Op welk moment kunt u een inboedelverzekering afsluiten
Wie zelf een huis bouwt of een aanbouw aan het eigen huis plant, zet daar al snel materialen en materieel in, zodra het huis afgesloten kan worden. Meestal worden daar ook alvast de dozen met stopcontacten, kranen, keukenkastjes, keukenapparatuur en andere zaken aan toegevoegd. Het zit echter dan nog allemaal niet aan het huis vast. Een inboedelverzekering is verstandig en nodig vanaf het moment dat u het huis kunt afsluiten. Vanaf dan is alles, dat in uw afgesloten huis staat, inboedel en valt onder de verzekering. Voorwaarde is wel dat u bijvoorbeeld niet alle losse onderdelen, zoals kranen, handvatten voor keukenkastjes, enzovoort, in het zicht voor de kale ramen zet. Dan vraagt u immers om problemen.
Altijd op tijd de CAR verzekering afsluiten
Wie een huis gaat bouwen, moet allereerst een CAR (Construction All Risks) verzekering afsluiten. Die verzekering dekt de schade die tijdens de bouw kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde constructie, een instorting of andere problemen. De CAR verzekering verzekert meestal niet alleen het werk, maar ook de aansprakelijkheid en de eigendommen op de bouwplaats.
Verschil per maatschappij
Per verzekeringsmaatschappij kan er echter wel eens verschil zitten in de dekkingsgraad en de verschillende onderdelen. Het is dan ook zaak om de voorwaarden en de omschrijvingen van de verzekerde items heel zorgvuldig door te lezen. De CAR verzekering dekt echter nooit schade aan de inboedel, alleen de schade aan de bouw zelf.
Op welk moment kunt u een inboedelverzekering afsluiten
Tijdens de bouw kunt echter nog geen inboedelverzekering afsluiten, want het huis kan immers nog niet afgesloten worden. Het is dan ook verstandig om geen overbodige dingen in het huis neer te zetten. Eventuele vakantiestoeltjes, een koffiezetapparaat en serviesgoed zijn dan ook niet verzekerd. Dat is pas mogelijk als u het huis kunt afsluiten. Op dat moment kunt u pas de verzekering afsluiten en valt alles in huis onder die inboedelverzekering.
Pas tijdens de bouw van uw huis op uw persoonlijke spullen
Wilt u toch een hele dag in het huis werken, zet dan alle benodigdheden, inclusief koffiekan, enzovoort, in een krat op een redelijk veilige plek, waar u het oog op houdt en neem die elke avond mee naar huis. Pas ook extra goed op uw mobiele telefoon en leg die nooit zo maar even ergens neer.
De opstalverzekering kunt u sneller afsluiten dan een inboedelverzekering
De opstal of woningverzekering dekt de schade die eventueel aan uw woning kan ontstaan door het uitbreken van brand, enzovoort. Ook hier valt de inboedel van het huis niet onder. Het gaat alleen om de zaken die niet- en nagelvast aan uw huis zitten. Een al geplaatste keuken valt daar dus ook onder, evenals deuren, trappen, enzovoort. Eventuele stukken van de inboedel die later in het huis gezet worden, vallen echter ook hier niet onder de dekking.
Een pas aangekomen keuken valt niet altijd onder de dekking
Hebt u een keuken besteld en komt die op de bouw aan als die nog niet af te sluiten is, dan is die keuken dus eveneens nog niet meeverzekerd. U kunt die dan daarom beter in uw afgesloten garage zetten of, als u die nog niet hebt, even bij uw ouders of bij een familielid laten afleveren. Het is dan ook verstandiger om de keuken pas te laten afleveren als het huis af te sluiten is en u er een inboedelverzekering voor kunt afsluiten.
Welke schade dekt de inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering die geldt voor het roerende goed, dus alleen voor de inboedel. Daar valt alles onder dat los in uw (afgesloten) huis te vinden is en onder de noemer “inrichting” valt. Zodra uw huis goed af te sluiten is en u al dozen met spullen voor de inrichting er naar toe brengt, kunt u een inboedelverzekering afsluiten.
Niet wachten tot het huis ingericht is
Veel mensen denken dat een inboedelverzekering pas afgesloten kan worden als het huis helemaal klaar en ingericht is, maar dan is men vaak al te laat. Dieven hebben het heel snel in de gaten als een huis in aanbouw is. Ze wachten er letterlijk op tot u 's avonds naar huis gaat en het huis onbemand is. Veel nieuwbouweigenaren gaan daarom alvast slapen in het huis, zodra het afgesloten kan worden en dat is helemaal niet zo gek.
