Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp Belastingdienst

Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp Belastingdienst Vrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas op voor de fiscale boete die u riskeert. De pakkans op zwart geld was tot voor kort gering. Inmiddels lijkt dit met de aanval op het bankgeheim te veranderen voor zwart sparen en voor zwart werken met de hoge boetes voor de werkgever. Gelukkig kunt u, als u dat wilt, uw geld met de hulp van de Belastingdienst eenvoudig witwassen. Bekijk hoe u dat doet. Wie door de Belastingdienst wordt gepakt is vaak veel duurder uit. Maar u kunt ook uit handen van de fiscus blijven via Dubai en Singapore.

Wat is zwart geld?

Zwart geld klinkt wat obscuur, maar nog al wat mensen hebben zwart geld. Contant, dan wel op een buitenlandse rekening. Bijna niemand maakt veel bezwaar, als er wordt afgerekend zonder bonnetje en daardoor geen btw hoeft te worden betaald. Velen kennen wel een klusjesman die goedkoper is, omdat hij zwart wordt betaald. Of we kennen wel iemand die elke vakantie even langs Luxemburg of Zwitserland gaat om wat contant geld op een bankrekening te plaatsen. Niets aan de hand, want het gebeurt veel. De informele economie in de wereld wordt dan ook heel groot geacht. Er is sprake van zwart geld verdienen en zwart geld sparen.

Duitsland, België, Luxemburg 2023

Landen als Duitsland, België en Luxemburg zijn niet meer de landen waar u moet zijn. Zij wisselen belastinggegevens uit met de Nederlandse fiscus. Voorheen kon u hier steeds eenvoudig terecht. In die landen betaalde u wel een bronheffing, maar daarmee was meestal de kous af.

Waar is er nog een bankgeheim aanwezig?

Maar met het bankgeheim is wat aan de hand: steeds meer landen zetten de jacht op sparen met zwart geld in. In Nederland in eerste instantie onder aanvoering van staatssecretaris Jan Kees de Jager, die na de val van het kabinet Balkenende promoveerde tot minister. Hij geeft het begrip zwart geld steeds meer een criminele lading. Hij sluit met landen nieuwe belastingverdragen, die de zwartspaarder kopschuw moeten maken. Hij is het ook, die de boete op zwart geld op een buitenlandse spaarrekening wil verhogen naar 300 procent. Een percentage dat ongekend is in ons land. Althans zo wil de staatssecretaris ons steeds doen geloven.

Hoe kan ik zwart geld witwassen?

Het witten van geld is niet zo lastig. Wie een horecabedrijf heeft, kan eenvoudig de omzet wat verhogen, om zwart geld uit eerdere jaren te witten. Maar zwart werk is voor een werkgever niet ongevaarlijk omdat de boete op zwart werk kan oplopen tot ruim 4500 euro per persoon. Wie zwart geld heeft op een buitenlandse spaarrekening, kan nog steeds eenvoudig gebruik maken van de inkeerregeling. En ik weet het: soms hebt u het onderhands gekregen bij een erfenis, soms hebt u het al vele jaren, en het doet natuurlijk ook gevoelsmatig pijn om zwart geld aan te geven. De Belastingdienst gaat u allerlei moeilijke vragen stellen, en daar moet u wel een goed antwoord op hebben. Gelukkig zijn er allerlei adviesbureaus die u hierbij van dienst kunnen zijn.

Navorderingstermijn zwart geld

Bij zwart geld kunt u een boete en een navordering van de Belastingdienst verwachten. De navorderingstermijn op zwart geld in het buitenland is maximaal 12 jaar. Daarna treedt verjaring op. Als u zwart geld hebt op een buitenlandse rekening, kunt u dat vrijwillig melden bij de Belastingdienst. U krijgt dan mogelijk een lagere boete dan wanneer de Belastingdienst u op het spoort is en u nog niet bent ingekeerd.

Met contant geld betalen kan natuurlijk ook, of goud kopen in 2023

Bij grotere aankopen met contant geld, zijn bedrijven verplicht om hiervan melding te maken. Maar wie rustig contant geld uitgeeft, zonder in de schijnwerper te gaan staan, zal niet zo gauw gepakt worden. Dat neemt niet weg dat veel meer dan een paar jaar terug zwart geld in het vizier van de belastingdiensten staat. Er ontstaat zelfs een morele oproep, om zwart geld aan te geven, onder het mom dat door de extra belasting opbrengsten de belastingtarieven in ons land naar beneden kunnen gaan. Maar of voor dit soort argumentatie veel mensen gevoelig zullen zijn, is nog maar de vraag.

Slot

Wat wel steeds meer mensen zullen doen, is kijken of ze geen aanvullend advies kunnen inwinnen. Wat is voor hen voordeliger: aangeven met het risico op boete of gewoon het geld in een land plaatsen, waar het bankgeheim nog wel zeker is. In die zin is het speelveld wel veranderd: eenvoudig het geld in de kofferbak naar een land dichtbij brengen is niet meer aan te raden. Maar wat wordt het dan: Dubai, Andorra of verder weg. Er staan nog voldoende opties open. Zoveel is wel zeker.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt witwassen?Hoe werkt witwassen?Wanneer er contant geld verkregen wordt op illegale manieren, bijvoorbeeld via een overval of diefstal dan willen crimin…
Zwart geld en de navorderingstermijn op zwart geldZwart geld en de navorderingstermijn op zwart geldWie in 2023 door de Belastingdienst wordt gepakt met zwart geld op een buitenlandse rekening kan op een zeer hoge fiscal…
Geld in geuren en kleurenGeld in geuren en kleuren"Geld stinkt niet", zei de Romeinse keizer Vespasianus tegen zijn zoon Titus, toen deze zich beklaagde over de herkomst…
Belastingdienst en witwassen, ongebruikelijke transactiesBelastingdienst en witwassen, ongebruikelijke transactiesHet witwassen van geld en ongebruikelijke geldtransacties komen regelmatig voor in ons land. Het gaat vaak om crimineel…

Sparen voor de kleinkinderen: de kansen, de haken en ogenSparen voor de kleinkinderen: de kansen, de haken en ogenSparen voor je kleinkinderen is zowel leuk als nuttig. Maar het is wel iets om goed over na te denken. Wordt het sparen?…
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.