in een opsomming van punten. Deze punten kunnen dan vergeleken worden met die van eventuele concurrenten. Daardoor kan de marktpositie van het bedrijf verbeteren omdat hierop wordt ingespeeld. Ook kunnen met deze gegevens Key Performance Indicators (KPI's) worden vastgelegd. Dit zijn een soort doelstellingen die aangeven hoe een specifiek proces het in een bepaalde periode heeft gedaan. Met deze KPI's kunnen falende mechanismes worden geconstateerd of succesvolle processen worden geprezen.
Als laatste zal integrated reporting er voor zorgen dat het imago van het bedrijf zal verbeteren. Goede doelen zullen tevreden zijn over het bewustzijn van MVO in het bedrijf. Ook brengt dit een vorm van innovatie met zich mee. Het bedrijf zal haar best doen om bij te blijven met de tijd en dit geeft continuïteit omdat het bedrijf toekomstgericht werkt. Hierdoor zullen andere belanghebbenden zien dat het bedrijf up-to-date blijft.
De nadelen van integrated reporting voor het bedrijf
Er zal meer concurrentie zijn op de markt omdat bedrijven erg open zijn over hun interne processen. Dit zorgt voor jaarverslagen die niet te veel informatie vrijgeven en daardoor misschien incompleet zijn. Echter geldt dit vooral voor MKB's (midden- en kleine bedrijven). Die zijn vaak niet transparant, terwijl grote bedrijven dit wel zijn. Grote bedrijven hebben namelijk volgens de wet een publicatieplicht en midden- en kleine bedrijven hebben dit niet of nauwelijks. Doordat zij geen publicatieplicht hebben, kunnen concurrenten niet de stand van zaken van deze bedrijven inzien.
Daarnaast zullen er ook enkele kosten gemaakt moeten worden voor de implementatie. Het vereist een eenmalige investering om integrated reporting in het bedrijf te krijgen. Denk hierbij aan extra kennis die nodig is om zo'n verslag te maken. Of een aantal extra managers die nodig zijn om de samenwerking van de afdelingen te reguleren.
Een voordeel voor de rest van de wereld
De wereld zal er minder snel op achteruit gaan. Bedrijven, dus ook vervuilende productiebedrijven, zullen met deze jaarverslaggeving oog hebben voor de maatschappij en het milieu. Ze hebben meer data over de impact van de hun alledaagse bedrijfsvoering op onze planeet.
Een nadeel voor de rest van de wereld
Er zullen bedrijven zijn die aan greenwashing doen. Dit is een methodiek waar bedrijven hun best doen om hun MVO-jaarverslag er zo rooskleurig mogelijk uit te laten zien. Maar in de werkelijkheid blijkt het bedrijf helemaal niet zo 'groen' als dat ze beweren. Bedrijven zoals Greenpeace proberen deze bedrijven uit te roeien. Greenwashing is overigens verboden om te doen. Het nadeel is dat de consument denkt extra te betalen voor het 'groene' gedeelte van het product, terwijl het bedrijf eigenlijk helemaal niet aan MVO denkt.