Wat dekt een reisverzekering wel en niet?

Wat dekt een reisverzekering wel en niet? Als je van plan bent om op vakantie te gaan, dan wordt meestal aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Wat valt er precies onder een reisverzekering? Wat wordt er precies gedekt? Het kan fijn zijn om dit te weten, zodat je voordat je op reis gaat geen onnodige verrassingen krijgt. Hoe zit het met de reisverzekering?

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een speciale verzekering voor op reis. Je kunt een doorlopende verzekering hebben of juist een kortlopende verzekering die alleen geldig is voor het moment dat je werkelijk op reis bent. Er zijn diverse verzekeraars waar je een reisverzekering kunt afsluiten. Ook kun je vaak bij het boeken van je reis een kortlopende verzekering afsluiten.

Wat dekt een reisverzekering?

Veel mensen vragen zich af waarom ze een reisverzekering moeten afsluiten. Een reisverzekering is bedoeld voor problemen die op vakantie kunnen voordoen. Bijvoorbeeld:
  • Kosten bij diefstal
  • Verloren paspoort
  • Medische problemen op vakantie
  • Kapotte spullen buiten jouw schuld om

Ook worden de extra kosten gedekt wanneer je bijvoorbeeld door calamiteiten langer op je vakantiebestemming moet blijven, of wanneer je door omstandigheden een vlucht eerder naar huis moet nemen. Wel is het per reisverzekering verschillend wat je precies vergoed krijgt. Dit hangt namelijk volledig af van de verzekering die je hebt. Je kunt een duurdere verzekering nemen waarbij meer wordt vergoed of kiezen voor een basispremie. In de voorwaarden van je polis kun je precies lezen wat er wordt vergoed en wat niet.

Geldt het voor de hele wereld?

Helaas geldt een standaard reisverzekering nooit voor de hele wereld. Hier moet je dus wel echt rekening mee houden wanneer je een verzekering gaat afsluiten. Ben je van plan buiten Europa te reizen? Zorg dan dat je een werelddekking hebt, anders heb wordt er helemaal niks vergoed.

Let op: er zijn bepaalde bestemmingen buiten Europa waar je doorgaans geen werelddekking voor nodig hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Egypte en Tunesië. Dit verschilt echter nog wel behoorlijk per verzekeraar, dus controleer dit heel goed.

Wordt wintersport gedekt?

Wanneer je op wintersportvakantie gaat, loop je natuurlijk altijd het risico gewond te raken. Omdat het risico tijdens een wintersportvakantie groter is dan tijdens bijvoorbeeld een zonvakantie, heb je vaak een aanvullende verzekering nodig. Er zijn ook speciale kortlopende reisverzekeringen voor de wintersportvakantie.

Extreme sporten en de reisverzekering

Wil jij op vakantie extreme sporten doen? Hierbij kun je denken aan duiken, skydiven of op een quad rijden. Veel reisverzekeringen dekken schade bij dit soort extreme sporten niet. Toch kun je dit soort schade wél laten verzekeren. Daar heb je doorgaans een aanvullende verzekering voor nodig, speciaal voor extreme sporten. Dit kost je dus wel wat extra geld.

Vergelijken

Wanneer je een reisverzekering zoekt die de kosten dekt waar jij ook daadwerkelijk wat aan hebt, dan is het vooral verstandig om verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Bekijk goed wat er precies onder de dekking valt en check de voorwaarden dan ook meteen. Zorg dat je volledig op de hoogte bent, zodat je niet voor vervelende en onnodige verrassingen komt te staan. Dit geldt voor zowel de kortlopende reisverzekering als de langlopende reisverzekering.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reisverzekering: wat is een werelddekking?Reisverzekering: wat is een werelddekking?Ben je van plan een reis te maken buiten Europa? Dan heb je een reisverzekering met werelddekking nodig. Deze verzekerin…
Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Een reisverzekering afsluiten is ook in 2021 erg verstandig, maar niet altijd wettelijk verplicht. Wanneer is dit wel he…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Is een reisverzekering verplicht?Is een reisverzekering verplicht?Wanneer je op vakantie gaat, krijg je vrijwel altijd het advies om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt dan kiezen…
Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)Werknemers zijn vanuit de sociale verzekeringen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandige ondernemers moeten z…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.