Autoverzekering

Autoverzekering Het is altijd vervelend wanneer een auto schade oploopt. Bijvoorbeeld door een botsing of ongeval. De schade is vaak variabel. De ene keer zal een auto totaal in puin liggen – total loss zijn – en een andere keer gaat het om een barstje in de voorruit of een kleine deuk in een van de portieren. Om de schade te kunnen denken is de autoverzekering ontstaan.

Drie dekkingen

In Nederland is een autoverzekering een verzekering die schade door of met de eigen auto verzekert. Op die manier zal een bestuurder niet op hoeven te draaien voor de hoge kosten die zo’n situatie vaak tot gevolg heeft. In Nederland bestaan drie dekkingen voor autoschade, die ook aanvullend kunnen worden verzekerd.

Aansprakelijkheidsdekking

Door heel Europa zijn afspraken gemaakt over het afsluiten van autoverzekeringen en aansprakelijkheid. De aansprakelijkheidsdekking is bij wet verplicht. Deze wet moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder dat het minimaal verzekerde bedrag één miljoen euro per slachtoffer bedraagt.

Beperkt cascodekking

Zoals de naam al zegt gaat het hier om een beperkte dekking. De beperkt cascodekking gaat bijvoorbeeld om schade die is ontstaan door brand, storm of diefstal. Deze dekking gaat niet op voor schade ontstaan door een aanrijding of het van de weg raken van de auto.

Volledig cascodekking

De volledig cascodekking dekt alle schade die is ontstaan door bijvoorbeeld aanrijdingen, omslaan van de wagen en van de weg raken, maar dekt ook de schade die is ontstaan door diefstal, storm of brand, zoals de beperkt cascodekking. Zowel schade aan het voertuig van de eigenaar als dat van het slachtoffer wordt vergoed, ook wanneer de verzekerde de schuldige is.

Aanvullende verzekeringen

Buiten deze verzekeringen zijn er ook nog uitbreidingen mogelijk met de aanvullende verzekeringen. Doorgaans zijn er drie aanvullende verzekeringen, waaronder de ongevallen inzittenden-verzekering, de schade inzittenden-verzekering en de rechtsbijstand-verzekering.

Ongevallen inzittenden-verzekering

Wanneer een van de inzittenden – bijvoorbeeld de bestuurder – overlijdt, schade oploopt of invalide raakt, wordt de ongevallen inzittenden-verzekering eenmalig uitgekeerd. Bij zowel overlijden als bij blijvende invaliditeit wordt vooraf een verzekerd bedrag besproken. Dit kan oplopen tot tienduizenden euro's.

Schade inzittenden-verzekering

Als een inzittende – ook de bestuurder – schade oploopt door een ongeval, stelt de schade inzittenden-verzekering de inzittende schadeloos. Dit gaat om zowel materiële schade als om letselschade. Tevens zal de schadeloosstelling van de nabestaanden bij een overlijdensgeval door deze verzekering bekostigd worden. Het maximum bedrag kan één miljoen euro bedragen.

Rechtsbijstand-verzekering

Wanner een ongeval helemaal ongunstig uit wil pakken en er sprake is van een rechtszaak, kan de rechtsbijstand-verzekering mogelijk hulp bieden. Bijvoorbeeld wanneer er een conflict is voortgekomen over rijgedrag of mankementen aan een voertuig. Deze verzekering verzekert de betrokken partij van juridische hulp.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inzittendenverzekering bij autoverzekering: afsluiten zinvolInzittendenverzekering bij autoverzekering: afsluiten zinvolSluit u voor uw auto ook een inzittendenverzekering af en kiest u dan voor de ongevallen-inzittendenverzekering of de sc…
Leenauto verzekeren met Clixx van OhraLeenauto verzekeren met Clixx van OhraEen leenauto is handig, maar ook een leenauto kun je beschadigen. Bij schade komt de rekening van de schade bij de eigen…
Welke autoverzekeringen zijn belangrijkWelke autoverzekeringen zijn belangrijkHet is niet altijd noodzakelijk om de meest kostbare verzekering af te sluiten voor de autoverzekering. Een auto van vij…
Autoverzekering soorten, autoverzekeringen vergelijkenEen autoverzekering afsluiten is niet eenvoudig. Welke soorten autoverzekeringen zijn er zoal? Er wordt veel aangeboden…

Bankgarantie - gegarandeerd betaaldBankgarantie - gegarandeerd betaaldIn de zakenwereld gaat een hoop geld om. Aan de lopende band worden deals gemaakt, zaken besproken en contracten geteken…
Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering 2021Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering 2021Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gaat u afsluiten en hoe hoog wordt dan de premie? Voor ondernemers en voor…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.