Huishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgaven

Huishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgaven Kom met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven maandelijks goed uit met je loon of salaris. We kennen allemaal het gevoel dat de maand te lang duurt voor het salaris. Veelal helpt het al beter met je geld uit te komen als je overzicht hebt over je inkomsten, uitgaven én inzicht hebt in je uitgavenpatroon. Onderstaand vind je een controlelijst, aan de hand waarvan je voor jezelf de inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje kunt zetten, plus een overzicht van de meest voorkomende toeslagen waar je recht op hebt.

Loesje

Alvorens je met serieuze zaken bezig te houden, een citaat van 'Loesje'
'Hou jij aan het einde van je loon ook altijd een stuk maand over?'

Huishoudboekje - Inkomsten:

InkomstenPer maandPer jaar
Salaris
Vakantiegeld
Dertiende maand
Uitkering
Alimentatie
Maandelijkse teruggave belasting
Huurtoeslag
Zorgtoeslag
Gemeentelijke toeslagen
Studiefinanciering
Overige inkomsten
Totaal inkomsten per maand ==
-
Kinderbijslag

Huishoudboekje - Uitgaven wonen:

Vaste lasten - schatting uitgavenPer maandPer jaar
Huur of hypotheek of kostgeld
Gas en licht
Water
Gemeentelijke heffingen
Waterschapbelasting
Reinigingsrecht
Opstalverzekering
Inboedelverzekering
WA verzekering
Totaal kosten wonen ==

Huishoudboekje - Kosten persoon:

Persoonsgebonden uitgavenPer maandPer jaar
Premie ziekenfonds
Begrafenisverzekering
Telefoonkosten vast
Telefoonkosten mobiel
Kosten internet
Lidmaatschap 1
Lidmaatschap 2
Schoolgelden
Studiekosten
Abonnement - krant
Abonnement - anders
Giften en donaties
Bladen losse verkoop
Loterijen
Verjaardagen en 'sociale' uitgaven
Gemiddelde aan rookwaren
Gemiddelde alcoholische dranken
Totaal kosten persoon ==

Huishoudboekje - Kosten vervoer:

VervoerskostenPer maandPer jaar
Abonnement openbaar vervoer
Openbaar vervoer strippenkaart
Fiets, brommer, ander vervoer
Autoverzekering
Wegenbelasting
Reservering afschrijving auto
Reservering reparatie auto
Gemiddelde kosten brandstof
Totaal kosten vervoer ==

Huishoudboekje - Kosten kredieten/leningen:

Aflossingen exclusief woningPer maandPer jaar
Visa/Mastercard en dergelijke
Postorderbedrijven
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Schuldig aan overige personen
Totaal kosten kredieten ==

Huishoudboekje - Optelling totalen:

KostenPer maandPer jaar
Kosten wonen
Kosten persoon
Kosten vervoer
Kosten kredieten
Totaal vaste en geschatte kosten ==


Huishoudboekje - Te besteden:

BestedingsoverzichtPer maandPer jaar
Totaal inkomsten
Minus: totaal kosten
Blijft over ==
Minus: leefgeld
Vrij te besteden of te sparen ==

Autokosten

Het bezit en het rijden van een auto legt een behoorlijke claim op je maandelijkse budget. Wil je inzicht in én overzicht krijgen over de autokosten, kijk dan bij de special Afschrijving en automodellen.
In een overzicht binnen het artikel "Autokosten - Overzicht en Berekenen - Afschrijving" kun je de autokosten invullen en de autokosten per gereden kilometer uitrekenen. Tevens vind je in deze special artikelen waarin je kunt zien hoeveel een bepaalde auto van een bepaald merk afschrijft en / of hoe veilig deze is.



Problemen met het zelf op orde brengen van de thuisadministratie

Om allerlei redenen kunnen mensen soms het overzicht op hun financiën kwijtraken. Dat kan zijn door ouderdom of bijvoorbeeld door verlies van partner, baan, ziekte of door onbekendheid met de nederlandse cultuur en regelgeving. Als mensen dan in hun directe omgeving niemand hebben die hen kan helpen, zijn er organisaties actief in Nederland die hulp kunnen bieden bij het op orde brengen of begeleiden in het ordenen van de eigen administratie. Informeer in je gemeente naar de mogelijkheid voor hulp of ondersteuning.


