Eigen woning voor studerend kind

Eigen woning voor studerend kind Ouders kunnen een woning kopen voor hun studerende kind. Want onderdak vinden in een studentenstad is elk jaar opnieuw een ramp voor eerstejaars. Zelf een woning kopen of laten kopen door de ouders is soms een veel betere optie. Maar een eigen woning voor een student die wordt gekocht door de ouders valt wel onder bepaalde regels.

Ouders die hun kind helpen bij de aankoop van een studentenhuis

Ouders die hun kind helpen bij de aankoop van een studentenhuis kunnen verschillende paden bewandelen. Deze zijn:
  1. Huis kopen en verhuren aan het kind
  2. Studentenwoning op naam van het kind zetten waarbij de ouders garant staan
  3. Geld lenen aan het studerende kind voor het kopen van een studentenhuis

Ouders kopen een huis voor hun studerende kind

Ouders kunnen bijvoorbeeld met de overwaarde uit hun eigen huis een woning kopen en het verhuren aan hun eigen kroost. Het voordeel is dan dat de ouders en hun kind zelf bepalen wie er in de woning kan komen wonen. Ook worden de bewoners niet uitgemolken, omdat ouder en kind het zelf voor het zeggen hebben. Van de huuropbrengst kunnen de ouders vervolgens de hypotheek betalen. Daarbij komt dat de huuropbrengsten van een tweede woning onbelast zijn. Daarnaast kunnen zij profiteren van een eventuele hogere verkoop van het studentenhuis. Een goede waardestijging wordt meestal wel binnen een periode van tussen de 5 en 10 jaar behaald.

Oppassen bij kopen van een huis voor studerende kinderen

Er zijn wel enige zaken waar de ouder die een woning voor een studerend kind koopt op moet letten. De woning verkopen met de huurders er nog in is bijvoorbeeld niet verstandig. Dan brengt het huis namelijk minder op. Dit heeft ook te maken met het feit dat huurders in Nederland heel goed worden beschermd. Zij mogen niet zomaar op straat worden gezet. Wie waardevermindering van zijn woning wil, moet er bovendien op toezien dat het huis niet helemaal wordt afgeleefd. Goede regels voor onderhoud en schoonmaak zijn cruciaal.

Studentenwoning op naam van het kind

Ouders kunnen een studentenwoning ook op naam van het kind zetten. In dat geval tekenen zij mee voor de schuld en staan ze garant. Een hypotheekverstrekker (als die nodig is) stelt voor deze condities altijd wel de voorwaarde dat er voldoende overwaarde is op de woning van de ouders. Overigens moet het kind zelf de hypotheek betalen. De hypotheekkosten worden helemaal of voor een deel vergoed uit de huuropbrengsten van medebewoners. Het voordeel van deze manier is dat de hypotheekrente mag worden afgetrokken. Over huurinkomsten boven 4625 euro (het tarief voor 2010) moet echter wel belasting worden betaald. Om te kijken welke constructie de beste is, is het zaak om alles goed op een rijtje te zetten. Daarbij meegenomen moet wel worden dat het kind in dit geval ook direct de huisbaas is, maar de ouders wel garant staan. De ouders worden dus aansprakelijk gesteld als een kind niet aan zijn financiële verplichtingen voldoet.

Ouders lenen geld aan hun studerende kind voor het kopen van een huis

Ouders kunnen ook geld lenen aan hun studerende kinderen zodat zij dan vervolgens een studentenhuis kunnen kopen. Zij kunnen dan hun spaargeld of een deel van de overwaarde van hun woning daarvoor gebruiken. Het kind koopt dan het huis en betaalt de rente aan de ouders. Deze rente kan eventueel voor een deel weer door de ouders belastingvrij worden teruggeschonken. Ouders mogen in 2010 per kind namelijk 5000 euro belastingvrij schenken.

Opletten of een woning wel als studentenhuis mag fungeren

Of een ouder nu geld leent, een woning koopt of een woning op naam van hun kind zet, eerst moet altijd gekeken worden of een huis überhaupt als studentenhuis verhuurd mag worden. Daar is namelijk heel vaak een vergunning voor nodig. Elke stad hanteert bovendien andere regels daarvoor. De gemeente is de aangewezen instantie om inlichtingen daaromtrent in te winnen.

Een woning verhuren is meer dan alleen geld innen

Bovendien is het verhuren van een woning meer dan alleen maar geld innen. De eigenaren van zon woning moeten er voor zorgen dat er geen overlast in de buurt ontstaat, moet zorgen voor de technische staat van de woning, voor het onderhoud en voor de contracten en contacten met de bewoners. Als ouders op grote afstand wonen is het best onhandig als het dak lekt of als de wc verstopt is geraakt. Het beheer en de verhuur van zon woning dan uitbesteden kan in dat geval een optie zijn.

Special over hypotheken en woningbezit in relatie tot de belasting

Veel meer informatie over hypotheken en belastingregelingen met betrekking tot eigen woning bezit is te vinden in de special 'Hypotheek en belasting'.

Studeren

Beginnen met studeren is voor veel jongeren een spannende tijd. Je moet kiezen waar je gaat studeren, waar je gaat wonen en of je in Nederland of in het buitenland gaat studeren. Soms hebben jongeren helemaal geen ervaring met studeren, omdat er in hun familie niet gestudeerd wordt. Een kind met autisme kan nog veel meer problemen ondervinden, vooral omdat het niet op zijn plaats is in een studentenhuis waar het leve de los is en waar er geen duidelijkheid bestaat. Jongeren kunnen soms helemaal geen onderdak vinden als ze studeren en dan kan een eigen woning uitkomst brengen. Of dat soort zaken gaat de special studeren.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…
Kamer huren: soorten studentenkamersHet is zover: je gaat op kamers. Er zijn verschillende soorten kamers en vormen van kamerverhuur, met bijbehorende recht…

Echtscheiding en hypotheekEchtscheiding en hypotheekEen echtscheiding is nooit leuk. Zeker niet als je samen een huis hebt gekocht. Vaak rijst bij een echtscheiding de vraa…
De laagste hypotheekrente bemachtigenDe laagste hypotheekrente bemachtigenU wilt de laagste hypotheekrente en betaalbare maandlasten als u een huis gaat kopen. Welke hypotheek daarbij hoort hang…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Gemeente Groningen
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.