Op welke condities moet ik mijn auto verzekeren?

Op welke condities moet ik mijn auto verzekeren? Bij het verzekeren van uw auto, kunt u kiezen uit verschillende dekkingsvormen. De minimale dekking is de WA verzekering. Deze dekking is wettelijk verplicht. Afhankelijk van uw auto en uw wensen, kunt u kiezen uit drie verschillende dekkingen, namelijk de basisdekking (WA verzekering), de WA plus (of WA beperkt casco dekking), en de meest uitgebreide WA casco dekking. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot uw auto en uzelf. Autobezitters die in het verleden vele jaren schadevrij hebben gereden, krijgen een korting op de te betalen premie.

Auto verzekeren op basis van WA

Deze verplichte verzekering dekt de schade die door uw toedoen is toebracht aan derden. De eigen schade wordt niet vergoed. Deze verzekering is ter voorkoming dat iemand u verantwoordelijk gaat stellen voor schade die u hebt aangericht. Het kan hier gaan om schade aan de auto of een andere verkeersdeelnemer, maar er kan ook sprake zijn van letsel. De schadelasten kunnen in dat geval in de honderdduizenden euro’s lopen. De premie die u hiervoor moet betalen is afhankelijk van vele factoren. Onder andere het gewicht van de auto, uw aantal schadevrije jaren en de regio waar u woont.

Auto verzekeren op basis van WA beperkt casco

Deze dekking is een uitbreiding op de WA verzekering. Indien door uw toedoen schade is aangericht aan iemand anders, krijgt u uw eigen schade in deze dekking ook niet uitgekeerd. De uitbreiding zit in een aantal specifiek in de polisvoorwaarden genoemde gebeurtenissen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan ruitschade, diefstal van uw auto en brand. De premie is hoger dan de WA dekking, maar door de beperktheid van de aanvullende dekking zal het geen groot verschil maken.

Auto verzekeren op basis van WA casco dekking

Deze verzekeringsvorm wordt ook vaak “all risks” genoemd. Deze vorm is de meest uitgebreide dekking die u kunt afsluiten voor uw auto. In het geval u een schade veroorzaakt, wordt in deze dekking de schade aan de ander vergoed, en daarnaast ook uw eigen schade. In het geval u schade hebt aan uw auto door toedoen van iemand anders, zorgt deze dekking er voor dat u direct tot reparatie kunt over gaan. De verzekeraar zorgt er voor dat het bedrag verhaald gaat worden bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Wat zijn de gevolgen van het claimen van een schade?

In sommige gevallen loont het de moeite om de kosten voor eigen rekening te nemen. In de meeste gevallen zullen de lasten echter te zwaar zijn. Na een claim op de polis, die niet verhaald kan worden op iemand anders, zal de verzekeraar dit ten laste laten gaan van uw schadevrije jaren. Dit zal vaak tot gevolg hebben dat de te betalen autopremie omhoog gaat. Dit is het geval in alle drie verzekeringsvormen.

Wanneer moet ik welke dekking kiezen?

Bij het kopen van een nieuwe auto, of een auto van een paar jaar oud, is het aan te raden om de auto WA Casco te verzekeren. Deze polis keer namelijk ook de schade uit als u een keer een schade hebt veroorzaakt, en dat kan iedereen overkomen. Voor een oudere auto kunt u geld besparen door te gaan voor de WA beperkte casco dekking of de WA dekking. Deze verzekering is namelijk veel goedkoper dan de WA casco dekking en daarnaast wordt er bij oudere auto’s gekeken naar de dagwaarde van de auto, terwijl uw premie afhankelijk is van de nieuwwaarde van de auto.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke autoverzekeringen zijn belangrijkWelke autoverzekeringen zijn belangrijkHet is niet altijd noodzakelijk om de meest kostbare verzekering af te sluiten voor de autoverzekering. Een auto van vij…
Inboedel en schade door dierenDieren kunnen nogal wat schade aan richten aan uw inboedel in uw woning. Van opgegeten schoenen tot kapot gekrabde banke…
All risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingAll risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingDe meeste mensen kennen de all risk autoverzekering, maar voor de inboedelverzekering is deze dekking ook mogelijk. De p…

Arbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenArbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenJe kunt arbeidsongeschikt worden door verschillende aandoeningen en oorzaken. Ook kun je op verschillende manieren beoor…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.