Aansprakelijkheid bij autoschade
Bij autoschade’s maakt het een groot verschil wie aansprakelijk is. De betrokken partijen proberen om de schade op elkaar af te schuiven. In geval van een autoschade moet u de tegenpartij nooit vertrouwen. Zorg dat u direct na het ongeval alles duidelijk op papier hebt, en laat de tegenpartij ook een handtekening plaatsen. Hierdoor ontstaan er later minder discussies over de aansprakelijkheid van de schade.
Een klein inschattingsfoutje in het verkeer kan grote gevolgen hebben. Een weggetje van rechts over het hoofd zien kan een schade van enkele tientallen duizenden euro’s tot gevolg hebben. Om dit risico niet zelf te dragen sluiten wij een autoverzekering af. De verzekeraar neemt de schadeclaims van u over, maar ook voor u heeft het financiële gevolgen. De verzekeraar zal minder korting gaan verstrekken de komende jaren op uw autopremie. Hierdoor gaat u tientallen tot honderden euro’s per jaar meer betalen aan premie. In het geval u uitsluitend WA verzekerd bent, krijgt u de schade aan uw eigen auto niet uitbetaald indien u aansprakelijk bent voor de ontstane schade. In het geval de tegenpartij aansprakelijk is krijgt u uw schade vergoedt en de verzekeringspremie zal niet gaan stijgen de komende jaren door deze schade.
Vertrouw nooit op beloftes
De veroorzakers van schades beseffen zich vaak wel dat hun blaam treft. Bij meer dan 95 procent van de schadegevallen is de schuldige eenvoudig aan te wijzen. Toch is het in alle gevallen noodzakelijk om de toedracht van de schade gelijk op papier te zetten. Om er zeker van te zijn dat u het goed schriftelijk vastlegt, moet u altijd gebruik maken van een schadeformulier. Hierop staat exact aangegeven wat u van de tegenpartij en van de schade moet gaan vastleggen. Na een schade blijkt vaak dat de betrokken partijen haast hebben. Bij geringe blikschade waar de partijen gewoon door kunnen rijden, worden vaak telefoonnummers uitgewisseld om het op een later tijdstip af te handelen. Dit is echter zeer onverstandig. De schadeveroorzaker blijkt in veel gevallen de schade-oorzaak later toch enigszins bij te sturen. Hierdoor kan de schuld toch bij de andere partner komen te liggen. Het probleem is namelijk dat het financiële belang vaak groot is.
Erken nooit verantwoordelijkheid
Indien u een schade hebt veroorzaakt, bent u niet bevoegd om de schade te erkennen. Het is namelijk een kwestie tussen de verzekeraars onderling om dit uit te vechten. In het geval u aansprakelijkheid hebt erkend, staat uw verzekeraar zwakker in een poging om toch de tegenpartij aansprakelijk te stellen. De meeste bestuurders zijn ook niet exact op de hoogte van de inhoud van de Wegenverkeerswet en het reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat de aansprakelijkheid toch anders ligt dan dat u verwacht.
Controleer de gegevens
Bij het invullen van het schadeformulier moet u zeker weten dat de tegenpartij de juiste gegevens invult. Door de situatie anders te schetsen op het schadeformulier kan de aansprakelijkheid anders komen te liggen.
Spreek getuigen aan
Indien er getuigen van het ongeval zijn, zorg er dan voor dat u de getuigen aanspreekt, en ze vraagt of zij getuige zijn geweest van de schade. Schrijf hun gegevens op, en vraag of zij als getuige willen optreden mochten er later meningsverschillen bestaan over de toedracht van de schade.
Is het verstandig om de schade onderling te regelen?
Dit hangt van de situatie af. U doet er in ieder geval verstandig aan om wel gewoon een schadeformulier in te vullen. Zodra de schade naar tevredenheid onderling is afgewikkeld, kunt u het schadeformulier alsnog weggooien.
Zie ook:
Wie betaalt de autoschade?
Wat kost een autoschade bij schuld?