Zwart geld en de navorderingstermijn op zwart geld

Zwart geld en de navorderingstermijn op zwart geld Wie in 2023 door de Belastingdienst wordt gepakt met zwart geld op een buitenlandse rekening kan op een zeer hoge fiscale boete rekenen. De navorderingstermijn van de fiscus bedraagt 12 jaar. Dus 12 jaar waarin de Belastingdienst u een navorderingsaanslag met boete mag opleggen. De boete op zwart geld kan fors oplopen. Belasting ontwijken mag wel nog steeds. Inmiddels is er meer bekend over geld op een spaarrekening in Liechtenstein.

Zwart geld op een buitenlandse rekening

Het is nog niet zo lang geleden dat men betrekkelijk veilig zwart geld kon sparen op een buitenlandse rekening. Veel mensen deden dat dan ook. Hoewel niemand precies weet om hoeveel geld het gaat, is wel zeker dat het om vele miljarden euro’s gaat, waardoor de Belastingdienst veel aan belastinggeld mis loopt.

Luxemburg

Op ieders netvlies staat de zaak Luxemburg en de dwangsom voor zwartspaarders in Luxemburg Een dubieuze kwestie, omdat de Belastingdienst op basis van gestolen gegevens achter rekeninghouders met zwart geld in Luxemburg kwam. Twee zaken vielen op:
  • Het ging om gestolen gegevens, wat het allemaal wat dubieus maakt.
  • De vraag kwam aan de orde hoe lang de Belastingdienst in zijn navordering terug mag gaan. Wat is de navorderingstermijn voor zwart geld op een buitenlandse rekening?

Gestolen gegevens Luxemburg

Inmiddels lijkt het protest tegen het gebruik van gestolen gegevens een gelopen race. De belastingkamer gaf de fiscus gelijk evenals even later ook de Hoge Raad dat deed. In de zaak Luxemburg zijn op deze manier grote bedragen aan zwart geld achterhaald. Soms wordt de belastingdienst door buitenstaanders geholpen en krijgt een cd of andere digitale info in handen over vermogende families met zwart geld op een buitenlandse spaarrekening. De verklikker kan daarvoor zelfs een vorstelijke beloning aanvragen.

Wat is de navorderingstermijn bij zwart geld

Voor zwart geld op een binnenlandse rekening geldt een navorderingstermijn van vijf jaar. Voor zwart geld op een buitenlandse rekening een navorderingstermijn van twaalf jaar. Dit laatste, 12 jaar, is ter discussie geteld, maar is inmiddels ook akkoord bevonden onder de voorwaarden dat de fiscus opschiet met het vergaren van info en het opleggen van een belastingaanslag.

Luxemburg, Liechtenstein, Zwitserland, België

Na Luxemburg lijken steeds meer veilige tax havens te vallen: Liechtenstein, Zwitserland, België. Zo wil minister Jan Kees de Jager ons doen geloven. Er worden nieuwe aanvullingen op bestaande belasting afspraken gemaakt. Bovendien zullen de boetes op zwart geld aanzienlijk worden verhoogd. Als tenminste de wederzijdse parlementen daarmee akkoord gaan. Wellicht is in Zwitserland hierover ook nog een referendum nodig. De Belastingdienst is in Liechtenstein een aantal Nederlandse zwartspaarders op het spoor die betrokken zijn bij 22 fondsen in Liechtenstein. Deze informatie zat op de cd-rom die eerder door Duitsland werd gekocht. Onlangs dook ook een Zwitserse cd-rom op bij de Franse belastingdienst.

Tax havens en belasting paradijzen

Dat neemt niet weg dat er nog vele tax havens in de wereld zijn. Het meest veilige tot nog toe lijken Rusland, Dubai en Verenigde Arabische Emiraten. Overigens weet nu nog niemand hoe hoog de druk op deze landen kan worden opgevoerd, zeker in economisch gezien lastige tijden.

Fors hogere boete bij zwart geld

Een fors hogere boete op zwart geld werkt wel afschrikwekkend. Wie gepakt wordt, betaalt over twaalf jaren terug de belastingen alsnog plus de boete. En als het niet alleen om zwart spaargeld gaat, maar ook kan worden bewezen dat het zwarte spaargeld ook zwart is verdiend, lopen de kosten helemaal hoog op. Dan zullen naast de belastingen alsnog ook premies moeten worden afgedragen. De boete bij gepakt worden door de Belastingdienst bedraagt maar liefst 300 procent. Daar staat tegenover dat als u al lange tijd zwart geld heeft, elk jaar uitstel en niet gepakt worden betekent dat u over dat jaar in het verleden niet alsnog het toen geldende hoge tarief inkomstenbelasting van 60 procent hoeft te betalen.

Let op: Laatste kans belastingontduiker met zwart geld

U kunt altijd vrijwillig inkeren en als u meewerkt met de Belastingdienst kan de boete lager zijn dan wanneer u niet meewerkt. Verder krijgt u ook nog een navordering.

Slot zwart geld op een buitenlandse rekening in 2023

Zwart sparen is er zeker niet eenvoudiger op geworden, maar niet onmogelijk. Wie zijn geld in Europa heeft staan moet de zaken goed volgen, want ook Zwitserland zal, desgevraagd door de Belastingdienst op basis van vermoedens van zwart geld, zijn medewerking gaan verlenen om gegevens uit te wisselen. Hoe precies is nog niet duidelijk, maar wie zwart wil sparen, moet zich meer dan ooit goed laten adviseren of gewoon eieren voor zijn geld kiezen. Gelukkig mag belastingontwijking wel.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstZwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstVrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas o…
Belastingverdrag zwart geld LuxemburgBelastingverdrag zwart geld LuxemburgDe Belastingdienst zet zijn jacht op zwart geld voort. Er is een bilateraal belastingverdrag met Luxemburg gesloten dat…
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…

Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…
FOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve is voor ondernemers een mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen te…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.