Incassobureau inschakelen
Het is erg vervelend als u een dienst of product levert aan iemand en deze persoon betaalt niet. Zo ervaren veel bedrijven dit ook. Daarom schakelen zij vaak een incassobureau in. Die probeert dan namens hun de openstaande schuld te innen. Dat gaat altijd gepaard met extra kosten en het kan er zelfs van komen dat de klant voor de rechter moet komen.
Steeds meer bedrijven gaan er toe over om een incassobureau in te schakelen. Dat komt omdat het aantal mensen dat hun financiële verplichtingen niet nakomt fors stijgt. Dit komt mede door de Kredietcrisis, maar ook daarvoor was deze trend al zichtbaar. Bedrijven schakelen het incassobureau ook in voor steeds kleinere bedragen. Sommige doen het al voor een bedrag van een paar tientjes. Er is geen wettelijke limiet die regelt wanneer een bedrijf een incassobureau mag in schakelen. Wel mag het bureau pas extra kosten in rekening brengen na het verstrijken van de eerste betalingstermijn.
Incassobureau inschakelen
In Nederland zijn tientallen incassobureaus actief. Niet allemaal hebben ze een even goede naam. Dit komt omdat sommige veel te hoge kosten in rekening brengt. Er is wettelijk bepaald wat voor kosten een incassobureau maximaal in rekening mag brengen. Dit is ook afhankelijk van de hoogte van de openstaande schuld. Meestal mag een incassobureau maximaal ongeveer vijftien procent van die schuld extra in rekening brengen. Veel mensen weten dit echter niet en schrikken zo van de brief van het incassobureau dat ze het gehele bedrag betalen. Ook dreigen incassobureaus vaak met inbeslagnames, maar volgens de wet mogen zij dat helemaal niet doen.
Branche-organisatie incassobureaus
In Nederland zijn ongeveer 25 incassobureaus aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NIVO). Dit is de branche-organisatie van incassobureaus. Bureaus die aangesloten zijn bij dit bedrijf zijn ook aanspreekbaar op het feit dat zij zich aan de regels moeten houden. Het NIVO geeft ook een speciaal keurmerk uit aan bureaus die volgens haar aan de regels voldoen.
Aanpak incassobureau
Er zijn ook veel incassobureaus die eerst op de vriendelijke wijze proberen om de klant te laten betalen. Dit doen bedrijven omdat zij ook gebaat zijn bij een goed houden van de klantrelatie. Daarom krijgt de klant in eerste instantie meestal een waarschuwing dat er een incassobureau wordt ingeschakeld. Als de klant dan nog niet betaald, dan volgen er meestal een paar brieven, inclusief extra administratiekosten. Veel incassobureaus stappen uiteindelijk naar de rechter als een klant dan nog niet betaald. Dit gebeurt maar in ongeveer vijftien procent van de gevallen. Voor bedragen tot vijfduizend euro komt de zaak onder de kantonrechter. Dat betekent dat de klant geen advocaat nodig heeft om zichzelf te verdedigen.
Verschil deurwaarder en incassobureau
Veel incassobureaus werken op basis van 'no cure no pay'. Dit betekent dat als zij er niet in slagen het geld te innen, dat ze ook niet betaald hoeven te worden. Vaak neemt het incassobureau genoeg met de extra in rekening gebrachte administratiekosten, zodat de indiener van de claim nog steeds over het gehele aankoopbedrag kan beschikken. Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarderskantoor is trouwens wezenlijk. Veel mensen vergissen zich daarin. Een deurwaarder kan daadwerkelijk, na een rechterlijke uitspraak, beslag leggen op iemands spullen, terwijl een incassobureau geen wettelijke status en geen dwangmiddelen heeft.