Creditcards, winkelen op krediet

Creditcards, winkelen op krediet Heerlijk toch, dat gewapper met de creditcard? Soms lijkt het alsof betalen met een creditcard geen cent kost. En ja, daar zit iets in. Pas aan het eind van de maand ontvangt u de nota van al uw aankopen. Betaalt u op tijd, dan heeft u niets te vrezen. Maar bij gespreid betalen zult u diep in de buidel moeten tasten. Omdat elke aankoop met de creditcard een lening in het klein is. Deze manier van betalen bevalt heel veel mensen, want creditcards worden steeds populairder.

Creditcard maatschappijen

Een creditcard is een veelgebruikt en handzaam betaalmiddel in de vorm van een pasje waarmee je wereldwijd aankopen kunt doen zonder een cent op zak te hebben. Het verschil tussen andere betaalkaarten en de creditcard is dat bij de creditcard het aankoopbedrag pas later wordt afgeschreven en bij een betaalpasje direct. De creditcard neemt in populariteit almaar toe. In 1966 werd de creditcard vanuit Amerika in Europa geïntroduceerd. Diners Club begon ermee, waarna American Express, VISA en MasterCard volgden en een uitgebreid netwerk van acceptatiepunten werd opgebouwd. De bekendste huidige creditcarduitgevers zijn behalve bovenstaande ook nog Comfort Card, Discover, JCB en Mastercard/Cirrus. Banken werken doorgaans samen met American Express en Visa, bovendien zijn er bankonafhankelijke creditcards uitgegeven door organisaties als PaySquare, Lasercards, ING Card en International Card Services. Behalve banken zijn er ook andere instellingen die samenwerkingsverbanden met creditcarduitgevers hebben. Een andere naam voor de creditcard is een kredietkaart.

Hoe werkt een creditcard?

Elke creditcard heeft een bestedingslimiet. U kunt in overleg met de creditcardmaatschappij of bank deze limiet desgewenst tijdelijk laten wijzigen. Zorg er dus voor, dat wanneer u aankopen gaat doen u het limiet niet dreigt te overschrijden. Wilt u een bepaald product kopen en dit met een creditcard betalen dan zal de verkoper in een winkel de creditcard door een kaartlezer halen. Deze kaartlezer, meestal gekoppeld aan de kassa van de winkel, 'leest' de magnetische strip op de achterzijde van de creditcard en achterhaalt zo het nummer. De kassa maakt het te betalen bedrag bekend, waarna het systeem via een netwerk contact opneemt met de kaartuitgever die al of niet akkoord moet gaan. Is er een akkoord, dan is de aankoop afgerond en wordt een bon in tweevoud geprint. Deze bon wordt ondertekend als er geen pincode hoefde te worden ingevoerd. De winkelier krijgt nu het bestede bedrag van de creditcardmaatschappij. Maandelijks ontvangt de cliënt een overzicht met alle bestedingen van de afgelopen maand, waarna de client vervolgens het totaalbedrag van het overzicht aan de creditcard-organisatie moet betalen.

Creditcards nu met pincode en chip

Betalen met een creditcard is simpel en snel, mits de rekeninghouder genoeg krediet heeft. Vaak is in winkels het tonen van de creditcardpas en het zetten van een handtekening voldoende. Echter, omdat betaling via een handtekening onveiliger werd is ook op de creditcard een geheime persoonlijke code, de pincode, geïntroduceerd. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat er bij de pinbetaling een directe verbinding is met de creditcardmaatschappij. Creditcards hebben in toenemende mate een benodigde chip, die de ingevoerde pincode kan verifiëren zonder verbinding met de creditcard-instelling. Deze zogenaamde EMV-chips worden in de hele Europese Unie ingevoerd en zitten op de voorzijde van de kaart. Zo wordt betalen binnen Europa nog eenvoudiger en is het tevens een stap voorwaarts in de strijd tegen creditcardfraude. Als u uw pincode niet meer weet of bent kwijtgeraakt, kunt u deze aanvragen bij uw bank of creditcardaanbieder. U ontvangt dan binnen enkele dagen een nieuwe pincode op uw huisadres. Op internet kan ook worden betaald met de creditcard, en in dat geval is er geen pincode, elektronische handtekening of verbinding nodig. Het creditcardnummer, de tenaamstelling en einddatum volstaan.

