Voor- en nadelen van een prepaid creditcard

Voor- en nadelen van een prepaid creditcard De prepaid creditcard is anno 2014 een steeds wijder verspreid begrip. De prepaid creditcard is een creditcard met iets andere specificaties dan een reguliere creditcard en biedt uitkomst aan degenen die liever niet in het bezit zijn van een reguliere creditcard, maar wel gebruik willen maken van de mogelijkheden van de creditcard. Maar wat zijn de voor- en nadelen zijn die de prepaid creditcard brengt?

De prepaid creditcard

De prepaid creditcard is een creditcard die net zo werkt als bijvoorbeeld een chipknip: je kunt een saldo opladen en later weer uitgeven. Hierdoor kun je dus alleen besteden wat er eerder op de kaart is gezet. Het verschil met een reguliere creditcard is dus dat je met de prepaid creditcard niet over je budget heen kunt gaan, terwijl je bij een reguliere creditcard rood kunt staan en daar rente over betaalt. Qua mogelijkheden zijn de prepaid creditcards niet beperkter dan de reguliere creditcards. Je kunt dus ook met de prepaid creditcard betalen in het buitenland, restaurants, geld opnemen en vliegtickets boeken bijvoorbeeld.

Voordelen van de prepaid creditcard

De prepaid creditcard heeft voordelen ten opzichte van een reguliere creditcard. Onder andere de volgende zaken zijn positief:

Meer controle

Met de prepaid credticard heb je meer controle. Je kunt namelijk zelf vooraf bepalen hoeveel krediet er op de kaart moet komen te staan en hebt dus controle over hoeveel je uitgeeft. Dit in tegenstelling tot bij reguliere creditcards, waarbij een bepaald bedrag wordt ingehouden, hier rente over wordt bepaald en achteraf in rekening wordt gebracht. Dit kan soms tot hogere kosten leiden dan verwacht.

Veel mogelijkheden

Het voordeel van de prepaid creditcard is dat de mogelijkheden hetzelfde zijn als bij een reguliere creditcard. Dit biedt dus voor iedereen de mogelijkheden, ook als iemand liever geen reguliere creditcard afsluit in verband met de risico's die hieraan verbonden zijn.

Geen BKR controle

Een ander voordeel van een prepaid creditcard is dat een BKR controle niet nodig is. In tegenstelling tot bij reguliere creditcards is er geen kredietcheck nodig omdat er geen krediet wordt afgesloten. Met een prepaid creditcard leen je immers niet. Hierdoor is de prepaid creditcard voor iedereen gewoon aan te vragen: er is enkel een bewijs van identiteit nodig. BKR controles en ander papierwerk kunnen dus achterwege blijven en de prepaid creditcard is daardoor ook binnen enkele minuten online aan te vragen.

Lagere kosten

De kosten van een prepaid creditcard zijn lager. Je betaalt immers geen rente over de bedragen die je uitgeeft, in tegenstelling tot bij een creditcard. Op de lange termijn kun je hiermee veel besparen. Ook een prepaid creditcard zelf aanvragen is goedkoper dan een reguliere creditcard: voor een prepaid creditcard betaal je vaak zo'n 15 euro.

Nadelen van de prepaid creditcard

Natuurlijk zijn er ook nadelen ten opzichte van een reguliere creditcard, onder andere:

Geen mogelijkheid tot lenen

Veel mensen gebruiken de creditcard om geld te lenen. Je kunt immers een bepaalde aankoop doen en je betaalt dit later terug. Daarnaast kun je een budgetplafond aanvragen, zodat je soms meer geld kunt besteden in één keer en dit pas later terug hoeft te bepalen. Deze functies zijn bij prepaid creditcards niet mogelijk.

Limiet

Veel prepaid creditcards hebben een limiet van bijvoorbeeld 1000 euro. Dat maakt het niet mogelijk om een hoger bedrag te besteden en dat is een beperking.

Niet altijd geaccepteerd

Helaas worden prepaid creditcards tegenwoordig nog niet overal geaccepteerd, hoewel de mogelijkheden wel steeds uitgebreider worden.

Bijkomende kosten

Soms kunnen aan prepaid creditcards extra kosten verbonden zijn, zoals kosten per transactie, bij het opladen of aanschaffen. Controleer dit dus van te voren altijd goed.

Keuze voor soort creditcard

De keuze voor een bepaalde soort creditcard hangt dus af van wat belangrijk is en om wie het gaat. Indien er sprake is van een BKR registratie of alleen een creditcard voor een reis biedt de prepaid creditcard een uitkomst, maar indien iemand veel mogelijkheden en gebruiksopties wil, dan is vaak een reguliere creditcard een betere uitkomst. Let in alle gevallen in ieder geval goed op de voorwaarden, mogelijkheden en eventuele bijkomende kosten.
© 2014 - 2024 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditPrepaid creditcard: voordelen & nadelen van prepaid creditDe prepaid creditcard is vooral geschikt voor mensen die geen klassieke creditcard toegekend krijgen. Vaak gaat het om m…
Cash Passport: creditcard voor op reisCash Passport: creditcard voor op reisWanneer je op reis gaat, krijg je te maken met allerlei soorten valuta en alle andere zaken met betrekking tot (het opne…
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Prepaid creditcard aanbiedersPrepaid creditcard aanbiedersDe prepaid creditcard wint aan terrein, omdat deze veel gemakkelijker aan te vragen is dan een reguliere creditcard. Bij…

Staatsgarantie (BMKB)nieuws uitgelichtStaatsgarantie (BMKB)Sinds de financiële crisis is het voor startende en doorgroeiende ondernemers lastig om een bedrijfsfinanciering te krij…
Het ontstaan en verloop van de Amerikaanse staatsschuldHet ontstaan en verloop van de Amerikaanse staatsschuldVrijwel iedereen heeft wel eens gehoord over de Amerikaanse staatsschuld. De VS draagt zelf het grootste gedeelte bij aa…
Bronnen en referenties
  • https://www.creditcardvergelijking.nl/prepaid-creditcards/voor-en-nadelen-van-prepaid-creditcards/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Creditcard
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.