Geld en gelukkig

Iedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig geld hoeft u niet ongelukkig te zijn. In onze samenleving draait alles om geld, maar met geld kunt u geen geluk kopen. Indien u geen of weinig geld hebt, heeft u een grotere kans dat u niet gelukkig bent. Enige bestedingsruimte maakt het leven namelijk een stuk aangenamer.

Onderzoek

In het verleden is al vaker uit onderzoek naar voren gekomen dat geld niet gelukkig maakt. Er blijkt wel een groot verschil te zitten tussen de situatie dat u over te weinig geld beschikt om normaal rond te komen of dat u voldoende geld heeft om normaal rond te komen. Iemand die beschikt over te weinig geld om fatsoenlijk rond te komen, zal gelukkiger zijn zodra hij kan beschikken over voldoende geld. Beschikt hij over genoeg geld, dan voegt extra geld niets meer toe aan het leven.

Tijdelijk geluk

Beschikt u over veel geld dan kunt u tijdelijke geluk kopen. Een grote aankoop wordt dan gezien als een reguliere aankoop omdat u er nauwelijks moeite voor hoeft te doen om het aan te kopen. Eerst jaren sparen voor een grote aankoop zorgt voor een langere periode van geluk. Men is steeds minder snel tevreden en de wensen verschuiven steeds meer. Het gaat steeds meer geld kosten om de behoeften te bevredigen. Dit zien wij vaak bij omhooggevallen jonge artiesten. Ze gaan in een korte periode van een laag inkomen naar een enorm vermogen van enkele miljoenen. Vaak kunnen ze dit geestelijk niet verwerken, waardoor ze ongelukkig worden.

Behoeftebevrediging

Het gevaarlijke van de materiele behoeftebevrediging is dat het oneindig is. De eerste wens van een jonge volwassene is om een auto te bezitten. De eerste auto geeft ongeacht de toestand van de vierwieler de meeste voldoening. Eindelijk is een doel bereikt, een eigen auto. Zodra hij hier aan gewend is verschuift de behoefte naar een betere, stoerdere en snellere auto. Zolang de financiële middelen dit toelaten verschuiven de behoeften mee naar boven.

Omgaan met geld

Iemand die goed met geld omgaat, kan heel gelukkig worden van veel geld. Het geld moet gezien worden als een stuk gereedschap om een bepaald doel te bereiken. Het doel kan heel divers zijn. De ene heeft als doel om ooit een vakantiehuis is het buitenland te kopen, een ander gaat veel eerder stoppen met werken. Iemand die vermogend is en grote risico’s gaat lopen om het vermogen te verdubbelen heeft de plank misgeslagen. Het hebben van vermogen moet niet het ultieme doel zijn. Het kan namelijk altijd meer.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…

December duur? Niet met deze budget tips!December is een echte feestmaand. Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Een maand vol gezelligheid, maar voor velen ook een e…
Geschiedenis RabobankGeschiedenis RabobankDe Rabobank heeft een erg betrouwbare naam. Maar liefst 66 procent van de Nederlanders geeft aan de bank de meest betrou…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.