Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jaren

Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jaren Het kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten, kunt u die dan nog aanvragen in 2022 en hoe zit dat met de toeslag uit afgelopen jaren? Belangrijke vragen want het kan om veel geld gaan bij de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Met terugwerkende kracht een toeslag aanvragen


Toeslag aanvragen bij de Belastingdienst in 2022

De Belastingdienst verzorgt de fiscale toeslagen in ons land. Dat is wel handig, want de hoogte van de toeslagen is sterk afhankelijk van uw inkomen en vermogen, en daar heeft de Belastingdienst in de meeste gevallen inzicht in. Als u voor een nieuw jaar een toeslag zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget wilt aanvragen, is het wat lastiger. De gegevens voor het nieuwe jaar zijn nog niet bekend en moeten worden geschat op basis van eerdere inkomensgegevens. Komt uw inkomen achteraf hoger uit dan eerder werd ingeschat, dan krijgt u van de Belastingdienst bericht dat u uw toeslag gedeeltelijk en soms geheel moet terugbetalen. Nogal wat mensen stellen hun aanvraag voor een toeslag daarom uit. Ze willen niet het risico op terugbetaling lopen. Dat lijkt verstandig, maar daarmee lopen ze een ander risico namelijk dat ze te laat zijn met hun aanvraag. Dit speelt vooral bij de kinderopvangtoeslag, maar het kan u ook parten spelen bij de andere toeslagen.

Toeslag 2021 in 2022 aanvragen

Tot 1 september 2022 kunt u nog een huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget over 2021 aanvragen. Soms kan dit nog langer, bijvoorbeeld als u of uw toeslagpartner een uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting 2020 heeft. Dan is een aanvraag over 2021 (voorjaar 2022) nog met terugwerkende kracht (twk) mogelijk tot de dag waarop dit uitstel afloopt. Bij de huurtoeslag kan een medebewoner ook belangrijk zijn en daarom geeft ook een uitstel van de belastingaangifte van een medebewoner de mogelijkheid om de huurtoeslag 2021 later dan september 2022 aan te vragen. Het alsnog aanvragen van een toeslag uit voorgaande jaren (2020 bijvoorbeeld) zal nauwelijks mogelijk zijn, in dat geval moet er wel erg lang uitstel van belastingaangifte gegeven zijn. Dat betekent dus dat u wel enige tijd mag wachten met de aanvraag van de toeslag uit een eerder jaar, maar niet te lang. Wacht u te lang dan is de aanvraag verjaard.

Aanvraag voor een toeslag wijzigen

U kunt ten alle tijden uw aanvraag voor een toeslag wijzigen of stopzetten. Daarvoor kunnen vele redenen zijn, maar de meest voorkomende redenen zijn wel een echtscheiding, extra inkomen of vermogen, en werkloosheid. Ze leiden tot een ander inkomen en andere fiscale omstandigheden. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet kunt u eenvoudig de verandering digitaal doorgeven om te voorkomen dat u teveel toeslag krijgt uitbetaald en straks terug moet betalen. Als u in het buitenland woont, zal dit niet met Digi-D gaan, maar kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. Het wijzigen van een aanvraag en het conservatief inschatten van uw inkomen is verstandiger dan uw aanvraag uitstellen en daarmee het risico te lopen dat u uw toeslag misloopt. Al met al kan het immers om forse bedragen gaan.

Aanvraag voor een toeslag uitstellen

Sommigen stellen hun aanvraag voor een toeslag uit en dat kan heel begrijpelijk zijn. Als u zeker weet dat u er toch niet voor in aanmerking zult komen of dat u gedurende het jaar gaat trouwen of samenwonen, dan kan het verstandig zijn om even te wachten. Anders loopt u de kans dat de fiscus wel uw toeslag uitbetaalt en na afloop van het jaar vraagt om alles weer terug te storten. Als u op een later moment toch denkt recht te hebben op een bepaalde toeslag, dan kan dat vaak nog wel, maar erg lang moet u ook weer niet wachten. Voor de toeslagen 2021 ligt in de meeste gevallen de grens bij 1 september 2022.
© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle toeslagen 2021Alle toeslagen 2021Op welke toeslagen hebt u recht in 2021? U kunt in 2021 maximaal vier inkomensafhankelijke toeslagen aanvragen bij de Be…
Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Kinderkorting 2020 is belastingvrijKinderkorting 2020 is belastingvrijDe kinderkorting is in de praktijk een belastingvrije toeslag voor ouders en alleenstaande ouders. Hebt u recht op kinde…
Wie is mijn toeslagpartner 2019, 2020 of 2021?Wie is mijn toeslagpartner 2019, 2020 of 2021?Belangrijk bij de aanvraag van een toeslag in 2020, 2021 of 2022 is of u ook een toeslagpartner hebt. Hebt u een toeslag…

Eenoudertoeslag studiebeurs 2020 - 2021: voorwaardenEenoudertoeslag studiebeurs 2020 - 2021: voorwaardenWie studeert en aanspraak kan maken op studiefinanciering heeft in het studiejaar 2020 - 2021 en 2022 - 2023 mogelijk re…
BIP, Budget Informatie PuntBIP, Budget Informatie PuntHet BIP, ofwel Budget Informatie Punt, is een onderdeel van de gemeente waar inwoners terecht kunnen voor informatie, ad…
Reacties

