Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?
Je hoort als consument tegenwoordig veel over groen sparen maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is groen sparen of beleggen? Waar doe je dat en wat zijn de precieze voordelen en nadelen? Wat moet je allemaal weten, wanneer je overweegt om jouw spaargeld over te hevelen naar een groene spaarrekening en waar moet je op letten bij het invullen van de aangifte?
Wat is groen sparen of beleggen?
Bij zogenaamde groene spaarrekeningen of investeringen in de vorm van beleggingsproducten wordt de inleg van jouw spaargeld gebruikt voor groene doelen oftewel het financieren van groene projecten. Omdat zowel voor de overheid als voor de sparende consument duurzaamheid steeds belangrijker wordt, stimuleert de overheid het sparen in groene spaarvormen door belastingvoordeel te bieden ten opzichte van traditionele vormen van sparen. Normaal betaal je veel belasting over je spaargeld maar voor een deel van het spaarsaldo op een groene spaarrekening betaal je geen vermogensbelasting.
Wat zijn de voordelen van groen sparen?
Behalve een bijdrage leveren aan een meer groene wereld, werk je als groene spaarder ook aan je eigen vermogensopbouw. Wanneer je spaart op een groene spaarrekening, betaal je maar liefst 1.9% minder belasting dan op een traditionele spaarrekening voor het gedeelte van het spaargeld dat boven de vrijstellingsdrempel ligt van de vermogensrendementsheffing. Die 1.9 % bestaat respectievelijk uit 1.2 % vermogensrendementsheffing en 0.7% heffingskorting, die je normaal gesproken wel bij je jaarlijkse aangifte van je spaarsaldo zou moeten betalen.
Wat zijn de nadelen van duurzaam sparen op een groene spaarrekening?
Vaak is de rente op een groene spaarrekening wat lager dan op een gemiddelde "grijze" spaarrekening. Dat wil niet zeggen dat je minder winst maakt met groen sparen, want de belastingvoordelen heffen over het algemeen het verlies aan rente ruimschoots op. Ook werk je met groen sparen mee om het milieu te behouden voor de toekomst. Een ander nadeel kan zijn dat je niet over je gehele spaarsaldo groen kunt sparen. De grens ligt voor 2014 net als voor 2013 op 56.420 EUR (en voor een huishouden 112.840 EUR); daarboven moet je wel weer vermogensbelasting betalen.
Wat moet je weten als je groen wilt gaan sparen of beleggen?
Belangrijk is dat een groene spaarrekening of een groen deposito gewoon valt onder het depositogarantiestelsel en je tegoeden dus gegarandeerd zijn, wanneer een bank of verzekeraar failliet zou gaan. Wanneer je spaart bij een groene bank zoals Triodos of ASN is de garantie zelfs dubbel zo hoog dan wanneer je een groene spaarrekening opent bij een andere financiële instelling. Bij groen beleggen is dat soms ook het geval maar niet altijd; het is dus raadzaam om te informeren naar de precieze voorwaarden bij het openen van een nieuwe duurzame rekening bij jouw eigen bank of een andere aanbieder.
Waar krijg je de hoogste spaarrente op een groene spaarrekening?
Hoewel de rente bij een groene rekening vaak iets lager ligt, loont het zeker de moeite om te vergelijken op rente voor spaarrekeningen en deposito's. Via vergelijkingssites kun je eenvoudig inzicht krijgen in de rente en voorwaarden van de verschillende rekeningen. Ook kun je een offerte opvragen via Internet bij jouw bank, concurrerende banken en groenbanken en bij meerdere verzekeraars voor de precieze rente en voorwaarden van de groene rekeningen die ze aanbieden. Aanbieders zijn onder andere Rabobank, ABN AMRO, Triodos, ASN, SNS Bank en Zwitserleven.