Wat is Pinpas Skimming en hoe kun je het voorkomen?

Het komt steeds vaker voor: bankpassen en creditcards die worden geskimd. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je er tegen doen? Bij skimming bemachtigen criminelen op illegale wijze creditcard- en pinpasgegevens. De magneetstrip en de pincode worden gekopieerd op het moment dat je een betalingstransactie verricht. Het gaat op heel slinkse wijze, zonder dat je het door hebt. De criminelen maken een kopie van je pas en je pincode en plunderen vervolgens je bankrekening.
Bij skimming maken criminelen gebruik van een apparaat dat de magnetische strip op je bankpas of creditcard kan lezen en copieren. Dit apparaat zit in de machine waar je een transactie doet of waar je geld wilt trekken. Het apparaat wordt voor de sleuf waar je je pas in doet geplaatst, en ziet er uit als een soort opzetfrontje. De criminelen kijken over je schouder heen welke pincode je intoetst of monteren een minicamera die je code registreert.

Pas afgeven

Een andere manier van skimming is de volgende: je geeft je pinpas of creditcard af in bijvoorbeeld een winkel of een restaurant. Degene die de pas aanneemt, schrijft de gegevens over. Hoe het in zijn werk gaat, weet niemand maar vervolgens schijnt er ook een methode te zijn om vervolgens je pincode te achterhalen.

Veel schade

Skimming komt vaak voor. In 2009 was de schade na skimming maar liefst 36 miljoen euro. De meeste skimming had plaats op de NS-stations. Inmiddels heeft de NS maatregelen genomen. Iedere kaartautomaat is voorzien van de nieuwe veilige pasinvoer.

Voorkomen

Skimming kan iedereen overkomen, ook als je heel goed oplet, kun je slachtoffer worden. Hoe kun je skimming het beste voorkomen?

Let op mensen die te dicht bij of achter je staan. Door een kleine afstand te bewaren, kunnen ze makkelijk over je schouder meekijken en je pincode aflezen.

Scherm je pincode altijd af met je hand. Zo voorkom je dat de pincode via een camera kan worden opgenomen.

Controleer regelmatig je banksaldo en je transacties. Hebben er vreemde transacties plaatsgehad, blokker dan direct je rekening. Iedere bank heeft daarvoor zijn eigen telefoonnummer.

Valse voorzetfrontjes, dus het frontje waar je je pas insteekt, lopen vaak minder soepel dan legale frontjes. Loopt het niet soepel, ga dan naar een ander apparaat.

Heb je de keuze tussen een apparaat binnen en een apparaat buiten, kies dan voor binnen. In een ruimte is het nog altijd moeilijker om illegale fronten aan te leggen dan buiten.

Stel voor jezelf een opnamelimiet in. Mocht je dan toch slachtoffer zijn geworden van skimpraktijken, dan blijft de schade enigszins beperkt. Hoewel het natuurlijk wel zuur blijft als een ander jou geld uitgeeft.

Als je in een winkel of een restaurant wilt betalen, blijf dan in de buurt van je pinpas of creditcard. Loop mee met de persoon die je pas inneemt. Zo geef je geen kans om de gegevens te copieren.

Vergoeding

Als je slachtoffer bent geworden van skimming, word je in principe schadeloos gesteld door de bank. In principe, want als de bank vermoedt dat je onzorgvuldig met je pinpas bent om gegaan, kan er een eigen risico worden ingehouden of wordt de schade zelfs helemaal niet vergoed. Het kost echter veel tijd en moeite om aan te tonen dat je slachtoffer bent geworden van skimming. Probeer het dus zo veel mogelijk te voorkomen.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skimmen: slachtoffer geworden van skimming, wat nu?Skimmen is inmiddels een bekend begrip aan het worden in Nederland. Toch wil de bekendheid van deze truc niet zeggen dat…
Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend.…
Skimming, pinpas-fraude bij geldautomatenSkimming, pinpas-fraude bij geldautomatenPinpas-fraude door skimming is een techniek waarbij gegevens van bankpassen worden gekopieerd om vervolgens de rekening…
Jouw eigen lichaamswarmte verklapt je pincodeDe meeste mensen zijn tegenwoordig erg op hun hoede wanneer het om pinnen gaat. We kennen allemaal wel de verhalen rondo…

CPO: Je eigen droomhuis bouwen met subsidieCPO: Je eigen droomhuis bouwen met subsidieMensen die met anderen een huis willen bouwen, kunnen door Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) hun droom met…
Eerder stoppen met werken: Hoe pak je dat financieel aan?Eerder stoppen met werken is een droom die veel mensen stiekem koesteren. Iedereen die de financiële consequenties van e…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 16-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.