Wat doen een incassobureau en een deurwaarder?

Wat doen een incassobureau en een deurwaarder? Mensen halen de instanties die zich bezig houden met het innen van geld nogal eens door elkaar. Want een incassobureau doet iets heel anders dan een deurwaarder en de eisen om die beroepen uit te oefenen zijn ook allebei heel anders. Bovendien heeft de deurwaarder wel wettelijk beschermde status en een incassobureau niet. Hieronder de verschillen tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Een incassobureau

  • Een incassobureau werkt in opdracht van een schuldeiser. Dat kan dus iedereen zijn: een woningbouwcorporatie, een bedrijf dat goederen levert, een energiebedrijf en ga zo maar door.
  • Het incassobureau probeert het geld te innen dat een bedrijf nog te goed heeft van een persoon of instelling. Dit kan overigens niet zomaar. Eerst stuurt een incassobureau één of meerdere aanmaningen.
  • Weigert de persoon met de schuld te betalen dan heeft het bureau zelf geen juridische middelen om de schuld toch betaald te krijgen.
  • Een incassobureau heeft ook geen wettelijk beschermde status. Dat heeft direct tot gevolg dat iedereen een incassobureau kan beginnen.
  • Als het incassobureau na de nodige aanmaningen nog steeds geen geld heeft gezien, dan wordt een deurwaarder ingeschakeld.

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder heeft wel wettelijke bevoegdheden. Ook is een deurwaarder ambtenaar, maar deze ambtenaar is niet in de dienst van de overheid.

Wat kan een deurwaarder allemaal doen?

Als een incassobureau een vordering uit handen heeft gegeven aan een deurwaarder kan deze:
  1. De schuldenaar dagvaarden
  2. Beslag laten leggen op inkomsten of de bezittingen om op die manier de schuld te voldoen
  3. Het laten ontruimen van een woning bij huurschuld

Wie betaalt een incassobureau en de deurwaarder?

  • Degene die nog geld krijgt van een schuldenaar betaalt zowel het incassobureau als de deurwaarder. Maar een deel van die kosten kunnen en worden wel worden doorberekend.
  • Daarnaast brengt een incassobureau incassokosten in rekening. Dat kan een vast bedrag zijn of een percentage van de schuld. Deze kosten moeten worden betaald door degene die de schulden heeft. Er is in de wet niet bepaald hoe hoog die incassokosten mogen zijn. Vaak is dat 15 procent van het hele bedrag, maar sommige bureaus berekenen meer en andere minder.
  • De schuldeiser moet de buitengerechtelijke kosten betalen als hij een incassobureau vraagt de schuld voor hem te innen. Maar ook deze kosten mogen weer doorberekend worden aan degene die de schuld heeft.
  • Wat niet mag is dat het incassobureau ook nog eens apart administratie- of bureaukosten in rekening brengt. Die zijn namelijk al opgenomen in de buitengerechtelijke kosten.
  • Ook mag het incassobureau geen vóór-incassokosten berekenen. Dit zijn de kosten die de schuldeiser al eerder heeft gemaakt om de schuld te innen en voordat het incassobureau werd ingeschakeld.
  • De kosten van de deurwaarder liggen wel vast. Dit zijn onder andere kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen en het beslag leggen.
  • De zogeheten niet-ambtelijke werkzaamheden waaronder het innen van de schuld valt, heeft elke deurwaarder zijn eigen tarieven. Die verschillen dus per deurwaarder.

Kosten incassobureau te hoog: maak bezwaar

Soms zijn kosten van een incassobureau onredelijk hoog of vindt iemand dat ze te hoog zijn. In dat geval kan bezwaar worden gemaakt tegen de hoogte van dit bedrag.

Hoe word je deurwaarder?

Iemand die deurwaarder wil worden moet daarvoor een HBO opleiding kandidaat-gerechtsdeurwaarder volgen. Als die opleiding is gevolg moet er stage worden gelopen en vervolgens moet er twee jaar gewerkt worden in het vak als toegevoegd kandidaat-gerechtsdeurwaarder. Pas na die periode kan de persoon in kwestie benoemd worden tot gerechtsdeurwaarder.

