Tips voor voor afsluiten van aantrekkelijke hypotheek

Tips voor voor afsluiten van aantrekkelijke hypotheek Wie bezig is met het afsluiten van een hypotheek doet er goed aan om zich eerst goed te oriënteren. Er bestaan verschillende trucs om een zo goed mogelijke hypotheek te krijgen met aantrekkelijke voorwaarden.

Kijk eerst goed rond

Alvorens een hypotheek af te sluiten is het goed eerst goed rond te kijken, informatie op te vragen en aandachtig te lezen en naar ervaringen van familie en vrienden te vragen. Kijk welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Er zijn bijvoorbeeld bankspaarhypotheken, spaarhypotheken, annuïteitenhypotheken, aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken. Zet de voor- en nadelen op een rijtje. Praat met een hypotheekadviseur, maar laat je niet in de luren leggen door zijn mooie praatjes. Bedenk dat een hypotheekadviseur niet objectief is. Zijn doel is om jou een hypotheek af te laten sluiten. Het is goed om daarom met meerdere hypotheekadviseurs te praten en verschillende offertes aan te vragen.

Zet je financiën op een rijtje

Voor het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk dat je inzicht hebt in je eigen financiën. Natuurlijk wil je het mooiste huis, maar je moet er wel voor zorgen dat je je geen torenhoge maandlasten op de hals haalt. Zet de inkomsten en uitgaven op een rijtje en kijk dan hoeveel je ongeveer verantwoord kunt lenen.

Houd de regie in eigen handen

Bijna alle hypotheken bestaan uit een combi van krediet, aflossing/kapitaalopbouw en een overlijdensverzekering. De verzekering is nodig, omdat die bij overlijden het resterende geldbedrag verstrekt. Wanneer een overlijdensverzekering verplicht is ben je vrij om een overlijdensverzekering te zoeken. Dat kan voordeliger zijn, omdat die vaak goedkoper is dan de verzekering die de hypotheekverstrekker je het liefste wil geven.

Leen niet te veel

Leen niet te veel. Levensomstandigheden kunnen drastisch veranderen, waardoor je je vaste lasten niet meer kunt opbrengen. Het beste is niet meer te lenen dan 4,5 keer je bruto salaris. Wanneer je met z’n tweeën, reken dan het tweede salaris maar voor de helft mee.

Zet de rente vast

Zorg ervoor dat je weet wat je maandelijkse lasten ongeveer worden. Zet daarom de rente vast voor een aantal jaar, bijvoorbeeld voor twintig of dertig jaar. Het nadeel is wel dat je niet van rentedalingen profiteert maar daar staat tegenover dat je ook renteverhogingen mist. Dat is vaak heel lonend.

Actierente

Veel banken geven alleen nieuwe klanten een actierente, dat een is een lage instaprente bij het afsluiten van de hypotheek. Bij het aflopen van de rentevastperiode krijgen trouwe klanten vaak een nieuwe rente die hoger ligt dan de actierente voor nieuwe klanten. Tracht het in je gesprekken met de bank voor elkaar te krijgen dat je bij een nieuwe rentevastperiode ook in aanmerking komt voor de actierente. Zet die deal wel zwart op wit vast!

Hypotheekgarantie

Het is verstandig een huis te kopen met de Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer je niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen moet het huis worden verkocht. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bij gedwongen verkoop kan er een restschuld overblijven. Het Waarborgfonds betaalt de restschuld dan aan de hypotheekverstrekker.

Offertes

Let erop dat offertes op elkaar lijken. Laat een hypotheekadviseur dus geen twee offertes met een bankspaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek naast elkaar leggen. Die kun je niet goed vergelijken. Let bij de offertes ook op looptijd, want hierin kunnen de rentes ook verschillen.

Leen geld bij ouders

Het is mogelijk om bij je ouders geld te lenen. De rente daarover kun je gewoon aftrekken van de belasting.

Notaris- en taxatiekosten

De tarieven bij notarissen en taxateurs kunnen erg verschillen. Het is daarom lonend om eens rond te bellen en te vragen wat het opmaken van een akte kost. Kies de goedkoopste notaris en taxateur, maar zorg er wel voor dat afspraken zwart op wit staan, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bijleenregeling

De belastingdienst gaat er van uit dat de winst op de voormalige woning wordt gebruikt voor een nieuw huis. Als je dat niet doet loop je geld mis, omdat de hypotheekrenterente dat gebruikt kan worden voor de nieuwe woning niet langer aftrekbaar zal zijn. Bij een winst van bijvoorbeeld 75.000 euro is het verstandig om dat geld in de nieuwe woning te stoppen.

Provisies

De meeste hypotheekadviseurs werken met uurtarieven exclusief provisies. De kosten kunnen uiteen lopen. Informeer eerst naar de tarieven voordat je met een hypotheekadviseur in zee gaat en zet de afspraken over afsluitprovisie en retourprovisie zwart op wit.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat houdt de bijleenregeling in?Wat houdt de bijleenregeling in?Nadat u uw eigen woning hebt verkocht, bent u verplicht om de gerealiseerde overwaarde weer te investeren bij het kopen…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…
Wat is de bijleenregeling?De bijleenregeling is een maatregel die de overheid heeft ingevoerd om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Wat is de bi…
Snel uw hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekSnel uw hypotheek aflossen met de lineaire hypotheekEr zijn veel verschillende hypotheekvormen met verschillende voordelen en nadelen. Een hypotheekvorm die zorgt voor een…

Gedragscode Hypothecaire FinancieringenGedragscode Hypothecaire FinancieringenWie bij aankoop van een huis een hypothecaire financiering nodig heeft, laat doorgaans eerst berekenen wat hij kan lenen…
Boeterente hypotheek berekenenBoeterente hypotheek berekenenWie besluit tot het oversluiten of omzetten van de hypotheek als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, wordt geco…
Bronnen en referenties
  • FiscAlert
  • www.voorbeginners.info/hypotheek
  • www.hypotheken.bz
  • http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/462799/__ABC__Let_op_bij_het_afsluiten_van_een_hypotheek__.html
Tina2011 (164 artikelen)
Laatste update: 02-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.