Kredietverzekering: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wanneer je een lening aangaat, kan het gebeuren dat je in de toekomst door omstandigheden niet meer in staat bent om de maandlasten van die persoonlijke lening te dragen.Omdat je werkloos wordt, ziek wordt of gaat scheiden, waardoor je inkomen in één keer behoorlijk daalt. Wist je dat het mogelijk is om jouw lening of flexibel krediet te verzekeren tegen het risico dat je die niet meer kunt betalen? Wat is een kredietverzekering en wat zijn de voordelen en nadelen van zo'n verzekering?

Wat is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering is een manier om het risico dat je de rente op een flexibel krediet of de aflossing en rente op een persoonlijke lening niet meer kunt betalen af te dekken. De verzekering zorgt ervoor dat de betalingen voor de lening kunnen doorgaan, wanneer jouw inkomen door omstandigheden daalt. Wanneer je je baan verliest en daardoor de maandlasten niet meer kunt opbrengen bijvoorbeeld. Of doordat je langdurig ziek wordt, waardoor je niet of minder kunt werken. Of zelfs arbeidsongeschikt wordt, zodat de mogelijkheden tot het vinden van geschikt werk ineens veel kleiner worden.

Wat zijn de voordelen van een kredietverzekering of verzekering op een lening?

Met een kredietverzekering ben je er zeker van dat je altijd zult kunnen voldoen aan je maandelijkse verplichtingen. Met name bij een relatief grote lening, kan het een rustig gevoel geven dat je zeker weet dat je niet in de problemen raakt, omdat je een kind krijgt, parttime gaat werken, werkloos wordt, gaat scheiden of een burn-out krijgt. Voor een relatief klein percentage op de lening ben je verzekerd tegen dit soort gebeurtenissen en zul je het waarschijnlijk eerder aandurven om ook daadwerkelijk een lening of flexibel krediet aan te gaan voor langere tijd.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het verzekeren van risico op een persoonlijke lening?

Het enige nadeel dat verbonden is aan het aangaan van een kredietverzekering is het feit dat je natuurlijk wel aanvullend premie over betaalt. Over het algemeen wordt er vast percentage aan premie geheven ten opzichte van het totale bedrag dat je maandelijks betaalt aan rente en aflossing. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden, verwachtingen voor de toekomst, de hoogte van de lening die je hebt of wil aangaan en je persoonlijke houding ten opzichte van risico of gemoedsrust kun je bepalen of je een aanvullende kredietverzekering prettig vindt of niet.

Wanneer is het slim om te kiezen voor het verzekeren van een lening?

Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk altijd slim om te kiezen voor zo'n verzekering van je lening, zeker wanneer het gaat om een relatief groot leenbedrag. De kans dat er in de toekomst iets gebeurt dat je op dit moment niet kunt voorzien is namelijk altijd aanwezig. Wanneer je een aanzienlijke lening hebt of wilt afsluiten en wilt voorkomen dat je in de toekomst te maken krijgt met betalingsachterstanden of een BKR-registratie die je jarenlang achtervolgt, kies je misschien altijd beter voor een beetje zekerheid op het gebied van je persoonlijke financieringen.

Wat zijn de kosten van een lening verzekering of kredietverzekering?

Over het algemeen betaal je een vast percentage op de totale maandlasten van je lening. Vergelijk verschillende aanbieders op de basispremie en de aanvullende premie op het leenbedrag of de lasten om erachter te komen waar je het meest voordelig terecht kunt. Let er ook op dat de periode dat de kredietverzekering uitkeert in geval van nood per verzekering en verzekeringsmaatschappij kan verschillen. Dit is naast de premie één van de meest belangrijke voorwaarden die je bij het vergelijken op kosten en voorwaarden goed in de gaten moet houden.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering bij geld lenenVerzekering bij geld lenenBij verzekerd geld lenen willen banken dat u ook een aanvullende verzekering afsluit. Dit is een kredietverzekering. Ban…
Verzekering afsluiten bij RialtoVerzekering afsluiten bij RialtoKun je om welke reden dan ook geen verzekering meer afsluiten bij een reguliere verzekeraar? Waarschijnlijk kun je nog w…
Snel verzekering afsluiten bij HemaSnel verzekering afsluiten bij HemaJe kunt bij Hema online snel allerlei verzekeringen afsluiten, vaak zijn er ook acties en kortingen als je meerdere verz…

Bonus-/malusladder autoverzekeringBonus-/malusladder autoverzekeringAutoverzekeraars gebruiken een bepaald systeem om de premie voor de autoverzekering vast te stellen: de bonus-/malusladd…
Als je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt krijg je een boete. En die kan fors oplopen. Voor de zorgverzekering moeten…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.