Geschiedenis Rabobank

Geschiedenis Rabobank De Rabobank heeft een erg betrouwbare naam. Maar liefst 66 procent van de Nederlanders geeft aan de bank de meest betrouwbare te vinden. De bank is ontstaan uit een fusie van Boerenbanken. De Rabobank Groep verleent financiële diensten. Dit doen zij op basis van een coöperatieve grondslag. Ze hebben een zeer breed aanbod van financiële producten en diensten. Haar oorsprong ligt op het platteland. Boeren en agrariërs hadden minder toegang tot de de kapitaalmarkt en besloten daarom zelf op banken te starten. De Rabobank Groep bestaat uit 161 lokale banken. Deze hebben allemaal hun eigen verantwoordelijkheid en beleid. Hun officieële naam luidt Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank. Rabo is dan ook een afkorting van Raiffeisen-Boerenleenbank dan ook een financiële dienstverlener op coöperatieve grondslag met een zeer breed aanbod van financiële diensten en producten.

Geschiedenis

In 1864 startte Friedrich Wilhelm Raiffeisen in Duitsland net de allereerste boerenleenbank op. De Duitsers kregen navolging in Nederland. In Nederland werd onder andere het initiatief genomen door pater Gerlacus van den Elsen. Hij nam het initiatief tot een aantal banken in het zuiden van Nederland. In Eindhoven en Utrecht zijn de twee belangrijkste vestigingen van de Rabobank. Deze werden beide in 1898 opgericht. Utrecht gaf vooral leiding aan de banken in het noorden en Eindhoven in het zuiden. Vanaf de jaren veertig ontstonden er vormen van samenwerking. In 1972 leidde dit tot een fusie.

Krediet

De kredietwaardigheid van de Rabogroep is de hoogst haalbare, de Triple A-status. Deze is toegekend door Moody's en Standard & Poor's. Volgens Rabobank zelf behoort de bank tot de vijftien grootste financiële instellingen ter wereld. Door de jaren heen is Rabobank onder andere een eigen projectontwikkelingsbureau gestart. Ook hebben ze aandelen in de Robecco Groep, Interpolis, het Bouwfonds en de FGH Bank.

Betrouwbaar

Rabobank heeft doorgaans een betrouwbare naam. Uit een onderzoek van de SNS Bank gaf maar liefst 66 procent aan de Rabobank de meest betrouwbare bank te vinden. De gevolgen hiervan waren vooral merkbaar tijdens de recente kredietcrisis. Veel mensen stalden hun geld toen - tegen een aantrekkelijke rente - bij de Rabobank. Eén van de redenen is omdat de Rabobank niet beursgenoteerd is en dus minder te maken heeft met de grillen van de markt.
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen bij de RabobankGeld lenen bij de RabobankWanneer je direct geld nodig hebt, is geld lenen bij de Rabobank een aantrekkelijke optie. De Rabobank heeft namelijk di…
InternetSpaarrekening van de Rabobank, iets voor u?InternetSpaarrekening van de Rabobank, iets voor u?Bij de Rabobank kunt u op vele manieren sparen. Zo is er de internetspaarrekening, maar kunt u ook kiezen voor een depos…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…
Lenen, een flexibel krediet is vaak veel goedkoperLenen, een flexibel krediet is vaak veel goedkoperEen flexibel krediet kost minder rente en is meestal geld lenen tegen een lage rente. Wees flexibel met een consumptieve…

Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…
Fouten bij het kopen van een huisFouten bij het kopen van een huisIndien u een huis gaat kopen kunt u zich geen fouten permitteren. Een onjuiste beslissing kan u duizenden euro’s kosten.
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.