Skimmen bij pinpas en creditcard: kaartgegevens gestolen
Skimmen, ook wel skimming genoemd, is fraude met een pinpas of creditcard. De pasgegevens worden gekopieerd tijdens het opnemen van geld of bij het betalen met een pas. De pincode wordt vaak afgekeken of via een camera opgenomen. Vervolgens wordt er een kopie pas gemaakt en kunnen de daders vrij overal betalingen doen totdat de kaart geblokkeerd wordt. Banken geven geen duidelijkheid over hoe vaak het voor komt, eventuele schade wordt in ieder geval wel vergoed.
Skimmen
Skimmen is in opkomst. Het dook ongeveer tien jaar geleden op als een gevolg van het feit dat mensen meer elektronisch betalen. Sindsdien neemt het
skimming alleen maar toe.
Hoe
Bij
skimmen wordt vaak een kopie van de
pas gemaakt naar aanleiding van het aflezen van de pasgegevens. Dit kan door een extra kaartleesapparaatje in de
pinautomaat te plaatsen. Als dit gebeurt in een
betaalautomaat kan het zijn dat iemand van het winkelpersoneel van meer weet, maar over het algemeen hebben de fraudeurs andere methoden. Zij breken in of laten zich insluiten rond sluitingstijd.
Je
pincode worden afgekeken, opgenomen met een camera of "gevoeld" door een hulje wat over het toetsenbord ligt. Hoewel er vaak een kopie pas gemaakt wordt, vindt er ook fraude plaats door de pincode af te kijken om daarna de pas te stelen.
Blokkeren
Als je ontdekt dat jij
slachtoffer bent van skimmen, bel dan de bank en laat je pas blokkeren. Naar aanleiding van zo’n telefoontje kunnen banken kijken waar de pas mogelijk gekopieerd is om zo ook andere mensen die van de automaat gebruik hebben gemaakt te waarschuwen.
Schadevergoeding
Hoe vaak het voorkomt willen banken niet melden volgens eigen zeggen om criminelen niet wijzer te maken. Het kan ook best zijn dat het veel vaker voorkomt dan wij allemaal denken en de banken niet willen dat wij vertrouwen verliezen. Dat is ook de reden dat banken eventuele
schade vergoeden.
Maatregelen
Toch zien banken in dat ze meer moeten doen om skimmen tegen te gaan. Zo zijn veel geldautomaten inmiddels voorzien van “
voorzetmondjes”. Deze voorstukjes maken het moeilijker om de pasgegevens af te lezen, maar niet onmogelijk.
Opzetstukjes
Door deze opzet stukjes wordt de afstand tot de magneetstriplezer groter. Een mogelijkheid om alsnog de
magneetstrip af te lezen is door het voorzetmondje te vervangen door een gemanipuleerd exemplaar, maar dat is veel werk en valt dus eerder op.
Ook zijn verouderde betaalautomaten die makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden niet meer toegestaan.
Chip
Daarnaast wordt wereldwijd de magneetstrip vervangen door de EMV-chip, van Europay, Mastercard en Visa. Deze
chip is moeilijker te kraken, zo zeggen de initiatiefnemers.
Zelf kan je niet veel meer doen dat opletten waar je je
pinpas gebruikt en probeer je pincode af te schermen.