Wie betaalt de autoschade?
Bij een autoverzekering heeft het claimen van een autoschade vaak gevolgen voor de hoogte van de premie. De verzekeringspremie voor de komende jaren zal omhoog gaan, tenzij u voldoende schadevrije jaren hebt opgebouwd om een schade op te vangen. De vraag bij een schade blijft altijd: “Wie betaalt de autoschade”.
Iedereen met een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het autorijden brengt namelijk de nodige gevaren met zich mee die grote financiële consequenties kunnen hebben. Hierbij gaat het niet alleen om blikschade aan de bij een ongeval betrokken auto’s, maar vooral om de lichamelijke letsels. Materiele schade blijft vaak beperkt tot een paar duizend euro’s, maar een lichamelijk letsel kan veel hogere kosten met zich meebrengen. Bij een ongeval maakt het een groot verschil of u zelf aansprakelijk bent, of dat u iemand anders aansprakelijk kunt stellen.
Invloed van schadevrije jaren
De premie die betaald moet worden voor de autoverzekering is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:
- Leeftijd hoofdbestuurder
- Regio waar de verzekerde woont
- Gewicht van de auto
- Nieuwprijs
- Gewenste dekking (WA, WA beperkt casco of WA/casco (all risks)
Nadat de verzekeraar de premie heeft vastgesteld op basis van de verzekerde persoon en het voertuig, is de premie die de verzekeraar gaat vragen vastgesteld. De premie wordt nu nog verhoogd of verlaagd afhankelijk van het aantal jaren dat de verzekerde zonder schade heeft gereden. Iemand die in het verleden schade’s heeft veroorzaakt, kan negatieve schadevrije jaren opgebouwd hebben. Hierdoor zal er een opslag in rekening worden gebracht in plaats van een korting.
Er is een schade ontstaan, wie moet dit betalen?
Er bestaan vaak meningsverschillen over de toedracht van de schade. Diegene die de schade heeft veroorzaakt moet de volledige schade van zichzelf en van de tegenpartij voor rekening nemen. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn vaak situaties waarbij het niet duidelijk is aan te geven wie de veroorzaker is. Voor de verzekerden is het altijd belangrijk om gezamenlijk met de tegenpartij een schade-aangifteformulier in te vullen en samen te ondertekenen. Op basis hiervan hebben de verzekeraars een door betrokken partijen ondertekend formulier waaruit de toedracht van de schade blijkt.
De tegenpartij geeft een andere voorstelling van zaken?
Indien bij het invullen van het schade-aangifteformulier blijkt dat u van mening verschilt met de tegenpartij dan is het moeilijk om het formulier in te vullen. De voorkant van het formulier moet namelijk gezamenlijk worden ingevuld en er moet een schets worden gemaakt waaruit blijkt hoe de schade is ontstaan. Mocht u het niet eens zijn met de versie die de tegenpartij op het formulier heeft gezet, teken het formulier dan niet. Schakel in dat geval de politie in, mogelijk kunnen zij hierin nog bemiddelen en de toedracht van de schade beter bekijken.
De tegenpartij is achteraf toch niet zo eerlijk
Vaak wordt er na een schade nogal luchtig gedaan door de veroorzaker van de schade. Hij of zij geeft toe schuldig te zijn aan de schade, maar er wordt niet gelijk een schade-aangifteformulier ingevuld. Dit is vragen om problemen. De veroorzaker gaat namelijk nadenken over de financiële consequenties van de verantwoordelijkheid van de schade. Het komt zeer vaak voor dat de veroorzaker later toch niet zo eerlijk blijkt te zijn, en geeft bij zijn of haar verzekeraar een andere voorstelling van zaken. U moet dus altijd een schadeformulier met de tegenpartij gaan invullen. Ook in het geval u politie hebt ingeschakeld.
Andere gerelateerde artikelen
Wat kost een autoschade bij schuld?
Korting op verzekeringen