Een verzekering voor je paard: voor- en nadelen

Een verzekering voor je paard: voor- en nadelen Steeds meer paardeneigenaren laten hun paard verzekeren tegen ziekte, diefstal of overlijden. Wat zijn de mogelijkheden, en welke voor- en nadelen zijn aan zo'n paardenverzekering verbonden? Elke paardeneigenaar wordt vroeg of laat eens geconfronteerd met een ziek of overleden paard. Vaak betekent dit een aanslag op je portemonnee: dierenartsfacturen lopen vaak hoog op, ziekenhuisopnames en operaties worden stilaan onbetaalbaar en als je duur sportpaard overlijdt, ben je daarmee ook je geïnvesteerde centen kwijt.

Meer en meer eigenaren kiezen ervoor om hun paard te laten verzekeren bij gespecialiseerde maatschappijen. Het aanbod is groot: je kan je paard laten verzekeren tegen overlijden, tegen ziekenhuisopname en/of operaties, maar er zijn ook verzekeringen die elke ziektekost dekken.

Vanzelfsprekend ligt de premie hoger naarmate je een meer gespecialiseerde verzekering afsluit. De premie voor een overlijdensdekking zal veel lager zijn dan een verzekering met alles erop en eraan. Ook de leeftijd van je paard en de waarde van je paard spelen een rol bij de bepaling van de premie: jonge paarden lopen minder risico op aandoeningen. Als je een paard verzekert voor een waarde van 2000 zal je natuurlijk minder premie moeten betalen dan bij een paard ter waarde van 10.000, omdat de verzekeraar dan bij een schadegeval ook minder hoeft uit te betalen.

Elke verzekering is een kanscontract waaraan voor- en nadelen verbonden zijn. We zetten ze even op een rijtje.

Voordelen

Als je paard ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt, zal je niet moeten twijfelen om hem te laten behandelen omwille van het financiële plaatje. Veel paardeneigenaren kunnen geen duizenden euro's ophoesten om hun viervoeter er terug bovenop te helpen. Wie zijn paard verzekerd heeft, hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Je kan je vriend gerust laten behandelen, de verzekering betaalt de factuur achteraf terug. Hou er wel rekening mee dat de meeste, zoniet alle verzekeringen een franchise hanteren. Dit is een eerste schijf van het factuurbedrag die je zelf dient te betalen. Bij veel paardenverzekeringen ligt de franchise op zo'n 25%. Dat wil zeggen dat de eerste 25% van de rekening uit jouw portemonnee betaald zal moeten worden.

Bij het overlijden van je paard zal de verzekeraar de volledige waarde van het dier vergoeden. Dit neemt natuurlijk het verdriet niet weg, maar het geeft je wel opnieuw budget om op zoek te gaan naar een nieuw paard wanneer je daar klaar voor bent.

Nadelen

Het nadeel aan een verzekering is dat je jaarlijks een fikse premie moet betalen, waarvoor je misschien niets in de plaats zal krijgen. Als je gedurende 5 jaar je premie betaalt, en er gebeurt niets met je paard, dan heb je 2500 uitgegeven "voor niets". Daarom houden vele mensen liever zelf een spaarpotje bij waarin ze maandelijks of jaarlijks een bedrag stoppen, voor moest er iets met het paard gebeuren. Natuurlijk kan je niet voorspellen of en wanneer je paard ziek zal worden of zal overlijden. Gebeurt dat in de 1ste maand van je verzekering, dan zal je hoogstwaarschijnlijk nog geen honderden euro's bijeengespaard hebben en is de tussenkomst van de verzekeraar een financiële opluchting. Gebeurt er gedurende een hele tijd niets, dan is het wellicht voordeliger het geld nog in handen te hebben om het eventueel aan andere zaken te spenderen.

Een ander nadeel aan verzekeringen is dat veel verzekeringsmaatschappijen steeds achterpoortjes vinden om niet te hoeven betalen. Zo kan het voorvallen dat je netjes jaarlijks je premie betaalt, maar dat de verzekeraar toch weigert te betalen op het moment dat er iets met je paard gebeurt. Lees daarom altijd zorgvuldig de algemene voorwaarden van de verzekering na en kies je verzekering zorgvuldig uit, zodat je weet welke kosten terugbetaald zullen worden en zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De achterpoortjes worden vaak gevonden bij de meer uitgebreide verzekeringen, zoals diegene waarbij zogenaamd alle ziektekosten uitbetaald worden. Helaas blijkt dan later vaak dat een heel pak aandoeningen en behandelingen toch buiten de dekking van de verzekering vallen, en dat je de factuur alsnog zelf zal moeten ophoesten, naast de hoge verzekeringspremie die je al betaald hebt.

Veel paardenliefhebbers willen hun paard niet laten verzekeren omdat de verzekeringsmaatschappij eigenaar wordt van je paard van zodra hij ongeschikt is en ze de waarde van het dier hebben uitbetaald. Veel ongeschikt verklaarde paarden worden daarna geslacht, en dit willen de eigenaren niet. De mogelijkheid bestaat echter bij veel verzekeringsmaatschappijen om het paard toch zelf aan te houden. In dat geval krijg je misschien minder uitbetaald, maar kan je het paard wel op je eigen stukje land laten genieten van zijn of haar pensioen.

Persoonlijke keuze

Of je je paard laat verzekeren, is een puur persoonlijke keuze. Bekijk voor jezelf of de paar 'kleinere' nadelen opwegen tegen het grote voordeel van financiële zekerheid als je paard erg ziek wordt of overlijdt.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke verzekeringen heb je bij paarden?Welke verzekeringen heb je bij paarden?Als je een paard koopt kan je altijd verzekeringen afsluiten. Dit moet niet, maar sommige verzekeringen kunnen handig zi…
Uitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagUitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagNa een ongeval krijgt u of de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd, of de dagwaarde. De uitgekeerde dagwaarde is vaak te w…
Kredietverzekering: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je een lening aangaat, kan het gebeuren dat je in de toekomst door omstandigheden niet meer in staat bent om de…
Arbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerArbeidsongeschiktheid en inkomen als zelfstandig ondernemerWerknemers zijn in de regel goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Het loon wordt door de werkgever betaald. Bij bl…

Goedkoopste verzekering is vaak de beste keusDe voorwaarden van vrijwel alle verzekeringsvormen zijn onderling verwisselbaar tussen de diverse verzekeraars. Op klein…
Wat gebeurt er als mijn auto niet verzekerd is?Iedere auto die aan het verkeer deelneemt, moet verzekerd zijn. Op het moment dat een auto niet verzekerd is kan er een…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.