De partijen en de hypotheekrenteaftrek
Het is altijd goed te weten waar een partij voor staat, maar als er een moment is dat we het rode potlood mogen gebruiken, moeten we sowieso weten waar ze voor staan. De hypotheekrenteaftrek is al jaren een hot item en zal dit blijven ook. Menigeen heeft zijn hypotheek ooit afgestemd op de netto hypotheekkosten en menigeen die met een woning bezig is of gaat zijn, neemt vaak de nettolast mee. Hoe reeel dit blijft moet blijken, de 2e kamerverkiezingen van 2010 kunnen duidelijk bieden.
Basis hypotheekrenteaftrek
Strikt genomen kan je beter je hypotheek op je brutokosten vastleggen. Als dat financieel (volgens de gestelde norm) haalbaar is, dan is het geld wat je van de belasting terug krijgt een extraatje en kan je het gebruiken voor bijvoorbeeld het onderhoud van je woning. Maar veel mensen krijgen maandelijks het bedrag al terug van de belasting (voorlopige teruggaaf) en hebben het ook nodig om een koopwoning te kunnen bekostigen. Want let wel, de Nederlandse overheid heeft jaren gestimuleerd dat we massaal moesten gaan kopen en huren is langere tijd uit de gratie geweest.
Daarmee ook gesteld dat we hier massaal gevolg aan gegeven hebben. Als enig moment de hypotheekrenteaftrek deels of geheel wegvalt, is het voor velen erg lastig om het huis te kunnen blijven bekostigen. De partijen zijn al jaren verdeeld over hoe dit aan te pakken. Strikt genomen realiseren ze zich allemaal dat er iets moet gebeuren, alleen zijn de maatregelen verdeeld. Een samenvatting van de uitgangspunten van de meeste partijen.
Hoe denken de partijen er over?
VVD - Afblijven van de hypotheekrenteaftrek en als tijdelijke stimulans de overdrachtsbelasting laten vervallen.
CDA - Afblijven van de hypotheekrenteaftrek. Wel is de vraag uitgezet waar mogelijk bezuinigd kan worden.
PvdA - Er moet gehandeld worden en dat kan betekenen afschaffen, geheel of deels. Eventueel eens soort subsidie voor een bepaalde doelgroep.
SP - Beperken tot hypotheken tot 350.000,- Hypotheken die daarboven komen genieten geen aftrek meer.
D66 - De hypotheekrenteaftrek beperken. Beperken tot zo’n 30%.
Groen Links - Het systeem moet uiteindelijk in zijn geheel afgebouwd worden. Dit moet in een tijdsbestek van zo’n 25 jaar gaan plaatsvinden.
SGP - Het hele belastingstelsel moet opnieuw neergezet worden, de hypotheekrenteaftrek beprken en de belastingen omlaag (moet het kunnen compenseren). De overdrachtsbelasting laten verdwijnen.
Christen Unie - Maximeren op 42% bij de nieuwe hypotheken. Het moet uiteindelijk een rechtvaardiger (qua inkomen) systeem worden. Starters moeten geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen.
PVV - Niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek, in zijn geheel laten bestaan.
Partij voor de dieren - Beperken tot woning tot 1 miljoen. Daarboven geen hypotheekrenteaftrek meer.
Trots op Nederland - Vooralsnog afblijven van de hypotheekrenteaftrek en later opnieuw bekijken. De overdrachtsbelasting wel afschaffen.
Tot slot
Of het funest is dat mogelijk de hypotheekrenteaftrek afgeschaft wordt, moet nog blijken. De politiek heeft hier ideeën over, maar ook zij kunnen geen koffiedik kijken. Wel is het zo dat we er rekening mee moeten gaan houden dat het vroeg of laat gaat gebeuren dat de hypotheekrenteaftrek deels of geheel gaat verdwijnen. Dat wil tevens zeggen dat we ook moeten laten berekenen of we de bruto maandelijkse kosten voor de hypotheek op kunnen hoesten.
Dat de markt zal veranderen staat wel vast, maar in hoeverre het op korte of lange termijn zal veranderen moet nog blijken. De balans in de overspannen hypotheek en huizenmarkt moet enig moment tot een eind komen, of de hypotheekrenteaftrek hier een nadrukkelijke rol in gaat spelen is een kwestie van tijd.