Goede incassobureaus zoeken naar oplossingen

Het beeld van de meeste incassobureaus is nog steeds dat zij mensen pardoes op straat zetten en niet malen om persoonlijke omstandigheden. Toch is er een categorie incassobureaus die dat heel anders zien en die liever het geld innen voor hun opdrachtgever terwijl ook degene die de schuld moet betalen op een fatsoenlijke manier door kan leven. Zij zoeken dus zo veel mogelijk naar oplossingen voor de problemen van de mensen die een schuld hebben. Dat vergt wel de nodige tijd en investering. Soms zijn er meerdere bezoeken nodig om mensen er van te overtuigen dat er gewoon betaald moet worden. Vaak kan met een incassobureau “nieuwe”stijl ook gewoon een betalingsregeling worden afgesproken. Mensen betalen de schuld dan in gedeelten af. Incassobureaus die humaan hun werk willen doen kijken ook vaak of er problemen zijn waarvoor een oplossing gezocht moet worde. Zij doen dat niet zelf, maar schakelen bijvoorbeeld de hulpverlening in of verwijzen mensen daarnaar door. Of ze helpen mensen die bijvoorbeeld een huurschuld hebben, maar recht hebben op huursubsidie en dat niet krijgen.
© 2010 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incassobureaus en deurwaardersIncassobureaus en deurwaarders. We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, maar steeds meer mensen komen in…
Wat doet een deurwaarder?In een incassotraject wordt in eerste instantie geprobeerd om het achterstallige bedrag op een zo goedkoop mogelijke man…
Maatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingMaatregelen bij schulden: van brief tot ontruimingAls een schuld niet op het afgesproken tijdstip wordt terugbetaald, zal de schuldeiser maatregelen treffen om het geldbe…
Incassobureau inschakelenIncassobureau inschakelenHet is erg vervelend als u een dienst of product levert aan iemand en deze persoon betaalt niet. Zo ervaren veel bedrijv…

Kopen en huren - de Nederlandse Vastgoed MaatschappijKopen en huren - de Nederlandse Vastgoed MaatschappijDe Nederlandse Vastgoed Maatschappij garandeert u een snelle verkoop van uw huis. Voor de particulier maar ook bij zakel…
Zwartspaarders Frankrijk en ZwitserlandZwartspaarders Frankrijk en ZwitserlandWie in 2022 nog zwart spaart, had een paar jaar de tijd om zonder boete vrijwillig in te keren en zijn spaartegoed op ee…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
Reacties

A. V. Asperen, 11-08-2015
Ik heb een beslag laten woning, in een hoger beroep heeft de rechter mijn eis afgewezen( in Suriname ),ik had allen de pech dat mijn advocaat niets voor mij heeft gedaan, door geen of onvoldoende in te brengen in deze zaak kon ik ook niet anders dan verliezen, de advocaat ( van de tegenpartij ) stuurde mijn deurwaarder(alhier) het vonnis, dit was niet ondertekend door het hof in Sur. in eerste instantie gaf ik dus aan het beslag er af te halen, toen ik mij realiseerde dat het niet was ondertekend, en jk heb ik haar daar ook op gewezen, en inderdaad, ik had gelijk, maar hoe kan het dat ze wetende dat het vonnis niet rechtsgeldig is, het beslag er toch afhalen, terwijl ik al eerder aan haar had gezegd het beslag te laten voor wat het is, ze heeft mij de mogelijkheid ontnomen, dat ik bij een voorzieningenrechter kon gaan aantonen dat het proces in Sur. een farce is geweest.
Heb ik nu nog mogelijkheden, om alsnog mij recht te halen. Reactie infoteur, 15-08-2016
Ik begrijp uw verhaal niet goed, sorry.

W. Feenstra, 03-01-2015
In een herzieningszaak heeft de rechter mij alimentatie met 345 euro per maand terugbetaald. Deze uitspraak is gedaan in december 2013. Ook heeft de rechter bepaald dat mijn ex het teveel betaalde bedragen vanaf juni 2013 met terugwerkende kracht aan mij moet terugbetalen. Hierbij gaat het dus om 7 maanden x 345 euro. Ondanks een vordering (en rappel) van mijn advocaat weigert mijn ex terug te betalen of sterker laat niets van zich horen. Ik betaal maandelijks nog ruim 1.000 euro alimentatie. Het lijkt mij gerechtvaardigd dat ik maandelijks minder alimentatie aan mijn ex overmaak (bijv. 250 euro minder) tot de achterstand is weggewerkt. Ik heb toch helemaal geen incassobureau of deurwaarder nodig? Reactie infoteur, 04-01-2015
Zorg er dan wel voor dat alles via de papieren weg gaat en laat vastleggen dat u het op die manier regelt. Dan kunt u altijd aantonen hoe u het heeft gedaan.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.