Bestensorder in het orderboek: bestens of limiet order

Bestensorder in het orderboek: bestens of limiet order U wilt per se een bepaald aandeel kopen en plaatst een bestensorder, is dat wel verstandig? Is een order met limiet, de limietorder, niet veel beter of toch maar een bestensorder zonder limietprijs? Of zijn er nog andere mogelijkheden om uw order op de beurs te plaatsen? Een bestensorder in het orderboek kan zowel worden geplaatst als u aandelen verkoopt of koopt, en niet alleen bij aandelen maar bij bijna alle beleggingsproducten en effecten.

Wat is een bestensorder?

Als u een bestensorder plaatst of doorgeeft aan de bank, wordt uw opdracht uitgevoerd tegen de koers die geldt op het eerste moment dat uw order kan worden uitgevoerd. Dat zal zijn op het eerste moment dat uw order op de beurs is binnengekomen en er handel is. Van te voren weet u dus niet welke koers dat zal zijn. Het kan best zijn dat u in het orderboek een gewenste koers ziet, maar dat die net nog iets eerder door een andere belegger wordt opgepikt dan uw order en dat u daardoor koopt of verkoopt tegen een ongunstigere koers dan u voor ogen had. Maar het kan natuurlijk ook enorm meevallen.

Bestens = MKT

In het orderboek wordt een bestensorder aan het begin van de handel of in de slotveiling ook wel geregistreerd als MKT, Markt Bestens Order. De order wordt tegen de geldende bied- of laatprijs uitgevoerd, afhankelijk van het volume dat beschikbaar is. De biedprijs is de geboden prijs, de laatprijs de prijs die een verkoper voor zijn aandelen wil ontvangen. Vraag en aanbod bepalen vervolgens de prijs die aan de orde is.

Het orderboek, wat staat daar in?

Wie zelf online gaat beleggen kan ook zelf het orderboek zien, niet helemaal maar meestal met een diepte van vijf regels. Zo ziet u naast elkaar de bovenste vijf biedkoersen en laagste vijf laatkoersen. Achter elke regel kunnen vele orders zitten. Daarom ziet u niet alleen een vraagkoers van bijvoorbeeld 30 euro, maar ook het aantal orders en het volume dat daarbij hoort. Als u het orderboek goed volgt en de beurs open is, kunt u dikwijls een goede inschatting maken. Als u de order nog voor opening van de beurs plaatst, kunt u ook een inschatting maken maar loopt u meer risico. Dit risico is ook afhankelijk van de beweeglijkheid van de beurs. Eigenlijk plaatst u een bestensorder alleen als u per se bepaalde aandelen wilt kopen op verkopen, tegen welke koers dan ook.

Een bestensorder in het orderboek, geen limiet

Een bestensorder heeft geen limiet meegekregen en veegt de verschillende orders gewoon op. Anders gezegd: een bestensorder als kooporder pakt de laagste prijs die op dat moment in het orderboek wordt gevraagd en een verkooporder als bestensorder wordt uitgevoerd tegen de hoogste prijs die op dat moment wordt geboden. Als uw order niet tegen een enkele koers kan worden uitgevoerd omdat uw volume groter is dan bij één koers in het orderboek aanwezig is, schuift uw opdracht door naar de eerstvolgende koers in het orderboek, de eerstvolgende regel, totdat uw opdracht volledig is vol gemaakt.

Order met limiet, de limietorder

Bij een limietorder geeft u de exacte koers aan waartegen u wilt kopen of verkopen. Bij een kooporder is dat de prijs die u maximaal wenst te betalen, bij een verkooporder de prijs die u minimaal wilt krijgen. Het kan best zijn dat tegen de door u aangegeven koers tijdelijk geen uitvoering van de opdracht mogelijk is. In dat geval blijft de order een aantal dagen in het orderboek staan tot het moment dat uw opdracht is uitgevoerd, totdat u de order terugtrekt of totdat het aantal dagen dat de order mag blijven staan gehaald is. In het laatste geval komt uw order automatisch te vervallen als u niet kiest voor een verlenging van de opdracht. Ook is het mogelijk dat op een dag het orderboek zodanig is dat u meer krijgt voor uw aandelen dan u minimaal wilde hebben, maar nooit minder dan dat. Bij een kooporder kunt u minder betalen dan de limiet, maar niet meer dan dat.

Wat is een conditionele order?

Bij een conditionele order zijn er drie mogelijkheden:
  • De limietorder zoals hierboven aangegeven. U geeft van te voren uw koerslimiet aan waartegen gehandeld mag worden.
  • De bracket-limiet. Bij de bracket-limiet geeft u zowel een bovengrens als een ondergrens aan uw order mee. Een interval dus in plaats van één koers. Zodra de meegegeven bovengrens of ondergrens wordt gehaald, wordt uw order uitgevoerd,
  • De trailing stop order. In deze order beweegt de koerslimiet mee. U geeft dan geen vaste limiet mee maar geeft aan hoeveel uw prijs mag afwijken van een bepaalde koers.

Conclusie bestensorder en de limietorder

Er zijn vele manieren om een order door te geven als u gaat beleggen. De bestensorder kan goed uitpakken, maar is ook risicovol. Dan is er de limietorder als alternatief die in meerdere gedaanten kan worden uitgevoerd. Als een puntkoers, een intervalkoers, maar ook als een bewegende limietorder.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met beleggen: een korte handleidingBeleggen wordt gezien als een prima alternatief voor sparen. Met name omdat er hogere rendementen mee te behalen zijn. E…
Termen voor beginnende belegger, letters a tot en met zTermen voor beginnende belegger, letters a tot en met zHet beleggen abc. Beginnen met beleggen, betekent ook ook wennen aan allerlei beleggingstermen en het woordgebruik (het…
Beleggen via ABN AMRO (kosten en mogelijkheden)Beleggen via ABN AMRO (kosten en mogelijkheden)Bij ABN AMRO kunt u kiezen voor zelf beleggen (zelfstandig beleggen) of begeleid beleggen (beleggen met hulp). Aan de ma…
Wat met je aandelen tijdens je vakantie?Wat met je aandelen tijdens je vakantie?De echte belegger die speculeert op de beurs weet hoe belangrijk het is om dagelijks alle koersen in de gaten te houden,…

Koop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag, verkoop hoog op de effectenbeursKoop laag en verkoop hoog op de effectenbeurs (follow the money), koop aandelen op een slechte beursdag, op een black mo…
Beleggen: handige actuele nieuwsbronnenBeleggen: handige actuele nieuwsbronnenAfhankelijk van je beleggingshorizon zul je de behoefte hebben aan recente en nuttige informatie hoe het op de beurs gaa…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.