Voorbeelden van inbraak en diefstal in een nieuwbouw huis zijn er genoeg
Vooral de dure materialen voor de installaties van keuken, badkamer en toilet zijn aantrekkelijk voor dieven en dan ook diefstal gevoelig. U kunt immers niet altijd alle kranen, douchekoppen, wasbakjes en dergelijke op dezelfde dag van aankoop monteren.
Ideaal voor dieven
Voor dieven is dat ideaal, want ze hoeven op die manier slechts dozen mee te nemen en zijn daar dan snel mee klaar. Koop deze zaken dan ook pas vlak voor de installatie en zeker pas als alle buitendeuren er zijn en het nieuwe huis goed afgesloten kan worden, anders krijgt u bij inbraak niets van de gestolen waar vergoed. De schade kan echter al flink in de papieren lopen, want vooral de betere kranen en douche apparatuur is niet goedkoop.
Bij het afsluiten van de verzekering goed navragen en de dekking van de polis goed doornemen
Sommige verzekeraars en verzekeringsagenten willen u pas toegang geven tot een inboedelverzekering als het huis bewoond is. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, zeker niet als er nog het een en ander aan het huis gedaan moet worden. Vraag daar altijd naar, zodat u niet al premie betaalt, terwijl u er volgens de polis helemaal geen dekking voor heeft tot u er echt woont. De meeste verzekeringen maken er geen probleem van, maar als u het niet veilig vindt, laat dan in de polis daarover een aangepaste clausule zetten.
Sporen van inbraak in het huis
Zonder sporen van inbraak krijgt u niets vergoed. Bent u vergeten om bij het verlaten van het huis de deuren goed af te sluiten en wordt er ’s nachts ingebroken, waarbij alle dozen met kranen en douche apparatuur verdwenen zijn, dan kunt u daar geen vergoeding voor krijgen. U bent immers zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van uw eigendom, zodat inbrekers daar niet zonder moeite binnen kunnen komen en uw eigendommen kunnen weghalen.
Neem niet te snel genoegen met een weigering tot uitbetaling
Verzekeringen keren nu eenmaal niet graag geld uit. Ze innen liever de premies en dat zo hoog mogelijk. De meeste verzekeringen proberen vaak tot het uiterste te gaan om onder de uitbetaling uit te komen. Als klanten toch aandringen en met bewijzen in hun polis komen aanzetten, willen ze soms "uit coulance" een gedeelte van de schade uitbetalen.
" Uit coulance" betalen betekent meer
Dat betekent in feite dus dat zij weten dat ze betalingsplichtig zijn, want anders kreeg de verzekerde immers helemaal niets. De verzekering probeert dan dus een rechtszaak te voorkomen en de verzekerde tevreden te stellen met een lager bedrag dan ze eigenlijk volgens de regels in de polis verplicht zouden moeten uitkeren.
Zorg dat u verzekerd bent van rechtsbijstand
Ga niet meteen akkoord met een dergelijke betaling uit coulance, maar informeer eerst bij uw rechtsbijstandverzekering. De mensen daar kunnen u vertellen of u in dit geval recht hebt op rechtsbijstand en ook of u in uw speciale geval baat zou hebben bij een advocaat van die rechtsbijstandverzekering. Via een dergelijke advocaat kunt u dan aandringen aan op een volledige vergoeding. U weet dan immers bijna zeker dat u in uw recht staat.
De verzekering probeert er vaak onderuit te komen
Ze proberen het echter op die manier met de klant op een akkoordje te gooien. De aanhouder kan dan vaak alsnog het hele schadebedrag eruit halen, maar dat betekent een hoop gedoe en ergernis, waar niet iedereen op zit te wachten. Lees uw polis altijd goed door en haal bij schade uw recht bij de verzekering op.
Andere noodzakelijke verzekeringen
Woont u nog bij uw ouders, maar gaat u op uzelf wonen, dan moet u ook een WA verzekering hebben. Denk ook aan de reisverzekering, want zolang u nog thuis woont, geldt die verzekering vaak voor het hele gezin. Gaat u echter op uzelf wonen dan hebt u ook een eigen reisverzekering nodig.