Voordelige autoverzekeringen: honderden euro's verschil

Voordelige autoverzekeringen: honderden euro's verschil Goedkope autoverzekeringen. Ze zijn er wel, maar het is even zoeken. Verzekeraars doen er alles aan om zoveel mogelijk marktaandeel te krijgen. Klanten betalen echter nog steeds vaak veel te veel voor hun verzekeringen en laten dus veel voordeel liggen. Vooral vrouwen die hun auto willen laten verzekeren kunnen in de huidige tijd heel voordelig uit zijn. Een goedkope autoverzekering voor vrouwen biedt veel voordeel. Maar er zijn ook andere goedkope autoverzekeringen. Ook voor mannen.

Auto's worden in prijs wel vergeleken, verzekeringen niet

De aankoop van een auto gaat altijd gepaard met veel wikken en wegen. Technische zaken worden tegen elkaar afgezet, modellen met elkaar vergeleken, het verbruik in staatjes gezet. Het rare is dat veel mensen dat met hun verzekeringen niet doen. Veel mensen gaan nog altijd naar een dure tussenpersoon die een groot deel van de premie opstrijkt. (niet direct, maar dat zit in de constructie opgesloten) of vergelijken niet via bijvoorbeeld Independer. Terwijl het honderden euro’s per jaar kan schelen.

Van autoverzekering veranderen: het scheelt honderden euro's

De Consumentenbond deed in 2009 onderzoek naar de prijsverschillen tussen autoverzekeringen. Daarvoor werden 27 verzekeringsmaatschappijen benaderd. Gevraagd werd naar de premie voor dezelfde auto die 2 schadevrije jaren had gereden. Hoewel gedacht zou kunnen worden dat de verschillen niet zo heel groot zouden moeten zijn, bleek dat de ene WA verzekering maar liefst vier keer duurder was dan de andere. AEGON kwam als duurste uit de bus (ook als mensen meer schadevrije jaren hadden), terwijl Onno-onna en Lancyr het minst berekenden. Bij AEGON moest de klant 484 euro ophoesten, terwijl de verzekering bij de goedkoopste verzekeraar 184 euro kostte. Dat scheelt dus 300 euro per jaar en in 10 jaar tijd zelfs 3000 euro. Het is dus zeker het vergelijken waard. Bovendien is bij dit onderzoek uitgegaan van een WA verzekering, bij een duurdere Allrisk moet bij de duurdere verzekeraars nog veel meer betaald worden. Volgens de Consumentenbond kan het verschil dan zelfs oplopen tot 1078 euro per jaar.

Autoverzekering alleen voor vrouwen

Onna-onna is als goedkoopste uit de bus gekomen bij dit verzekeringsonderzoek. Bijzonder is in dat geval dat deze verzekeraar vrouwen extra veel korting geeft omdat zij veel minder ongelukken veroorzaken dan mannen. Ook opvallend in deze verzekering is een zogenaamde handtasdekking. Als een dame haar tas naast zich heeft liggen in de auto en iemand hem van de voorbank steelt als zij even stilstaat, is dat dus opgenomen in de verzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Heel erg eenvoudig is het niet om autoverzekeringen te vergelijken. Sommige maatschappijen bieden namelijk onder verschillende namen producten aan. Bovendien zijn er wel 150 verzekeringslabels in Nederland, maar veel daarvan zijn dezelfde aanbieders. Deze wereld is dan ook nog steeds erg ondoorzichtig, maar duidelijker wordt het door vergelijkssites te raadplegen als:
 • Independer.nl
 • Verzekeringssite.nl
Mensen die lid zijn van de Consumentenbond kunnen daar terecht.

Uitvinden welke verzekering de beste is

Naast uitzoeken welke verzekering de goedkoopste is, moet ook nog altijd afgewogen worden welke verzekering het beste is. De vormen die worden aangeboden zijn:
 1. WA
 2. WA Casco
 3. WA plus
Zelfs voor de meeste auto’s tot 10 jaar is het wel verstandig om een WA Plus verzekering af te sluiten. Veel meer dan een WA verzekering kost dat niet en zaken als ruitschade zijn dan ook meeverzekerd. Om goed verzorgde auto’s van een jaar of 12 van een goed merk hebben nog een behoorlijke dagwaarde. In dat geval is een verzekering die daarop aansluit best belangrijk.

Nieuwe auto’s verzekeren: kies de juiste vorm

Een gloednieuwe auto verzekeren tegen de beste voorwaarden is nog een hele klus. De meeste bezitters willen hun nieuwe vehikel toch zeker een jaar of 5 verzekeren tegen alle onheil dat hen kan overkomen. Het vergelijken van de verschillende polissen is in dat geval echter vrij ingewikkeld, zelfs voor experts. Dit komt door:
 • De ene verzekering geeft korting op hybride auto’s
 • Bij de ander wordt schade door vandalen wel vergoed, maar bij de ander niet zonder dat daarmee no-claim verloren gaat
 • Bij een andere is de pechhulp volledig gedekt
 • Bij anderen wordt zelfs na 3 jaar de nieuwwaarde van de auto nog uitgekeerd
 • Anderen hebben geen eigen risico
 • Weer anderen hanteren 1 tarief en laat oudere bestuurders niet meer premie betalen

Advies over autoverzekeringen: ga naar een tussenpersoon

Toch loont het ook in dit geval de moeite om alles proberen op een rijtje te zetten, want er is nogal wat geld gemoeid met een dergelijke verzekering. Wie er op die manier niet uitkomt, kan overigens ook nog altijd aankloppen bij een tussenpersoon die de voor- en nadelen op een rijtje kan zetten. Verzekeringen via een tussenpersoon zijn wel duurder omdat deze er ook aan moet verdienen, maar een goed advies is vanzelfsprekend ook wat waard.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…
Autoverzekering bij ANWBAutoverzekering bij ANWBEen autoverzekering bij de ANWB is een verstandige optie. Bij de ANWB kun je namelijk een goedkope autoverzekering afslu…

Jaarlijks een andere autoverzekeringJaarlijks een andere autoverzekeringDe autoverzekering is een vaste last waar u veel geld op kunt besparen. De premies die verschillende verzekeraars vragen…
Aansprakelijkheid bij autoschadeAansprakelijkheid bij autoschadeBij autoschade’s maakt het een groot verschil wie aansprakelijk is. De betrokken partijen proberen om de schade op elkaa…
Bronnen en referenties
 • AMWB
 • Website verschillende verzekeraars
 • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.