Kosten opname in een verslavingskliniek of afkickkliniek

Kosten opname in een verslavingskliniek of afkickkliniek Loopt je verslaving dusdanig uit de hand dat je bereid bent om de hulp in te schakelen van een verslavingskliniek of afkickkliniek dan zijn hieraan hoge kosten verbonden. Gelukkig hoef je deze kosten in de meeste gevallen niet zelf te betalen. Krijg je van de huisarts een verwijzing voor opname in een kliniek om aan je verslaving te werken dan worden de kosten vergoed door je zorgverzekering. Alleen wanneer je je in het buitenland wilt laten behandelen dan kunnen hieraan kosten verbonden zijn. Onder omstandigheden worden ook opnames in het buitenland gedekt.

Kosten opname verslavingskliniek


Naar een verslavingskliniek om van je verslaving af te komen

Een verslaving kan soms dusdanig uit de hand lopen dat het je niet meer lukt hier zelf vanaf te komen en de hulp van een verslavingskliniek of afkickkliniek noodzakelijk wordt. Dergelijke klinieken kunnen een breed scala aan verslavingen behandelen. Gewoonlijk wordt een onderscheid gemaakt tussen gewoonteverslavingen en middelenverslavingen. Bij gewoonteverslavingen zou je kunnen denken aan een gokverslaving, gameverslaving of seksverslaving. Bij middelenverslavingen gaat het er vooral om dat je niet van bepaalde middelen af kunt blijven zoals alcohol, stimulerende drugs of geestverruimende drugs. Niet zelden komt het voor dat mensen een verslaving overhouden aan het gebruik van een medicijn dat ze aanvankelijk wegens ziekte op recept van een arts kregen zoals morfine of oxycodon. Ook wanneer je verslaafd bent geraakt aan een zeer specifiek middel waar niet veel andere mensen problemen mee hebben kan een verslavingskliniek je helpen bij het afkicken en het veranderen van je gedrag zodat je niet terugvalt in je oude patroon.

Hoe kom je in een verslavingskliniek of afkickkliniek terecht?

Wil je je door een verslavingskliniek of afkickkliniek van je verslaving af laten helpen dan kun je hiervoor twee routes bewandelen. Wil je bijvoorbeeld niet dat je omgeving bekend raakt met je verslavingsprobleem dan kun je op eigen gelegenheid een behandeltraject inslaan. Je kiest dan de route van een privékliniek. Veel mensen kiezen er dan voor om dit in het buitenland te doen zodat ze volledig anoniem zijn en zijn afgesloten van hun eigen omgeving. Zo zijn er veel bekende klinieken in onder meer Zuid-Afrika, Curaçao, Saint Lucia, Thailand en Spanje. Het nadeel van een privékliniek is dat de zorgverzekering dit vaak niet of slechts gedeeltelijk en na uitdrukkelijke toestemming vergoedt. Vervoer naar de locatie wordt sowieso niet vergoed.

Wil je voor een volledige vergoeding van de kosten van je behandeling in aanmerking komen dan is het noodzakelijke dat je een verwijzing krijgt van je huisarts. Huisartsen hebben expertise op dit gebied, dus wanneer je te kampen hebt met een verslaving en je bent bereid hiervoor hulp te zoeken dan kun je hiervoor gerust aankloppen bij je huisarts. Deze kan je dan ook adviseren over klinieken in de buurt met een specialisme op het gebied van jouw soort verslaving. Ook zijn er klinieken die zich speciaal richten op de behandeling van jongeren of jong-volwassenen.

Bekende afkick- en verslavingsklinieken in Nederland

Volgens Zorgkaart Nederland zijn er anno 2020 in totaal meer dan tweehonderd instellingen voor verslavingszorg in Nederland. Bekende namen zijn onder meer Jellinek, Brijder, Trubendorffer, Novadic-Kentron, Tactus en Victas, met meerdere locaties verspreid over het land.

Vergoeding van de kosten door je verzekering

Word je na een verwijzing van je huisarts opgenomen in een verslavingskliniek of afkickkliniek dan worden de kosten van je behandeling volledig vergoed door je zorgverzekering, ook wanneer je geen aanvullende verzekering hebt. Je opname wordt geschaard onder de noemer 'intramurale zorg gericht op behandeling en herstel'. Dit valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Alleen wanneer je je eigen risico voor dat jaar nog niet hebt opgebruikt zul je de kosten moeten betalen tot de grens van dit eigen risico. Ben je chronisch verslaafd en verblijf je langer dan drie jaar aaneengesloten in een woonverblijf dan gaan de kosten vallen onder de Wet langdurige zorg (Wlz) maar ook dan hoef je deze niet zelf te dragen.

Niet alleen de kosten van de behandelsessies worden gedekt maar ook de kosten van je verblijf, eten en eventuele bijkomende therapieën. Na afloop van een opname kom je vaak nog terug voor dagbehandeling. Ook dit wordt volledig vergoed. Vergoeding is niet afhankelijk van of je het behandeltraject afmaakt.

Het kan zijn dat na de intake in een verslavingskliniek in Nederland blijkt dat het voor jouw behandeling toch beter is om naar het buitenland te gaan. Wanneer de Nederlandse kliniek deze wens ondersteunt neemt de kans toe dat je eigen zorgverzekeraar bereid zal zijn de kosten hiervan (met uitsluiting van de vervoerskosten) te dragen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekAlcoholverslaving behandeling: verslavingskliniekWanneer je verslaafd aan alcohol bent en af wilt kicken, is een alcoholverslaving behandeling in een van de vele ontwenn…
VerslavingskliniekVerslavingskliniekEr is een veelheid aan zaken waaraan mensen verslaafd kunnen raken, de bekenste zijn: drugs, alcohol, gokken, games, med…
TandartsverzekeringBehandelingen bij de tandarts zitten niet in de basisverzekering. Daarom kunnen mensen hiervoor een aanvullende verzeker…
Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?Veel Nederlanders denken een aanvullende zorgverzekering nodig te hebben. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het k…

Eigenrisicodrager voor de WGA of Ziektewet wordenEigenrisicodrager voor de WGA of Ziektewet wordenAls werkgever draag je premies af voor de WGA, Ziektewet en WW. Het is mogelijk om deze premies drastisch te verlagen en…
Eigen risico zorgverzekering 2020: hoogte en zorgtoeslagEigen risico zorgverzekering 2020: hoogte en zorgtoeslagDe hoogte van het eigen risico in de zorg blijft in 2020 gelijk ten opzichte van het voorgaande jaar, namelijk 385. Di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DanielReche, Pixabay
  • http://www.afkickkliniekwijzer.nl/kosten/
  • https://www.spoor6.nl/verslaving/
  • https://www.novadic-kentron.nl/middelen-en-verslaving/soorten-verslaving/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.