BIP, Budget Informatie Punt

BIP, Budget Informatie Punt Het BIP, ofwel Budget Informatie Punt, is een onderdeel van de gemeente waar inwoners terecht kunnen voor informatie, advies en hulp met betrekking tot schuldsituaties. Het BIP bestaat uit deskundige personen die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van de financiën. Het gaat niet alleen om vaste lasten, maar ook om de meest uiteenlopende andere schuldsituaties.

Wanneer kunt u naar het BIP?

Het BIP van de gemeente is er voor iedere inwoner van de gemeente. Echter, er is een uitzondering. Zelfstandig ondernemers komen namelijk niet in aanmerking om hulp en advies te ontvangen van het BIP. Hier is weer een andere afdeling voor. Veel mensen zijn van mening dat het nodig is al diep in de schulden te zitten voordat men zich mag aanmelden bij het BIP. Niets is minder waar. Het BIP ziet juist liever dat men zich al aanmeldt op het moment dat er schulden dreigen te ontstaan, maar er nog niet zijn. Op tijd zoeken naar een oplossing om het probleem te voorkomen is altijd beter dan te zoeken naar oplossingen voor de inmiddels ontstane problemen, ook volgens het BIP. U kunt een aanmeldingsgesprek bij het BIP aanvragen in de volgende situaties:

U kunt de vaste lasten niet meer betalen

Het kan zijn dat u de eindjes altijd net aan elkaar heeft weten te knopen, maar nu toch op een punt komt dat u de betalingen van uw vaste lasten steeds verder uit moet stellen omdat u het geld niet heeft. Kunt u de vaste lasten, als gas, licht, water en de huur, niet meer betalen? Dan kunt u zich aanmelden bij het BIP.

De maand duurt te lang

Steeds meer mensen komen voor dit probleem te staan. De vaste lasten zijn betaald, maar er blijft niets meer over om de laatste twee weken de boodschappen van te doen. En nu? Voor veel mensen duurt de maand langer dan dat de portemonnee voldoende gevuld is. Ook dan kunt u bij het BIP terecht.

U kunt niet meer kiezen

Voor velen is het een heel gepuzzel wanneer het salaris of de uitkering binnen komt. Stel, u ontvangt 1.200 euro netto en er ligt 1.700 euro aan facturen, zowel vaste lasten als eenmalige rekeningen. Dan moet u toch gaan kiezen. Welke rekeningen gaat u betalen, welke kunt u wellicht nog een maand laten liggen, of welke rekening zult u wel moeten laten liggen? Hoe dan ook; u kunt zo’n 500 euro aan facturen niet betalen en de kans dat er een incasso met extra kosten volgt op de rekeningen die blijven liggen is groot. U kunt zich aanmelden bij het BIP om dit probleem op te lossen.

De schuldeisers komen van alle kanten

Tot slot, heeft u al zoveel schulden opgebouwd dan de incassobrieven dagelijks binnen blijven stromen en de schuldeisers en deurwaarders voortdurend aan de deur staan? Dan is het zeker tijd om u aan te melden bij het BIP. Hoe zeer u ook de best doet, hier komt u zelf niet meer uit. Het BIP kan u helpen.

Alles zelf regelen, met de juiste ondersteuning

Soms ontstaan er financiële problemen omdat u eenvoudigweg niet weet wat erin komt en wat eruit gaat. Het BIP kan u meer duidelijkheid geven over hoe u beter om kunt gaan met uw beschikbare budget om geldproblemen te voorkomen. Samen met u wordt er gekeken of u wellicht nog recht heeft op toeslagen van de belastingdienst, welke u (nog) niet heeft aangevraagd, als zorgtoeslag en huurtoeslag. Er kan worden gekeken hoe u meer geld kunt genereren, buiten uw salaris. Heeft u bijvoorbeeld thuiswonende kinderen boven de 18? Dan kunt u eventueel kostgeld vragen of een bijdrage voor de boodschappen. Daarnaast worden alle facturen bij elkaar gelegd en wordt samen met u bekeken hoe het budget het best verdeeld kan worden, hoe u wel alle facturen kunt voldoen en hoe u voldoende geld overhoudt om uw boodschappen te doen. Tot slot kan er gekeken worden naar zaken waarop u geld kunt besparen. Denk aan bijvoorbeeld stoppen met roken of boodschappen doen bij een andere supermarkt. Het BIP kan u van voorbeeldbrieven voorzien aan instanties waar u openstaande rekeningen heeft staan.

Een cursus volgen

Het BIP biedt tevens een cursus voor iedereen die beter wil leren omgaan met het beschikbare budget. Deze budgetcursus is op de eerste plaats aan te raden aan mensen die in de schulden zitten en bezig zijn deze schulden op te lossen. Tijdens het oplossen van de schulden kan dan direct worden aangeleerd hoe er beter met het geld kan worden omgegaan. Daarnaast is de cursus ook goed voor mensen die al uit de schulden zijn en dit willen blijven, en voor mensen die niet eerder in de schulden hebben gezeten, maar dit ook effectief willen voorkomen.

De taken uit handen geven

Kunt u de problemen op financieel gebied niet meer aan, ook niet met de ondersteuning van het BIP? Dan heeft u nog de optie om de taken uit handen te geven via het BIP. Dit wordt budgetbeheer genoemd. U laat het beheer van de inkomsten en uitgaven tijdelijk over aan Budgetbeheer via het BIP. Zo voorkomt u dat schulden hoger worden door incasso’s en dat betalingsachterstanden steeds verder uitbreiden. U krijgt het beheer over uw inkomsten en uitgaven terug wanneer de schulden zijn opgelost en u zelf goed met het budget weet om te gaan om te voorkomen dat u opnieuw in de problemen raakt. Het BIP bepaalt of u voor Budgetbeheer in aanmerking komt.

BIP initiatief

Het BIP, Budget Informatie Punt, is initiatief van de gemeente Katwijk, Zuid-Holland. Echter, vrijwel iedere gemeente in Nederland en België kent deze vorm van hulp, advies en ondersteuning op financieel gebied voor de inwoners van de betreffende gemeente. Deze afdeling kent binnen de verschillende gemeenten andere namen, als Budgethulp, Financieel Informatie- en Adviespunt en Gemeentelijke Schuldhulp.
© 2013 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Nieuwe regels schuldhulpverleningNieuwe regels schuldhulpverleningGemeenten passen vanaf eind 2012 strengere regels toe bij de schuldhulpverlening. Wie naast schulden ook gedragsprobleme…
Schuldsanering en schuldhulpSchuldsanering en schuldhulpWe doen steeds vaker een beroep op de rechter voor hulp bij schulden. Het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanerin…
Hoe van je schulden afkomen?Hoe van je schulden afkomen?Veel mensen bezitten dermate hoge schulden dat ze daar alleen van afkomen via de schuldsanering. Je kan sanering van je…

Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Goedkope uitvaart regelenGoedkope uitvaart regelenEen goedkope uitvaart is in. Want in tijden van crisis, als mensen vaak maar met moeite kunnen rondkomen van hun inkomen…
Bronnen en referenties
  • BIP Katwijk
  • Budgetbeheer
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.