Beleggen voor dummies: de VIX index

Beleggen voor dummies: de VIX index De AEX, de AMX, de AScX. Die termen kent de belegger wel. Maar wat is de VIX index, waar staat deze voor en hoe wordt deze gemeten? De VIX-index beweegt zich vaak in tegenovergestelde richting van de overige indexen. Om de VIX te begrijpen, is er een simpele uitleg mogelijk.

Beleggen: simpel uitgelegd

Voor degene die niet weten wat beleggen is: met beleggen koop je kleine stukjes bedrijf (aandelen) of je krijgt het recht om deze later te kopen (opties). Deze koop je voor een bepaald bedrag van wat het op dat moment waard is. De meeste beleggers doen niks met hun aandelen maar verkopen deze weer met winst, of soms met verlies. Dit is voor de meeste het hele spel van beleggen: winst zien te maken. In ieder geval meer winst als dat je op een spaarrekening zou krijgen. Voor meer informatie verwijs ik naar het artikel beleggen voor dummies.

De indexen

Ieder land heeft een aantal indexen. Deze indexen zijn de graadmeter van de grotere bedrijven of fondsen die aandelen uitgeven. In Nederland heb je de AEX index. In deze index zitten de 25 grootste aandelenfondsen van Nederland. Deze fondsen hebben de grootste beurswaarde. In de AMX zitten de 25 middelgrote aandelen fondsen. Tenslotte is er nog de AScX, hierin zitten de nummer 51 tot en met 75. Een index geeft weer hoe het de aandelenfondsen vergaat binnen die index. Dit wordt aangegeven middels cijfers en procenten. Wanneer de index op +5% staat, is dit een gemiddelde. Ieder aandeel binnen de index kan een ander koersverloop hebben, dat ook wel in percentages wordt uitgedrukt. +5% betekent dat de index 5 procent hoger staat dan de dag ervoor.

De indexen worden ook weergegeven in cijfers. De AEX begon ooit op 45.38 punten (toentertijd was dit 100 in guldens). In 1999 behaalde de AEX meer dan 1300 punten, in 2011 ligt dit rond de 300 punten. Dit geeft weer hoe sterk een index kan verschillen.

VIX index

De VIX index wordt berekend aan de hand van call en putt opties. Berekend wordt de volatiliteit (een maatstaf voor het risico dat gelopen wordt) over de komende 30 dagen. De opties in de index zijn afkomstig van de S&P500, de 500 grootste aandelenfondsen uit Amerika. Omdat Amerika vaak de toonaangever is voor de rest van de beurzen in de wereld, wordt er vaak afgewacht wat de beurs van Amerika doet.

In principe kan gezegd worden dat de VIX index een angstmeter is. Beleggers die bang zijn dat de beurs omhoog of omlaag zal gaan, laten dit merken aan de hand van aankopen of verkopen. Door deze aan-en verkopen te meten, ontstaat er een lijn. Meestal verloopt deze lijn precies tegenovergesteld aan de beursindexen. Wanneer een beursindex omhoog gaat, is het rustig op de beurs en zijn beleggers vol vertrouwen. De VIX zal dan dalen. Wanneer het onrustig is op de beurs, zijn beleggers het vertrouwen kwijt of bang dat de beurs zal dalen. De VIX stijgt dan.

In eerdere tijden had de VIX een gemiddelde van 20. Na de beursrally van 2009 kwam er een gemiddelde van 30 uit. In 2011 kwam de VIX al uit op een gemiddelde van 43. Beleggers verwachten dat de VIX verder zal stijgen.

Dat de VIX stijgt, wil niet zeggen dat het slecht gaat op de beurs. De VIX is een graadmeter over meerdere opties. Individueel kan er nog sterk verschil zitten tussen de opties. Emoties spelen vaak een grote rol bij de aan-of verkoop van aandelen of opties. Hierdoor kunnen aandelenfondsen veel minder of meer waard worden dan ze daadwerkelijk zijn.

De VIX index kan net als de overige indexen, gekocht en verkocht worden middels opties. Dit valt onder het indexbeleggen. De koers van de VIX index is te volgen via finance.yahoo.com.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Beleggen: beleggen in optiesBeleggen: beleggen in optiesOp de beurs wordt veel gehandeld in opties. Dit is het recht om een bepaald aantal aandelen te kopen of te verkopen tege…

Hoe kan ik investeren in goud?Hoe kan ik investeren in goud?Gedurende de periode dat het slecht gaat op de beurs, zoeken beleggers naar alternatieven voor aandelen. In de jaren van…
De Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs is de oudste financiële handelsbeurs ter wereld en nu in eigendom van het bedrijf Euronext.…
Bronnen en referenties
  • http://finance.yahoo.com/q?s=%5EVIX
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.