Creditcards en veiligheid

Wilt u iets op internet kopen kijk dan bij de betaling of er een pictogram van een (niet gebroken) sleutel of een hangslotje onder in het venster van uw browser staat. Dit betekent dat de creditcardgegevens veilig versleuteld worden. Behalve dit kijkt u ook of het webadres met 'https' begint. Is dit het geval, dan is de webpagina beveiligd en kunt u met een gerust hart een betaling doen. Vanzelfsprekend typt u nergens uw pincode in, want banken, winkels en overheidsorganisaties zullen u nooit verzoeken om dergelijke persoonlijke informatie, ook niet in e-mails. Koopt u online, winkel dan liefst enkel bij webshops met een grote naam of waar u van gehoord heeft. Houd ook in gewone winkels uw aankopen altijd goed bij, dus controleer het eindbedrag voordat u een handtekening zet en controleer afschriften en bonnen van winkeliers direct nadat u ze ontvangt. Geef uw creditcard nooit af als waarborg en verlies uw creditcard geen tel uit het oog. Verder is het nuttig om het telefoonnummer van uw bank of creditcarduitgever te noteren en dit bij u te dragen. Verliest u uw creditcard of wordt deze gestolen, dan kunt u deze laten blokkeren.

Voordelen creditcards

Het grote voordeel van het hebben van een creditcard is dat er wereldwijd mee kan worden betaald, ook in derde wereld landen. Internet-aankopen zijn veilig omdat u een betaling kunt annuleren, bijvoorbeeld als de bestelling op zich laat wachten. Een creditcard wordt ook wel gebruikt om een koop voor beperkte tijd tegen diefstal of verlies te verzekeren. Online aankopen zijn verder snel afgehandeld. De webwinkel geeft binnen enkele minuten een betalingsbevestiging en kan daardoor sneller leveren. Een ander belangrijk voordeel is dat u met een creditcard pas achteraf betaalt, want pas aan het einde van de maand krijgt u de rekening van alle aankopen die u die maand gedaan heeft. Zo is een creditcard eigenlijk een vorm van doorlopend krediet. Er is de mogelijkheid om betaling nog verder uit te stellen door flexibel af te lossen, dus door geld te lenen. De maandnota kunt u in delen terugbetalen, maar dan betaalt u wel veel rente. Verder kunt u steeds gebruik maken van de klantenservice van de creditcardmaatschappij, welke ook als u in het buitenland verblijft vierentwintig uur per dag te bereiken is. En als laatste is het handig dat het maandelijkse overzicht inzage geeft in uw bestedingspatroon.

Nadelen creditcards

Een creditcard is niet gratis. Er is -zeker na het eerste jaar- een jaarlijkse kaartbijdrage en deze kosten liggen vast. Reken op een bedrag tussen de 10 en 100 Euro, afhankelijk van het type creditcard. Duurdere creditcards hebben een grotere bestedingsruimte dan goedkopere. Bij betalingen met een creditcard is er helaas vaker sprake van fraude dan met andere betaalwijzen, hoewel er wel aan gewerkt is om dit te verbeteren, o.a. door het invoeren van de pincode. Overkomt u toch misbruik van uw creditcard, dan wordt dit vaak grotendeels gedekt door de creditcardmaatschappij.
Bent u in het buitenland dan worden voor het gebruik van een creditcard vaak kosten gerekend. En koopt u in een webshop, dan moet u met gebruik van een creditcard ook rekenen op extra kosten, meestal enkele procenten vergoeding. Het uitstellen van betaling is voorts niet zo slim, omdat deze vorm van lenen relatief erg duur is. Meestal is er maar liefst tussen de 10 en 17% rente. Wilt u dus lenen, dan kunt u beter een persoonlijke lening afsluiten (ca. 6%) dan een creditcard nemen, vooral als u op de lange duur rood staat. Ook als u geld op wilt nemen is dit met een creditcard duur, waardoor u dit beter enkel kunt doen in geval van nood.

