Studieplan of spaarplan

Studieplan of spaarplan Een studieplan, soms ook wel spaarplan genoemd, is bedoeld voor de latere studie van je kind(eren). Iedere maand word er een vast bedrag gespaard en op het einde krijgt men een bepaald kapitaal. Wat is eigenlijk beter, een studieplan of toch maar gewoon een spaarrekening?

Sparen voor je kind

Een studieplan houdt in dat je iedere maand geld opzij zet voor je kind. Dit geld, dat na een aantal jaren vrijkomt, is bedoeld voor de studie die je kind gaat volgen. Uiteraard ben je er vrij in om het geld op een andere manier te gebruiken, maar de meeste mensen gaan uit van het idee dat het geld opzij word gezet voor de studie van hun kind. Een studieplan staat ook bekend onder de naam spaarplan.

Waarom sparen?

De vraag is waarom je zou sparen voor de studie van je kind. Wanneer je de kersverse ouders ben van een zoon of dochter, dan ligt deze studie nog heel ver in de toekomst. Het is ook niet direct iets waar men aan zal denken bij de geboorte. Om die reden zullen banken en instellingen, die op de hoogte zijn gebracht van de geboorte van het kind, vaak de ouders zelf aanschrijven met hun studieplan. Aan de ouders de keus om hierop in te gaan. Het sparen, en dus het alvast geld opzij leggen voor de studie, kent natuurlijk wel zijn voordelen. Niemand kan zeggen wat een studie over vijftien of twintig jaar nog gaat kosten. En in hoeverre de overheid onkosten vergoed. Vroeger deelde de overheid hier namelijk in mee, maar de laatste jaren word er steeds meer bezuinigd op het onderwijs. Aan de ene kant natuurlijk niet erg slim, want kinderen zijn tenslotte de toekomst. Door hierop te bezuinigen, zulle n er steeds minder goed opgeleide jongeren beschikbaar zijn. Daarom sparen tegenwoordig veel ouders voor de studie van hun kind. Om het eventuele gat wat dan zal ontstaan, te kunnen vullen.

Maandbedrag

De bedoeling is dat er een vast maandbedrag word ingelegd. Tussentijds mag men dit bedrag verhogen of verlagen. Vaak zit er wel een minimuminleg aan verbonden. Men mag soms ook tussentijds geld opnemen, hier worden veelal kosten over berekend. Hoe vaak men geld mag opnemen, hangt af van de aanbieder. Sommigen bieden helemaal niet die mogelijkheid, bij anderen mag dit eenmalig of zelfs meerdere malen. Let er wel op dat de kosten voor tussentijdse opname nogal hoog kunnen zijn.

Studieplan: twee vormen

Er zijn twee vormen van een studieplan te onderscheiden. Deze twee verschillen nogal in het eindresultaat. laat je daarom van te voren goed informeren wat het bewuste studieplan precies inhoudt:

Beleggingsverzekeringen

Hoewel het een studie of een spaarplan word genoemd, heeft het er niet veel van weg. Deze vorm van een studieplan is in feite niks anders dan een beleggingsverzekering. Men legt iedere maand een vast bedrag in, dat vervolgens door de bank of instelling word belegd in aandelen, opties of obligaties. Zelf merkt men hier niks van. Met een beetje geluk doet de bank een goede investering met de aankoop van de aandelen, en groeit het vermogen wat je hebt opgebouwd. De kosten die de bank maakt worden van de uiteindelijke winst afgetrokken. Maar met een beetje pech zijn de gekochte aandelen niet veel meer waard en krijgt men uiteindelijk alleen het ingelegde bedrag op het einde van de looptijd terug. Nadeel van deze vorm van studieplan is dat er zeer hoge kosten worden berekend voor de tussenpersoon, de administratiekosten, de beheerskosten, winstopslag en ga zo maar door. Zelfs al word er een grote winst gemaakt met de gekochte aandelen, dan nog zal dit vaak niet veel meer zijn dan een gewone spaarrekening.

Verzekering

Een andere vorm van studieplan is een verzekering. Vooraf bepaal je de looptijd en de inleg. Er word besproken welk kapitaal je dan op het einde van de looptijd krijgt. En dat staat dan vast. Niets meer en niets minder krijg je. Op zich wel fijn, want zo is altijd duidelijk wat men op het einde van de looptijd krijgt en weet men dus ook van te voren of er voldoende geld beschikbaar is voor de studie. In principe gaat het hier dus om een verzekering: men betaald iedere maand een premie en krijgt hiervoor op het einde van de looptijd een vaststaand kapitaal voor terug.

Belastingvoordeel

Vroeger kreeg men belastingvoordeel uit sparen. Sinds 2001 is dit helemaal afgeschaft: er valt geen fiscaal voordeel meer te halen uit een studieplan. Tenzij deze gekoppeld is aan de eigen woning, maar dat word met een studieplan lastig uitleggen aan de belastingdienst.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen voor de (klein)kinderenSparen voor de (klein)kinderenEr zijn verschillende mogelijkheden voor ouders of grootouders die voor hun (klein)kind een bepaald bedrag opzij willen…
Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Je hoort als consument tegenwoordig veel over groen sparen maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is groen spa…
ASN Bank: jeugdsparen 2021 met hoog rendementASN Bank: jeugdsparen 2021 met hoog rendementIn 2021 jeugdsparen voor kind of kleinkind? Dan geeft de ASN bank een hoog rendement. Sparen bij de ASN Bank is vooral d…
Sparen bij ING bank in 2019: met welke renteSparen bij ING bank in 2019: met welke renteSpaaractie bij de ING bank? De ING Bank heeft zowel particulier als zakelijk namelijk vele mogelijkheden om te sparen in…

Spaardeposito: zekerheidSpaardeposito: zekerheidEen spaardeposito is een spaarvorm waarbij men een vaste inleg heeft, een vaste looptijd en een vaste rente. Een spaarde…
Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Alternatieven voor spaarrekening 2020 en 2021Wat is het beste alternatief voor een spaarrekening in 2020 en 2021? Sparen betekent ook alle mogelijkheden bekijken voo…
Bronnen en referenties
  • http://www.moneymagazine.nl/geld-sparen-kind.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.