Lijfrente de verschillende regimes

Lijfrente  de verschillende regimes Door de jaren heen zijn er veel veranderingen aangebracht in de wetgeving rondom lijfrenten. Sinds de invoering van de wet Inkomstenbelasting 2001 zijn er drie verschillende regimes om rekening mee te houden. Maar ook de afgelopen jaren zijn er veranderingen aangebracht. In dit artikel daarom een kort overzicht van deze wijzigingen in de wet ten aanzien van lijfrenten.

Lijfrente de verschillende regimes

Door de jaren heen zijn er veel veranderingen aangebracht in de wetgeving rondom lijfrenten. Sinds de invoering van de wet Inkomstenbelasting 2001 zijn er drie verschillende regimes om rekening mee te houden. Maar ook de afgelopen jaren zijn er veranderingen aangebracht. In dit artikel daarom een kort overzicht van deze wijzigingen in de wet ten aanzien van lijfrenten.

Regime één

Het eerste regime betreft de lijfrenten van voor de Brede Herwaardering per 16 oktober 1990 (betalen van periodieke premies) of één januari 1992 (betalen van koopsom). Deze verzekeringsvormen hebben als kenmerk een vrije begunstiging. Dit wil zeggen dat het mogelijk is de uitkering van een lijfrente in de uitkeerfase toe te kennen aan bijvoorbeeld uw kind. Mits u de juiste voorwaarden volgt, kunt u dit zonder schenkingsrecht voor elkaar krijgen.

Overgangsrecht naar regime twee

Als u een oude polis had met premiebetaling van voor 16 oktober 1990, dan gold een eerbiedigende werking in de jaren 1992 tot en met 2000. Ieder jaar werd het aftrekbare bedrag geïndexeerd. Mits u maar binnen deze bandbreedte bleef, heeft u voldaan aan het overgangsrecht en heeft uw polis het oude regime behouden. Heeft u echter nar 16 oktober 1990 de premiebetaling verhoogd, dan vervalt het oude regime en valt uw polis onder de werking van het regime van de Brede Herwaardering.

Regime twee

Het tweede regime van lijfrentes betreft de periode tussen 16 oktober 1990 of 31 december 1991 en 31 december 2000. Dit regime heet de Brede Herwaardering. De lijfrenten vanuit deze periode zijn aan een strenger regime onderworpen. Zo kunt u niet meer vrij beschikken over de vraag aan wie de lijfrente uitkering toekomt. U bent zelf de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde. Ook mag u niet meer in één keer het lijfrente kapitaal tot uitkering laten komen.

Overgangsrecht naar regime drie

Het nieuwe regime drie per één januari 2001 ging voor alle lopende polissen gelden, ongeacht wanneer afgesloten. Dus ook de pre brede herwaardering polissen waren nu aan de beurt. Alleen als u uw polis premievrij maakte, kon u het oude regime veilig stellen. In veel gevallen zijn lopende polissen gesplitst in een oude polis en een nieuwe polis. Als u te maken krijgt met een uitkerende lijfrentepolis, zult u dus goed moeten laten nagaan welk regime van toepassing is op uw lijfrente polis.

Regime drie

Het derde regime start vanaf de periode 2001 en valt gelijk met de invoering van de huidige wet inkomstenbelasting 2001. De verschillen met het regime twee zijn genuanceerd. Zo kent het huidige regime veel strengere eisen voor de aftrekbaarheid van de premies lijfrente, is de oude basisruimte ingeruild voor de jaarruimte en heeft u minder keuze inzake wanneer u de oudedag lijfrente wenst te laten ingaan. Onder het huidige regime moet u de oudedag lijfrente uiterlijk laten ingaan als u 70 wordt.

Overige wijzigingen

Verder heeft de wetgever de afgelopen jaren de regels steeds verder aangescherpt.

  • Vanaf 2003 konden belastingplichtigen alleen nog maar lijfrente premie aftrekken als sprake was van een pensioentekort.
  • Vanaf 2006 is het niet meer mogelijk een overbruggingslijfrente af te sluiten voor de situatie dat u eerder met pensioen gaat dan uw pensioengerechtigde leeftijd. De overbruggingslijfrente opbouw is vanaf deze datum niet meer mogelijk. Heeft u nog een oude overbruggingslijfrente, dan kunt u informeren naar de mogelijkheden om deze alsnog aan te wenden ter overbrugging van een periode voor uw pensioen.
  • Vanaf 2008 is het mogelijk om via banksparen een lijfrente te gaan opbouwen en/of te laten uitkeren. Let er daarbij goed op dat als u een oud regime polis heeft, u niet zomaar de polis moet omzetten naar een bankspaarproduct. In dat geval verliest u de oude, gunstige voorwaarden.
  • Vanaf 2009 geldt dat betaalde premies voor een lijfrente boven een bedrag van 2.269 per definitie leiden tot een belaste uitkering in Box I, oftewel tot een belaste uitkering. Als de premies niet is afgetrokken, leidt dit dus tot een dubbele belastingheffing over uw geld.

Zoals blijkt uit dit artikel vergt een lijfrente verzekering professionele begeleiding als deze tot uitkering moet komen of er iets anders met de polis moet gebeuren. Laat u daarom altijd goed adviseren als u een dergelijke keuze moet maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente berekenen: Uitkering uit vrijvallende lijfrenteWanneer je een koopsompolis of lijfrentepolis afsluit of begint met lijfrente banksparen, krijg je daar natuurlijk op ee…
Lijfrente & uitgesteld betalen van lijfrenteLijfrente & uitgesteld betalen van lijfrenteUitgesteld betalen van lijfrente of juist niet? Als de rente omhoog gaat, is dat gunstig voor de hoogte van uw vrijgekom…
Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteLevensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteEr zijn verschillende soorten levensverzekeringen. In dit artikel gaat het om de renteverzekering. Er zijn twee soorten:…

Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet?Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet?De tandartsverzekering. Als er één zorgverzekering is waar we over dubben en twijfelen, is het deze wel. Maar is het ech…
Polissen digitaal versturen aan de klantPolissen digitaal versturen aan de klantSinds 1 juli 2010 is het niet meer noodzakelijk om de verzekerde een polis te verstrekken op papier. Hiermee is het elek…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.