Boekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: Acumulus

Boekhouden als een pro, zonder boekhoudkennis: Acumulus Werk je als zzp'er, dan is een goede boekhouding een must. Hiervoor kan je natuurlijk een boekhouder inhuren, maar vaak kom je met een boekhoudprogramma al een heel eind. Er zijn diverse boekhoudprogramma's te vinden, waarbij Acumulus één van de betere en bekendere programma's is. Zelfs als je geen kaas hebt gegeten van boekhouden, kom je met dit programma een heel eind. Op de markt zijn diverse boekhoudprogramma's verkrijgbaar: van heel eenvoudig tot dermate ingewikkeld dat je een volleerd boekhouder moet zijn om ermee om te kunnen gaan. Acumulus is een online boekhoudprogramma waarmee je aan álle eisen kunt voldoen die de Belastingdienst stelt, zonder dat je eerst een cursus boekhouden hoeft te doen. Dit komt doordat het product speciaal is ontwikkeld voor de ondernemer, niet voor de boekhouder.

Hoe werkt het?

Besluit je klant te worden van Acumulus, dan krijg je via een speciaal account toegang tot jouw online boekhouding. Het grote voordeel van het feit dat dit online is, zit 'm in het feit dat je je boekhouding altijd en overal kunt raadplegen. Ook hoef je niet bang te zijn dat je complete boekhouding verdwenen is wanneer je pc onverwacht ter ziele gaat.

Acumulus werkt met menugestuurde invoerschermen. Je vinkt aan welke handeling je wil verrichten en het programma loodst je er stap voor stap doorheen. Zo kan je eenvoudige facturen boeken, maar ook de btw verleggen, internationale facturen maken, afschrijvingen over meerdere jaren boeken of een privé-boeking doen zonder dat je op de hoogte bent van alle fiscale ins en outs. Je vinkt simpelweg aan wat van toepassing is, en Acumulus doet de rest.

Wat kan je allemaal met Acumulus?

Acumulus is behoorlijk compleet te noemen. Het boekhoudprogramma biedt de volgende opties:
 • Gemakkelijk facturen maken;
 • Facturen boeken;
 • Balans- en grootboekoverzicht maken;
 • Afschrijvingen invoeren en bijhouden;
 • Urenregistratie bijhouden;
 • Je winst/verlies in één oogopslag;
 • Exact zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting;
 • Zien wat je moet invullen op je jaaraangifte;
 • 7 dagen per week gebruikmaken van de helpdesk.

Voor wie?

Acumulus is geschikt voor de kleinere ondernemer. Als zzp'er kan je met Acumulus waarschijnlijk prima uit de voeten, maar drijf je een multinational, dan kan je waarschijnlijk beter rondkijken naar een ander boekhoudprogramma. Of je neemt een accountant in dienst, dat kan natuurlijk ook.

De aftrekposten

De overheid helpt ondernemers door hen (onder voorwaarden) gebruik te laten maken van diverse aftrekposten. Maar wat nu als je niet weet of je recht hebt op deze aftrekposten? Ook dan kan je gebruikmaken van Acumulus. Het programma berekent, uiteraard op basis van de door jou ingevoerde gegevens, automatisch of je gebruik kunt maken van een of meerdere van de volgende aftrekposten:
 • Kleinschaligheidsinvesteringaftrek;
 • Startersaftrek;
 • Zelfstandigenaftrek;
 • Meewerkaftrek;
 • Oudedagsreserve (FOR);
 • Kleine ondernemersregeling (KOR);
 • MKB-vrijstelling.

Je weet dus altijd precies voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. Zo betaal je nooit teveel belasting.

Kosten van dit boekhoudprogramma

Je verwacht misschien dat de kosten voor zo'n compleet boekhoudprogramma hoog zullen zijn. Toch vallen de kosten van Acumulus op zich mee: een abonnement kost 9,95 per maand (exclusief btw). Dit is de prijs voor 2016. Voor dit bedrag krijg je toegang tot álle functies binnen het pakket. Je kan ervoor kiezen om per maand te betalen, maar eenmaal per jaar is ook mogelijk.

Reviews over Acumulus

In reviews komt Acumulus goed uit de bus. De duidelijke indeling en logische interface maken het opzetten en bijhouden van een boekhouding prima te doen, ook voor wie totaal geen boekhoudkundige kennis heeft.

Op veel oordeel- en vergelijkingssites hoort Acumulus tot de top. Toch zijn er ook minpunten te noemen. Zo is niet iedereen te spreken over het feit dat je met Acumulus in een cloud werkt. Ook kan het voor sommige ondernemingen een nadeel zijn dat Acumulus alleen met euro's werkt. Tot slot heeft Acumulus een hoop functies, maar een scan- en herkenfunctie zit er helaas niet bij. Dit kan een nadeel zijn voor bedrijven die vaak met papieren bonnen werken.

Gratis uitproberen

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd geworden naar Acumulus, dan bestaat de mogelijkheid om het boekhoudprogramma gedurende 30 dagen gratis te proberen. Je hoeft niet bang te zijn dat je daarna alsnog vastzit aan een abonnement: na 30 dagen stopt de proefperiode automatisch. Als je daarna alsnog besluit om een abonnement af te sluiten, zijn de door jou ingevoerde gegevens nog steeds beschikbaar.
© 2016 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is onderdeel van het succesEen goede boekhouding is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Het inschakelen van een accountantskantoor…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Boekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorBoekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorVeel mensen willen een eigen administratiekantoor beginnen. Voor het starten van een eigen administratiekantoor hoeven m…

Zelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekZelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekHet is heel belangrijk om inzicht in te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er inkomt en er uitg…
Gevolgen niet op tijd betalen collegegeldGevolgen niet op tijd betalen collegegeldStudenten kunnen hun collegegeld in één keer of in termijnen betalen. Wordt het collegegeld niet op tijd betaald, bijvoo…
Bronnen en referenties
 • http://www.eenmanszaakoprichten.nl/administratie/boekhoudprogramma-voor-eenmanszaak-inclusief-urenregistratie/
 • http://www.boekhoudreviews.nl/online-boekhoudprogramma/acumulus-review/
 • http://lifestylezaken.drupalgardens.com/blog-entry/review-beste-online-boekhoudprogramma-acumulus-voor-zzpers
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.