Echtscheiding en hypotheek

Echtscheiding en hypotheek Een echtscheiding is nooit leuk. Zeker niet als je samen een huis hebt gekocht. Vaak rijst bij een echtscheiding de vraag wie er in de gezamenlijke woning mag blijven wonen. Welke partner er kan blijven wonen is afhankelijk van veel factoren. Dit is onder meer afhankelijk van inkomen en eventuele thuiswonende kinderen.

De hypotheek

Vaak is het zo dat op het moment dat mensen besluiten om te gaan scheiden er nog een hypothecaire schuld op het huis rust. Dit is mede het gevolg van de explosieve toename van het aantal aflossingsvrije hypotheken. En in sommige gevallen zal er zelfs sprake zijn van een schuld die groter is dan de actuele waarde van het huis. In andere situaties kan het voorkomen dat het huis meer waard is dan de schuld die er op rust.

Ontbinding van de hypotheek bij echtscheiding

In veel gevallen zal een van de voormalig partners in de woning blijven wonen. De andere partner zal elders gaan wonen. Meestal zie je dat de man elders gaat wonen en de vrouw en de kinderen in de voormalige woning achterblijven. Meestal gaat dit de eerste maand goed, maar daarna lopen de voormalig echtparen al snel tegen diverse problemen. Zolang de scheiding immers niet definitief is zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Dus ook al woont de andere partner elders, zolang het huwelijk of het samenlevingscontract nog niet ontbonden is, zijn de beide partners verantwoordelijk voor de aflossing van de hypotheek.

Uitkopen van een van de partners

In geval van overwaarde zal de partner die in de woning blijft wonen de andere partner moeten uitkopen. Dit lijkt vrij eenvoudig maar in de praktijk levert dit enorme ruzies op. Zo is de eerste vraag, tegen welk bedrag moet de andere partner uitgekocht worden. Een huis heeft immers een markt waarde, een executiewaarde, een WOZ waarde en een verwachtingswaarde. Dit is het moment dat mensen besluiten om een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Want de verschillen tussen de verschillende waarderingsgrondslagen voor de echtelijke woning kunnen tienduizenden euro’s bedragen. Vaak wordt er gekeken naar de marktwaarde. Maar dit is geen eis, in principe zijn de partners en de advocaten die hen vertegenwoordigen vrij om de hoogte van het uitkoopbedrag vast te stellen.

Uitkopen van de partner bij een samenlevingscontract

Voor partners die er zelf niet uitkomen zonder echtscheidingsadvocaat kan het wenselijk zijn om eerst eens goed het samenlevingscontract door te nemen. Vaak staan hier al antwoorden op een hoop vragen in. Zo is er in veel samenlevingscontracten opgenomen dat het uitkopen van een van de partners over een periode van vijf jaar uitgesmeerd kan en mag worden.

Indien beide voormalig partners de echtelijke woning willen behouden

Een ander veelvoorkomend probleem is dat de beide ex partners de voormalig echtelijke woning willen behouden. Dit kan natuurlijk in de praktijk niet. Wat er dan vaak gebeurt is dat de partner die bereid is om het meeste te betalen voor de woning de woning mag houden. Vaak is dit vrij eenvoudig af te stemmen zonder gebruik te maken van een dure echtscheidingsadvocaat. Degene die het meest betaald zal dan de andere partner uit moeten kopen. Deze situatie licht echter moeilijker wanneer er sprake is van een schuld die hoger is dan de waarde van de woning. In dit soort gevallen zal de vertrekkende partner dus nog moeten betalen, als hij de woning wil verlaten. Ook hier kun je omgekeerd onderhandelen, degene de partner die de ander zo goedkoop mogelijk laat vertrekken kan de echtelijke woning behouden. Zo zijn er natuurlijk nog enorm veel scenario’s denkbaar. Maar wat je ook doet, probeer rationeel te onderhandelen en neem pas een echtscheidingsadvocaat in de arm als je er echt zelf niet uit kunt komen.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek en echtscheidingHypotheek en echtscheidingJe hebt samen een hypotheek maar er komt een echtscheiding. Jaarlijks vinden er in Nederland zo'n 70.000 echtscheidingen…
Je ex uitkopen, hoe doe je dat?Je ex uitkopen, hoe doe je dat?Je ex uitkopen; hoe doe je dat? Als je je ex wilt uitkopen als het om een gezamenlijke woning gaat is dit aan voorwaarde…
Scheiden onmogelijk door eigen woningScheiden onmogelijk door eigen woningBij een scheiding vormt de eigen woning vaak het grootste financiële obstakel. De bezittingen en de schulden moeten verd…
Restschuld of overwaarde bij echtscheiding (NHG)Restschuld of overwaarde bij echtscheiding (NHG)Een huis dat in 2023 of 2024 onverkoopbaar is door onderwaarde en een restschuld maakt een echtscheiding nog moeilijker.…

De partijen en de hypotheekrenteaftrekDe partijen en de hypotheekrenteaftrekHet is altijd goed te weten waar een partij voor staat, maar als er een moment is dat we het rode potlood mogen gebruike…
Eigen woning voor studerend kindEigen woning voor studerend kindOuders kunnen een woning kopen voor hun studerende kind. Want onderdak vinden in een studentenstad is elk jaar opnieuw e…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.