Sparen voor de (klein)kinderen
Er zijn verschillende mogelijkheden voor ouders of grootouders die voor hun (klein)kind een bepaald bedrag opzij willen zetten voor de toekomst. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is het openen van een spaarrekening en daar geld op storten. Een andere goede mogelijkheid is het aangaan van een spaardeposito. Een minder goed alternatief is het studieplan. Lees alles over deze mogelijkheden om te sparen voor uw kind in dit artikel.
Er zijn verschillende manieren om te sparen als de ouders of grootouders van een kind geld opzij willen voor zijn of haar toekomst. Aan elke manier kleven bepaalde voor- en nadelen. In de meeste gevallen kan het best een aparte spaarrekening worden geopend. Veel banken bieden aparte spaarrekeningen aan die bedoeld zijn om te sparen voor de (klein)kinderen. Vaak zitten er aantrekkelijke voorwaarden vast aan de rekening, zoals een speciale bonusrente op de verjaardag. Tegelijkertijd bestaat wel het risico dat de normale rente laag is. Let daar dus goed op.
Spaarrekening afsluiten voor de kinderen
U kunt de rekening op uw eigen naam laten zetten of op naam van het kind. Het voordeel van het op uw eigen naam laten zetten van de rekening is dat u er zelf de controle en toegang toe houdt. Wanneer u het op naam van het kind zet kunt u wel afspreken met de bank dat het kind pas vanaf een bepaalde leeftijd op een bepaald moment bij het geld kan, maar u heeft er in ieder geval zelf nooit meer de beschikking over. Deze regeling heet de BEM-clausule. Dat staat voor Beschikking Eigen Middelen. Een nadeel van het op de eigen naam laten zetten van de rekening is dat er successierechten moeten worden betaal d in het geval dat u overlijdt. Hier is geen sprake van als het geld al op naam van het kind staat.
Vermogensbelasting
Het is wel goed te weten dat je over je spaargeld vermogensbelasting betaald. En tot het kind achttien is betaal je dit ook van hem of haar. Dit gaat echter pas in wanneer uw gemiddelde vermogen jaarlijks groter is dan 20.661 euro. En daarnaast heeft u ook nog een vrijstelling van 2.762 euro per kind.
Spaardeposito
Een tweede mogelijkheid die u heeft is om een spaardeposito af te sluiten. Daarvoor geldt dat des te langer het geld vaststaat, des te hoger de rente wordt. Een deposito afsluiten is vooral handig als u in één keer een groot bedrag wilt storten. Dat kunt u het beste zo vroeg mogelijk afsluiten, zodat u er meer rente over ontvangt. U kunt met de bank afspreken dat het deposito bijvoorbeeld wordt vrijgegeven als het kind achttien jaar is of het rijbewijs heeft gehaald. Als u meer dan vijfduizend euro in deposito stopt moet u daarover wel belasting betalen. De Belastingdienst brengt dan schenkingsrecht in rekening. Voor grootouders geldt dat ze jaarlijks maximaal tweeduizend euro mogen wegschenken zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald.
Studieplan
De laatste mogelijkheid die u heeft is het aangaan van een zogeheten studieplan. In dat geval stort u geld op een beleggingsrekening. Dit geldt wordt dan door de bank belegd en u krijgt de uiteindelijke opbrengst. Uiteindelijk kan dit meer opleveren, maar het kan ook tegenvallen. Dat zijn de risico's van beleggen. Ook worden er meestal relatief hoge kosten in rekening gebracht door de bank voor de beleggingen. Licht u dus wel goed voor voordat u dit gaat doen.