Minder premie of meer premie voor de autoverzekering betalen

Minder premie of meer premie voor de autoverzekering betalen De premie van verzekeringen is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt om schade-uitkeringen te moeten verrichten. Diegene die een hoger risico vormt, krijgt dus een hogere premie voorgeschoteld. De premie van de autoverzekering is zelfs sterk afhankelijk van bepaalde risicofactoren. De premie die de verzekeraar ontvangt, moet voldoende zijn om de kosten te dekken, de schades uit te keren en om zelf ook nog een winst te kunnen maken. Daarnaast moeten de verzekeraars ook nog een reserve opbouwen, om slechte jaren wat betreft de schadelast op te kunnen vangen. Een verzekeraar leidt een verlies of moet de reserves aanspreken, als er meer uitgekeerd moet worden dan vooraf beraamd.

Premie zorgverzekering is voor iedereen gelijk, premie autoverzekering is afhankelijk van het risico

Om de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar te houden, betalen de verzekerden die weinig kosten maken mee voor de verzekerden die juist veel kosten maken. Dit kan ook niet anders, anders zouden ouderen zich niet meer kunnen verzekeren tegen zorgkosten. De premie zou zo hoog zijn dat de verzekering onbetaalbaar is. Bij de autoverzekering wordt de rekening juist wel neergelegd bij de schadeveroorzakers. De verzekerden die veel schades maken, moeten naar verhouding meer premie betalen. Voor de autoverzekering wordt er zelfs een onderscheid in premie gemaakt afhankelijk van het postcodegebied waar de verzekerde woont en de leeftijd van de regelmatige bestuurder.

Waarom wordt er voor de autoverzekering een onderscheid gemaakt naar postcodegebied?

Alle verzekeraars hebben hun eigen strategie. De ene verzekeraar richt zich op vrouwen een andere richt zich weer op een bepaalde regio in Nederland. Ze kunnen hun portefeuille sturen met hun voorwaarden en de premies die aan de verzekeringen hangen. Door de premies in een bepaalde regio laag te houden, zullen er meer verzekerden worden verzekerd uit deze regio. Op het internet kan iedereen eenvoudig berekenen bij welke verzekeraar zij het beste uit zijn.

De verzekeraars maken voornamelijk onderscheid in postcodegebied op basis van de schadestatistieken. In bepaalde regio’s is de kans op een schade groter dan in andere regio’s. In de Randstad rijdt meer verkeer en daar is een grotere kans op een parkeerschade in vergelijking met bijvoorbeeld de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Onervaren chauffeurs en oudere chauffeurs niet interessant voor verzekeraars

Bij het aanvragen van een autoverzekering waarvan de reguliere bestuurder nog jong is, kan er een hogere premie worden gevraagd. In de praktijk blijken deze bestuurders namelijk meer schade aan te richten. Ondanks dat de verzekeraars schadevrije jaren geven aan bestuurders die geen schade hebben aangericht, blijkt het toch nog noodzakelijk te zijn om de onervaren chauffeurs een extra premie op te leggen.

Bij oudere bestuurders blijkt vaak dat ze moeite hebben om over te stappen naar een andere verzekeraar. Er zijn verzekeraars die leeftijdsgrenzen hanteren. Nieuwe verzekeringen worden niet gesloten voor verzekerden vanaf een bepaalde leeftijd. Hierdoor hebben ouderen vaak niet meer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Meer schade, meer premie

Het premieverschil tussen autoverzekeringen waar wel en niet op geclaimd is, is zeer groot. De korting door schadevrije jaren kan bij een enkele verzekeraar oplopen tot 80 procent van de basispremie. De polissen waar veel opgeclaimd is, geeft geen korting meer op de basispremie, maar een toeslag. Een slecht schadeverleden kan een WA/Casco dekking van een auto erg kostbaar maken.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…
Leeftijdsdiscriminatie door verzekeraarsOuderen en jongeren kunnen geconfronteerd worden met een hogere premie door de leeftijd. Is hier sprake van leeftijdsdis…
Auto verzekeren op naam van partner of kindAuto verzekeren op naam van partner of kindDe premie voor de autoverzekering wordt voor een deel bepaald door de tenaamstelling. Een jonge bestuurder tot 24 jaar z…
Autoverzekering – te laag kilometrage op de polis! Wat nu?Autoverzekering – te laag kilometrage op de polis! Wat nu?De premie voor de autoverzekering is vaak mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt met de auto.…
Afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren beschermd u tegen claims van derden indien u schade hebt aangebrach…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.