Creditcards gekoppeld aan bankrekening

Veel creditcards zijn zogeheten bankonafhankelijke creditcards die u aan elke willekeurige bankrekening kunt koppelen. Wilt u dit veranderen dan kan dit elk moment. Wilt u helemaal geen koppeling dan kunt u de maandelijkse eindfactuur ook gewoon per acceptgiro betalen. Zodoende kunt u elke maand weer zelf bepalen met welke bankrekening u betaalt. Heeft u een creditcard die door een bank is uitgegeven, bijv. ABN Amro, Rabobank etc., dan bent u automatisch verplicht om een rekening bij de betreffende bank te houden. Dit is een kleine beperking. Extra geld naar uw creditcard storten is onnodig, wel kunt u hiermee het te besteden bedrag tijdelijk verhogen of een negatief saldo in een positieve wijzigen. Kiest u ervoor om de eindnota elke maand compleet te betalen, dan is het zinvol automatische incasso te kiezen zodat u nooit rente betaalt. Want, spreiden van de betalingen betekent immers dat u flinke rente gaat betalen. De aflossing hiervan gaat meestal in gelijke termijnen van bijv. 50 euro, inclusief de te vergoeden rente.

Speciale creditcards

Goede doelen creditcard

Gebruikt u uw creditcard erg veel, dan is het zinvol om een zgn. 'goede doelen creditcard' te overwegen. Want per creditcardtransactie ontvangt de creditcarduitgever zonder dat u het merkt een klein percentage van de winkelier. Dit draagt bij aan de winst van de creditcardmaatschappij. Heeft u een goede doelen creditcard, dan gaat een deel van die winst (een klein percentage) zonder extra kosten voor u, naar een goed doel.

Gold creditcards

Gold creditcards bieden meer gemak en service en zijn zinvol als u de kaart intensief gebruikt. Uw bijdrage aan de creditcard is wel hoger, maar u krijgt er bijzondere voordelen voor terug. Bijvoorbeeld een relatief hoog bestedingslimiet, rente over een positief saldo, en gratis extra verzekeringen. Een platinum creditcard is nog luxer en is interessant als u veel reist.

Business creditcards

Heeft u een groot bedrijf dan is een bedrijfscreditcard of 'business creditcard' interessant. Deze is alleen te koppelen aan een zakelijke rekening bij de bank. U kunt specifieke afspraken met de creditcardmaatschappij maken en grote kaartaantallen afnemen. Heeft u een klein bedrijf dan is de business creditcard van nut bij het scheiden van zakelijke en privé uitgaven.

Creditcard blokkeren

Is uw creditcard verdwenen of gestolen, dan moet u deze meteen laten blokkeren. Dit kunt u telefonisch doen via uw creditcardmaatschappij. Gaat u naar het buitenland dan is het zelfs een 'must' om de telefoonnummers voor het eventueel blokkeren bij u te hebben. Is er sprake van fraude met uw creditcard dan kunt u eveneens de kaart laten blokkeren. De foute betalingen dient u zo snel mogelijk aan te geven bij de creditcarduitgever, want zo is de kans het grootst dat u het geld via de verzekering terugkrijgt. Het komt ook wel eens voor dat het uw creditcardmaatschappij is die uw creditcard automatisch blokkeert. Gebruikt u de kaart weinig en zijn er plotseling betalingen in een vreemd land, dan kan het om fraude gaan. De creditcardmaatschappij controleert uw betalingsgeschiedenis en zal contact met u opnemen om de vermeende 'frauduleuze' betalingen te checken. Dit is in het belang van zowel klant als creditcardmaatschappij. Uiteraard krijgt u -indien noodzakelijk- zo snel mogelijk een nieuwe creditcard.