Overheidstoeslagen - vraag geld aan waar je recht op hebt

Afhankelijk van je salaris of inkomen, heb je mogelijk recht op toeslagen van de overheid. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende toeslagen. Voor de aanvraag van meeste toeslagen zal je zelf actie moeten ondernemen, maar voor b.v. kinderbijslag krijg je automatisch een formulier van het SVB (Sociale VerzekeringsBank) toegestuurd.

Huurtoeslag

Bewoon je een huurwoning op jouw naam en bent je in verhouding tot je inkomen veel geld kwijt aan huur, dan kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag.
Afhankelijk van je inkomen en je omstandigheden kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Maak voor jezelf een proefberekening op de site van de overheid.

Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan kun je ook in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Bij de belastingdienst kun je een aanvraagformulier aanvragen of downloaden, waarop beide toeslagen ingevuld kunnen worden.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in de kosten van uw zorgverzekering.

Wie komt in aanmerking voor zorgtoeslag

  • personen boven de 18 jaar, met een Nederlandse zorgverzekering
  • het toetsingsinkomen mag niet hoger zijn € 30.939 per jaar (alleenstaande)
  • een gezamenlijk toetsingsinkomen mag niet hoger zijn € 43.438

Kinderbijslag - AKW - Algemene Kinderbijslag Wet

De Algemene Kinderbijslag Wet (AKW) biedt ouders en verzorgers een tegemoetkoming in de kosten die het opvoeden en verzorgen van kinderen met zich mee brengt. Als je in Nederland woont of werkt en als je kinderen hebt die jonger dan 18 jaar zijn, dan krijg je kinderbijslag. De SVB (Sociale VerzekeringsBank) voert de kinderbijslagregeling uit. Het aanvraagformulier voor de kinderbijslag wordt je - binnen Nederland - automatisch toegestuurd als je hiervoor in aanmerking komt. De SVB verkrijgt de gegevens uit een koppeling met de administratie van de Nederlandse gemeenten.
© 2008 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het online huishoudboekje van AFAS PersonalHet online huishoudboekje van AFAS PersonalMet het online huishoudboekje van AFAS Personal heb je eenvoudig en snel een overzicht van je inkomende en uitgaande fin…
Huishoudboekje digitaalHuishoudboekje digitaalZit u aan het einde van de maand altijd krap bij kas? Vraagt u zich af waar al het geld blijft? Met een digitaal huishou…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…
Zelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekZelf makkelijk je budget beheren: Huishoudboekje/kasboekHet is heel belangrijk om inzicht in te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er inkomt en er uitg…

Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon 2021Minimumloon 2021 & minimumjeugdloon 2021Vanaf 1 januari 2023 en 1 juli 2023 gelden nieuwe en hogere bedragen voor het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdl…
Boetevrije inkeerregeling vermogen afgeschaft (2020 en 2021)Boetevrije inkeerregeling vermogen afgeschaft (2020 en 2021)De boetevrije inkeerregeling voor zwart geld en vermogen op een buitenlandse spaarrekening (box 3) is per 1 januari 2018…
Bronnen en referenties
  • SZW
  • Belastingdienst
Reactie

Hikari (infoteur), 01-09-2008 #1
Een zeer goed artikel, welke zéér overzichtelijk is!
Hier heb ik zeker wat aan. Groet, Hikari Reactie infoteur, 01-09-2008
Dank voor je reaktie Hikari; leuk om te lezen.
Het mooiste zou natuurlijk zijn als het voor iedereen een compleet overbodig artikel zou zijn.
Hoop voor jou dat de opbrengsten van je artikelen dusdanig hoog zijn / worden dat geld geen rol meer speelt. Op naar de totale financiële onafhankelijkheid voor alle infonu-ers.

Groeten - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.