Motorverzekering vergelijken: Goede en goedkope verzekering

Als motorrijder ben je verplicht om een motorverzekering af te sluiten. Natuurlijk wil je op zoek naar de goedkoopste motorverzekering maar hoe vind je een goede en goedkope verzekering voor je motor? Waar moet je op letten bij het vergelijken van motorverzekeringen? Hoe vergelijk je motorverzekeringen op premie en voorwaarden? Wat is het verschil tussen een basis motorverzekering en aanvullende verzekeringen? Wat zijn de belangrijkste tips voor het kiezen van een motorverzekering?

Is een motorverzekering verplicht in Nederland?

In Nederland is een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) voor je motor verplicht. Dit betekent dat je met een motorverzekering gedekt bent tegen schade, die jij zelf met je voertuig bij anderen veroorzaakt. Deze basisverzekering moet je als eigenaar van een motor altijd in ieder geval afsluiten. Omdat met deze verzekering schade aan je eigen motor, zelf veroorzaakt of door de ander, en bijvoorbeeld diefstal nog niet worden afgedekt is het absoluut aan te bevelen om een ruimere motorverzekering of aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Hoe kun je motorverzekeringen online vergelijken op premie?

Online vind je veel vergelijkingssites, die eenvoudig de verschillende motorverzekeringen naast elkaar zetten op premie op jaarbasis. Een goedkope verzekering voor je motor vinden is dan ook niet zo moeilijk maar dan ben je er eigenlijk nog niet. De premie van de motorverzekering zegt namelijk heel weinig, zonder dat je ook naar de voorwaarden van zo'n verzekering kijkt. Om een goede en goedkope motorverzekering te vinden moet je absoluut weten wat de verzekering dekt en waarvan de premie afhankelijk is. De premie van een verzekering voor een motor staat niet vast maar is afhankelijk van je rijgedrag en verleden.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van motorverzekeringen?

Het is dus eigenlijk simpel om via online vergelijkingssites de verschillende verzekeringen voor motoren met elkaar te vergelijken op premie. Maar de voorwaarden voor een verzekering van je motor zijn zeker zo belangrijk. Allereerst moet je weten wat een bepaalde motorverzekering precies dekt aan schade, want dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Wordt er alleen schade vergoed, die door anderen is veroorzaakt of keert de verzekering ook uit bij schade, die jij zelf veroorzaakt? Valt diefstal van je motor ook onder de dekking of juist niet?

Net als bij een autoverzekering geldt ook bij een motorverzekering dat hoe langer je rijdt zonder schade hoe lager de premie zal worden over de tijd. Dit wordt ook wel een no-claim korting op de premie genoemd. Hoe langer je schadevrij bent, hoe lager de premie voor het komende jaar zal worden. Wanneer jij echter relatief veel kilometers rijdt, loop je relatief meer kans op een ongeluk en zal de premie van de verzekeraar juist weer aan de hoge kant zijn.

Wat is het verschil tussen een basis motorverzekering en aanvullende verzekering voor een motor?

In de basis biedt iedere motorverzekering WA dekking, waarmee je dus verzekerd bent tegen schade, die jij bij een ander veroorzaakt. De meeste motorverzekeringen bieden daarnaast ook dekking voor schade, die je zelf veroorzaakt aan je motor, maar je moet zeker nagaan of dit is inbegrepen in de verzekering of nog niet. Ook moet je nagaan of je verzekerd bent tegen diefstal of voor ongevallen van bijrijders of opzittenden. Wanneer je een ongeluk krijgt met iemand achterop ben je niet vanzelf verzekerd voor fysieke schade of schade aan eigendommen bij de ander.

Motorverzekering vergelijken: Een checklist met de belangrijkste tips

  • Vergelijk online op de laagste premie voor een goedkope motorverzekering
  • Let goed op verschillen in de voorwaarden van de verzekering voor motoren
  • Wordt er alleen WA gedekt?
  • Wordt schade, die je zelf aan je eigen motor veroorzaakt gedekt?
  • Wordt schade, die anderen aan jou of je motor veroorzaken vergoed?
  • Is je motor verzekerd tegen diefstal?
  • Zijn opzittenden verzekerd tegen schade?
  • Hoe ziet de no-claim regeling er uit bij deze motorverzekering?
  • Hoeveel premie betaal je op de kilometers die je jaarlijks maakt?
  • Kunnen de voorwaarden en premie tussentijds worden bijgesteld?
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeraars verschillende schadeverzekeringenIn de huidige maatschappij kan er natuurlijk van alles misgaan. Soms kan dit behoorlijke kosten tot gevolg hebben. Om di…
Zorgverzekering: verzekering afsluiten via PMAZorgverzekering: verzekering afsluiten via PMAPMA is een bedrijf dat financiële producten aanbiedt. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Nieuwerkerk aan d…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Hema Verzekeringen: soorten verzekeringen, contact, inloggenHema Verzekeringen: soorten verzekeringen, contact, inloggenDe verzekeringen van Hema zijn voordelig ten opzicht van grotere verzekeraars. Het is mogelijk om je voor bijna alles te…

Hoe moet ik een schadeformulier invullen?Hoe moet ik een schadeformulier invullen?Na een schade moet u een schadeformulier invullen om de verzekeraar een indruk te geven van de toedracht en de situatie…
WIA geeft hogere inkomens geen 75%WIA geeft hogere inkomens geen 75%De WIA is de opvolger van de WAO. Er geldt nog steeds een MAXIMUM uitkering. Voor mensen met hogere inkomens gelden dus…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.