Priscilla Hendsriks, 05-04-2019
In 2015 ben ik gescheiden en hierdoor is mijn financiële situatie veranderd. Het blijkt nu dat ik vanaf dat moment recht heb op kind gebonden budget voor mijn twee kinderen. Door een fout bij de belastingdienst ben ik hier nooit op gewezen en heb ik ze vandaag gebeld hoe ik dit met terugwerkende kracht alsnog terug betaald kan krijgen. Ik kreeg van de medewerker van de belastingdienst een heel vaag antwoord, dat ik maar moet afwachten wat hiermee gedaan wordt en de media in de gaten moet houden. Wat een ongelofelijk onbevredigend antwoord is dit! Ik heb verdorie recht op deze toeslagen en als de belastingdienst een fout heeft gemaakt dan moet dit recht gezet worden. Kan iemand mij vertellen hoe ik bezwaar hierover kan maken en hoe ik ervoor kan zorgen dat ik deze toeslagen met terug werkende kracht alsnog uitgekeerd krijg? Reactie infoteur, 09-04-2019
Beste Priscilla Hendsriks,
Waarschijnlijk wordt gedoeld op het feit dat de Belastingdienst in februari 2019 heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt waardoor waarschijnlijk honderdduizenden ouders duizenden euro's aan kindgebonden budget misliepen. De Belastingdienst zal dit (deels) terugbetalen, maar onduidelijk is wanneer. Ook niet duidelijk is of uw situatie onder deze gevallen valt, daarom is het verstandig om uw situatie ook schriftelijk bij de Belastingdienst kenbaar te maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. van Zoen, 20-02-2019
Nog maar 1 dag geleden ben ik erachter gekomen dat ik dus al vanaf 2009 recht had op een kindgebonden budget. Er staat en dat wist ik, op de site van de belastingdienst dat als je er recht op hebt, je dus automatisch bericht krijgt, maar deze heb ik dus nooit mogen ontvangen en er is mij ook nog nooit op gewezen door de belastingdienst. Dat terwijl ik ieder jaar aangifte doe en veel belasting betaal, dan weet de belastingdienst mij dus heel snel te vinden en te bereiken, dus mijn gegevens zijn bekend, ook bij de SVB, waar ik dus kinderbijslag van ontvang. Ik wil dus graag een formulier of advies van de belastingdienst, hoe ik dus zo snel mogelijk en met terugwerkende kracht mijn kindgebonden budget op mijn rekening bijgeschreven krijg waar ik dus al die jaren recht op heb, maar vanwege nalatigheid van de belastingdienst nooit heb mogen ontvangen. En dan wel vanaf 2013 t/m 2017 ( de voorgaande jaren kunnen helaas niet meer, maar daar ben ik dan wel coulant in ). Dus graag advies hoe ik alsnog mijn kindgebonden budget krijg, waar ik recht op heb. Aangezien ik geen zorgtoeslag en/of huurtoeslag nodig heb cq heb aangevraagd, word ik dus in principe benadeeld door de belastingdienst, omdat burgers die dit wel doen dus automatisch een kindgebonden budget overgemaakt krijgen, dit heet ook wel onrecht wat mijn persoonlijke situatie betreft en ik vind dit zeer kwalijk. Dus graag advies hoe dit zo snel mogelijk opgelost kan worden. Reactie infoteur, 21-02-2019
Beste J. Zoen,
Wie in een jaar toeslagen krijgt, krijgt die automatisch een volgend jaar ook als aan de voorwaarden is voldaan. Maar er is wel een eerste keer dat de aanvraag moet worden ingediend. Met terugwerkende kracht aanvragen is maar zeer beperkt mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vanem, 20-02-2019
Waarom honoreert de Belastingdienst geen bezwaarschriften op het uitblijven van het kindgebonden budget als er eerder geen aanvraag is ingediend. De Belastingdienst dient de uitkering toch ook automatisch te regelen…? Reactie infoteur, 21-02-2019
Beste Vanem,
Toeslagen worden niet automatisch door de Belastingdienst uitbetaald, eerst moet een aanvraag worden ingediend. Dat kan ertoe leiden dat personen die wel recht hebben op een fiscale toeslag deze niet ontvangen, omdat ze de toeslag niet hebben aangevraagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Boileau, 27-12-2016
Bij uitstel van de aangifte 2013 wordt eerst na bezwaar op 10 juni 2015 uitspraak gedaan. De zorgtoeslag over 2013 is niet aangevraagd, het inkomen geeft daar wel aanleiding toe. De zorgtoeslag 2014, 2015 en 2016 worden conform uitbetaald. De belastingdienst laat de aanslagen van c.a. € 2083,- over 2013 in termijnen betalen. Belanghebbende vraagt zich af hoe of een herziening van de aangifte 2013 binnen 5 jaar de mogelijkheid biedt tot het openen van de aanvraag voor zorgtoeslag 2013 omdat de aanvraagtermijn in eerste aanleg is overschreden dan wel er bijzondere clausule toegepast kan worden. De ontvanger wist van de zorgtoeslag en is schriftelijk om een oplossing verzocht. Geen antwoord gekregen. Graag uw visie! Reactie infoteur, 28-07-2017
Beste Boileau,
Als er uitstel van belastingaangifte is verkregen, is er langer tijd om de zorgtoeslag voor een eerder jaar aan te vragen. De datum september schuift met het aantal maanden van uitstel op. Als een belastingaangifte eenmaal is ingediend, staat de aanvraagtermijn vervolgens vast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.