Prepaird creditcard

De voorwaarden om een creditcard te krijgen zijn bijna gelijk als die van een gewone lening. Dit betekent dat elke Nederlandse creditcardaanbieder een BKR (=Bureau Krediet Registratie)-toets (ofwel een creditcheck) verricht als u een creditcard aanvraagt. Als u geen geregistreerde openstaande schulden heeft bij een organisatie die bij het BKR is aangesloten en u voldoende inkomen heeft (vaak is 1.150 Euro netto p/m voldoende), dan ontvangt u uw creditcard. Heeft u een negatieve BKR codering dan wordt u wegens het te grote risico meestal niet geaccepteerd. Wat u kunt doen is een 'prepaid creditcard' aanvragen zonder de BKR toetsing. Hierbij stort u van te voren geld in een rekening, waarna u vanaf deze rekening met uw prepaid creditcard uw aankopen betaalt en dezelfde gebruiksgemakken heeft als bij een gewone creditcard. De kaart is sinds kort in Nederland verkrijgbaar, en in de VS al lange tijd erg populair. Met deze vorm creditcard geeft u nooit meer uit dan op uw rekening vermeld staat. Wilt u geen prepaid creditcard dan kunt u het best zo vlug mogelijk uw betalingsachterstanden wegwerken om uiteindelijk de negatieve BKR notering ongedaan te maken.

Creditcard, een oneindige zak met geld?

Een creditcard wordt tot 'plastic geld' gerekend maar is meer dan dat. Voor sommigen is het een uiting van een bepaalde levensstijl. Hoe dan ook, het bijzondere aan de creditcard is dat het een flexibele betaalmethode is die op meer dan dertig miljoen locaties over de wereld wordt geaccepteerd. Maar een gevaar is dat met een creditcard wapperen steeds weer de indruk wekt dat de goederen gratis zijn. Betalingen gaan volledig 'onzichtbaar'. Betaalt u echter elke maand netjes de rekening dan is het een ideale manier van betalen, die overeenkomt met het afsluiten van een 'micro lening'.
Veel mensen vinden het moeilijk om met een creditcard om te gaan. Het is dikwijls namelijk van belang om vooraf een budget vast te stellen om niet in schulden te belanden. Zo houdt u overzicht over de uitgaven en kunt u geld besparen voor grote uitgaven op de lange termijn. Gaat het mis, dan zal het 'debet staan' een zeer dure aangelegenheid worden, waar men nog maar moeilijk uit komt. Creditcardmaatschappijen verkrijgen hun winst dus door de hoge rentes die creditcardhouders verschuldigd zijn als ze niet tijdig betalen.

"Nowadays it's not who wears the pants in the family, but who carries the credit cards." ~ Evan Esar
© 2010 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen van een prepaid creditcardVoor- en nadelen van een prepaid creditcardDe prepaid creditcard is anno 2014 een steeds wijder verspreid begrip. De prepaid creditcard is een creditcard met iets…
Prepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditPrepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditDe prepaid creditcard is vooral geschikt voor mensen die geen klassieke creditcard toegekend krijgen. Vaak gaat het om m…
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Prepaid creditcard aanbiedersPrepaid creditcard aanbiedersDe prepaid creditcard wint aan terrein, omdat deze veel gemakkelijker aan te vragen is dan een reguliere creditcard. Bij…

Samenwonen, hoe moeten de kosten verdeeld worden?Partners die geen geregistreerde partnerschap of huwelijk zijn aangegaan maar toch samenwonen, moeten nauwkeurig kijken…
Aanbiedingen, lokkertjes en misleidingWinkeliers proberen consumenten te lokken met voordeeltjes, waar ze toch zoveel mogelijk aan proberen te verdienen. Veel…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.