Wat kost een crematie?

Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur voor één van de twee. De verschillen in kosten zijn in de meeste gevallen maar bijzaak. Na het overlijden van een dierbare, komt de moeilijke en drukke periode tot de begrafenis of de crematie. De uitvaart moet geregeld worden binnen een paar dagen. Voor de nabestaanden staat vaak wel al vast of er over wordt gegaan tot een begrafenis of een uitvaart.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

De kosten die uit en uitvaart voortvloeien, moeten voldaan worden door de nabestaanden. Om de kosten te dekken, beschikken de meeste mensen over een uitvaartverzekering, of zijn ze aangesloten bij een uitvaartvereniging. Na het overlijden moet gelijk contact worden gezocht met de verzekeraar of uitvaartvereniging. Zij zorgen voor het verdere proces om iemand in te schakelen die de nabestaanden gaat begeleiden.

Er zijn twee verschillende vormen van uitvaartverzekeringen, namelijk de natura uitvaartverzekering en de uitvaartverzekering die het verzekerde bedrag uitkeert. Bij de natura verzekering wordt er geen bedrag uitgekeerd, maar wordt de uitvaart geregeld. Er is echter weinig verschil met de verzekeraar die geld uitkeert. Het enige verschil is dat er achteraf nog een rekening komt die u kunt voldoen met de uitkering van de verzekeraar. De verzekeraar die geld uitkeert kan namelijk ook een uitvaartverzorger inschakelen.

Verzekerd bedrag is te laag

Zowel bij de uitvaartverzekering als de uitvaartvereniging, is het mogelijk dat de uitvaart meer kost dan dat er verzekerd is. In dat geval zal de verzekeraar of de uitvaartvereniging een aanvullende rekening sturen. Bij het sluiten van een overeenkomst met een uitvaartvereniging kunt u kiezen tussen verschillende pakketen. Als de nabestaanden kiezen voor extra diensten, komt hiervoor een extra rekening.

Wat kost een uitvaart?

De gemiddelde kosten liggen tussen de 7.500 en 9.000. De kosten voor een begrafenis zijn een stuk hoger dan de kosten voor een crematie. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hogere kosten van een kist en de kosten van een begraafplaats. Na een crematie kunt u echter ook besluiten om de urn toch te plaatsen in een soort grafje.

Wat kost een crematie?

De kosten van een crematie zijn voor een groot deel afhankelijk van de wensen. Indien het as uitgestrooid moet worden, zullen de kosten lager liggen dan in het geval de urn in een grafje terecht gaat komen. In vergelijking met begraven zal een crematie een paar duizend euro goedkoper zijn. U moet rekening houden met een gemiddeld bedrag tussen de 5.000 tot 7.500. Bij een crematie met een grafje zijn de prijsverschillen tussen een begrafenis en een crematie slechts klein.

Wat kost het verstrooien van het as?

De kosten hangen af van waar het as verstrooit moet gaan worden. Bij verstrooiing op een strooiveld of op zee, moet u rekening houden met kosten tussen de 75 en 125. Een as in een urn bewaren is ook een mogelijkheid. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het materiaal waar de urn van gemaakt is. De kosten voor een urn kunnen eenvoudig oplopen tot een bedrag tussen de 250 en 500.

Zie ook:
Wat moet er geregeld worden na overlijden?
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resomeren, hoe werkt het?Resomeren, hoe werkt het?Resomeren kan al in diverse landen. Resomeren lijkt veel op cremeren, maar is toch net even anders. Bij resomeren wordt…
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
Rouwfotograaf inhuren voor het vastleggen van een begrafenisRouwfotograaf inhuren voor het vastleggen van een begrafenisHet is nog niet heel erg ingeburgerd, maar steeds vaker zie je bij een begrafenis of crematie een professionele rouwfoto…

Valsmunterij is van alle tijdenValsmunterij is van alle tijdenValsmunterij, het maken van vals geld is van alle tijden. Het maken van vals geld begon al in de zevende eeuw voor Chris…
Geschiedenis van de Servische dinarGeschiedenis van de Servische dinarDe Servische dinar is de munteenheid van Servië. Deze munt heeft een lange geschiedenis. De laatste versie van de Servis…
Reactie

Tiemen, 26-05-2012
Ik heb helemaal geen familie, alleen enkele goede bekenden van de kaartclub. Ik heb nooit geld gehad om een begrafenis te betalen en ben dus niet verzekerd. Hoe wordt ik begraven/gecremeerd en wie betaalt dat? Reactie infoteur, 27-05-2012
Dergelijke kosten worden voldaan uit de opbrengst van jouw nalatenschap. Dit is bijvoorbeeld de opbrengst uit de verkoop van jouw bezittingen.

Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.