Welke autoverzekeringen zijn belangrijk

Welke autoverzekeringen zijn belangrijk Het is niet altijd noodzakelijk om de meest kostbare verzekering af te sluiten voor de autoverzekering. Een auto van vijftien jaar oud hoeft niet meer all risks verzekerd zijn. Daarnaast moet u zich afvragen welke aanvullende dekkingen u echt nodig hebt. De hoogte van de premie voor de autoverzekering is van vele factoren afhankelijk. U kunt de premie drukken door zinloze of te kostbare dekkingen achterwege te laten. Het is lastig om te bepalen welke dekkingen zinloos zijn. Een auto van een aantal jaren oud kunt u goedkoper verzekering door niet meer te kiezen voor de WA/Casco dekking (=all risks), maar bij een schuldschade zult u de gevolgen van deze keuze merken.

Uw auto WA/Casco verzekeren?

De meest uitgebreide verzekering voor de auto is de WA/Casco verzekering. Bij een schade door uw toedoen wordt niet alleen de schade van de tegenpartij vergoed, maar ook uw eigen schade. Als alternatief voor deze dure dekking, kunt u ook kiezen voor de WA/beperkt casco dekking of alleen de wettelijk verplichte WA-dekking. De WA/beperkt casco dekking biedt naast het risico van het aansprakelijkheid ook dekking tegen schadeoorzaken als brand, diefstal, ruitbreuk en stormschade. De WA-dekking dekt alleen de wettelijke aansprakelijkheid.

Bij het bepalen van de premie voor de WA/Casco verzekering, wordt uitgegaan van de nieuwwaarde van de auto. Hierop wordt de premie gebaseerd ongeacht de leeftijd van de auto. Bij een schade wordt de dagwaarde maximaal uitgekeerd. Voor oudere auto’s (ongeveer vanaf acht jaar) kan het niet meer uit om deze dure dekking aan te houden. Sommige verzekeraars zijn zelfs niet meer bereid om oudere auto’s WA/Casco te verzekeren.

Is het afsluiten van rechtsbijstanddekking in de autoverzekering noodzakelijk?

Hierbij moet er een verschil worden gemaakt tussen dekkingen. In de WA/Casco dekking zorg de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de eventuele schuldige. Bij de beperktere dekkingen moet u zelf zorgen voor het verhalen van de schade. De rechtsbijstandsdekking in een WA/Casco verzekering is over het algemeen zinloos. Voor de overige dekkingen kan deze dekking nog nut hebben. Bent u verzekerd via een tussenpersoon? De tussenpersoon geeft vaak extra service. Zij helpen hun klanten met het verhalen van de schade op de tegenpartij.

Een ongevallen-inzittenden verzekering afsluiten?

Deze verzekering keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden van een inzittende door een ongeval. Een dergelijke verzekering wordt met name afgesloten in het geval er vaak meerdere personen in de auto vervoerd worden. De uitkering kan gezien worden als een financiële compensatie van het leed dat uit een ongeval voort komt. De kosten van deze verzekering zijn laag en het kan niet gezien worden als een zinloze verzekering.

No-claimbeschermer, zinvol of zinloos?

Een no-claimbeschermer kan u behoeden voor het terugvallen in korting na een schuldschade. De verzekeraars verstrekken de verzekerden een korting afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Iemand met veel rijervaring en geen schades, wordt beloond met een lagere premie. Door een no-claimbeschermer af te sluiten kunt u voorkomen dat u meer premie moet gaan betalen bij een ongeval door uw schuld. De extra dekking vraagt de verzekeraar naar verhouding een hoge premie voor en de dekking is maar beperkt. Op het moment dat u over gaat stappen naar een andere “goedkopere” verzekeraar, werkt de no-claimbeschermer niet meer. De verzekeraar zal bij het bepalen van de schadevrije jaren toch rekening houden met een ongeval waar de beschermer betrekking op had. De no-claimbeschermer zorgt ervoor dat u gebonden bent aan uw huidige verzekeraar.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AutoverzekeringAutoverzekeringHet is altijd vervelend wanneer een auto schade oploopt. Bijvoorbeeld door een botsing of ongeval. De schade is vaak var…
Autoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnAutoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnU wilt uw autoverzekering opzeggen of uw schadeverzekering opzeggen? U kunt direct online overstappen en meteen overslui…
Autoverzekering: prijsverschil per postcodeAutoverzekering: prijsverschil per postcodeBij een autoverzekering wordt de premie berekend op basis van specifieke kenmerken van voertuig en bestuurder. Nieuw is…

Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Verzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om de waarde van de inboedel in te schatten me een inboedelwaardemeter?…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.