Voorspelling spaarrente 2022 (prognose)
Wat gaat de spaarrente in 2022 doen, stijgen of dalen? Wat is de prognose en voorspelling voor 2022? De spaarrente daalde tot en met 2020, maar een stijging gloort, zeker als de economie conform verwachting blijft aantrekken. Uw spaargeld zit op een renteverhoging te wachten, de pensioenfondsen ook, maar gaat dit ook gebeuren? De spaarrente in Nederland is sterk afhankelijk van de plannen van de Europese Centrale Bank, een heroriëntatie lijkt op zijn plaats. Als deze Europese depositorente daalt of stijgt, merkt u dat kort daarna ook aan uw spaarrekening, uw pensioenopbouw en vermogen.
Voorspelling en prognose spaarrente 2022
Er is niet één spaarrente, maar er zijn er velen. U kunt kiezen voor een variabel korte spaarrente, maar ook uw geld op een termijndeposito vast zetten voor vele jaren. Als u kiest voor een termijndeposito of spaardeposito hebt u met de ontwikkelingen van de lange rente te maken en die vertonen een stijging. De verwachting is dat de lange rente later in 2022 gaat stijgen. Als u kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan hebt u vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB.
Beleid rente ECB
De ECB hield de Europese rente geruime tijd extreem laag en kwam met kwantitatieve verruiming. Dit om het mogelijk te maken dat banken goedkoop geld kunnen lenen en voldoende kredieten kunnen verstrekken en landen niet failliet gaan. De depositorente werd daarmee negatief. De depositorente is de rente waartegen kredietinstellingen overnight deposito’s kunnen plaatsen bij de nationale centrale bank. De geldmachine mocht in Europa immers niet tot stilstand komen. Als dit lage rente beleid van de ECB stopt, kan de rente verder omhoog.
Voorspelling van het beleid Europese Centrale Bank
De ECB zit tussen twee vuren. Enerzijds wil men de rente laag houden, anderzijds heeft de bank tot doel om de inflatie in Europa te beperken tot maximaal 2%. De rente moet laag blijven om vooral ook de zuidelijke landen en banken te steunen. Maar de inflatie zal aantrekken als de economie aantrekt of als wereldwijde ontwikkelingen op de kapitaalmarkt daartoe aanleiding zullen geven. Nu stemmen de centrale banken in de wereld meer dan voorheen hun beleid onderling af, maar als de FED straks de noodzaak zal zien om de rente verhogen, zal Europa misschien voor een geringere verhoging van de rente kiezen, maar niet volledig kunnen achterblijven. De kapitaalmarkt is een internationale markt van snel geld, en het geld zal vloeien naar de landen waar het meeste rendement kan worden gehaald. Dat betekent dat ook Europa in zekere zin een speelbal is van de internationale ontwikkelingen. En de Verenigde Staten hebben al voorzichtig stappen aangekondigd die tot een rentestijging zullen leiden.
De Europese banken moeten hun buffers versterken
Afgesproken is dat de Europese banken hun buffers zullen moeten versterken, wat als de banken hun werk willen kunnen blijven doen, zal leiden daar meer vraag naar uw spaargeld. Deze extra vraag komt niet van een enkele bank, maar van bijna alle banken. Deze funding met spaargeld zal toenemen en daarmee de spaarrente verhogen. Daarbij moeten prijsstunters niet worden uitgesloten die er ook nog eens een schepje bovenop zullen doen. Hogere tarieven kunnen dus niet worden uitgesloten. Een stijging van de spaarrente zal naar verwachting geleidelijk gaan, maar kan zich versnellen als ook de economie in 2022 verder kan aantrekken. De concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt is groot waardoor banken elkaar snel in de aangeboden spaarrente zullen volgen. De stijging bij de ene bank leidt al snel tot een hogere spaarrente bij de andere bank. De verwachting is ook dat er weer meer internationale banken de Nederlandse spaarmarkt zullen betreden. Nederlanders sparen immers veel geld en bleken in het verleden bereid om voor de hoogste spaarrente te gaan.
Conclusie prognose en voorspelling spaarrente 2022
Onder de veronderstelling dat de wereldeconomie en vooral de Europese economie nog zal aantrekken, zal de ECB het Europese beleid van een lage korte rente niet te lang kunnen volhouden. Het risico op zeepbellen en inflatie wordt dan te groot en het geld zal toevloeien naar andere delen in de wereld. Dat betekent dat op termijn de spaarrente zal stijgen. Maar het is een wankel evenwicht in Europa. Een hogere rente zal ook de economische groei kunnen afremmen en daar zit de ECB ook niet op te wachten. De verwachting is ook dat de banken meer dan in 2021 het geval was, later in 2022 graag uw spaargeld in ontvangst zullen willen nemen tegen de vergoeding van een hogere spaarrente, maar als het tegen een lagere rente kan, zullen ze ook geen nee zeggen. Het moment van een hogere spaarrente gaat komen. Een afbouw van het opkoopprogramma van de ECB en de hogere wereldwijde rente op de kapitaalmarkt, kunnen de spaarmarkt snel veranderen in 2022.
Lees verder