Schade aan de woning veroorzaakt door storm

Schade aan de woning veroorzaakt door storm Storm kan erg vervelende schade aan het huis veroorzaken, variërend van lekkages tot omgewaaide schoorstenen. Nou ja vervelend, maar hier ben je voor verzekerd zou je zeggen. Jammer alleen dat er wat dat betreft een klein addertje onder het gras zit. Vrijwel iedere verzekering hanteert bij stormschade een eigen risico en de hoogte hiervan varieert per verzekering. Toch wel iets om even naar te kijken wanneer je een nieuwe verzekering afsluit.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering voor het huis. Hier kan je terecht wanneer je door onvoorziene zaken schade aan onroerend goed hebt opgelopen. Schade door weersinvloeden bijvoorbeeld, zoals stormschade. Wanneer je deze stormschade wilt declareren, kom je al snel tot de ontdekking dat er wat stormschade betreft sprake van een eigen risico is. Dit risico varieert per verzekering. De ene verzekering hanteert een eigen risico van € 100,- per stormschadegeval en dit kan oplopen tot een eigen risico van € 450,-. Voor veel mensen is € 450,- toch veel geld. Soms komt dit eigen risico voor stormschade nog bovenop het standaard eigen risico. Gelukkig is dit bij de meeste verzekeringen niet het geval, maar iedere verzekering hanteert hierin zijn eigen regels.

Ook wanneer je de pech hebt in één jaar twee keer schade te hebben, ben je de klos. Voor een tweede schadegeval in hetzelfde jaar geldt bij vrijwel alle verzekeringen een eigen risico, ook wanneer er voor een eerste schadegeval geen bedrag voor eigen risico gehanteerd wordt.

Stormschade

Schade aan je huis, veroorzaakt door storm wordt pas vergoed wanneer er sprake is van minimaal windkracht 7. Wanneer er bij windkracht 6 pannen van je dak af waaien of lekkage ontstaat draai je zelf voor de schade op. Je hebt dan volgens de verzekering je huis niet goed onderhouden. Dit geldt ook wanneer er sprake is geweest van een hevige plaatselijke rukwind. Je kan dit alleen aantonen wanneer deze rukwind meerdere schadegevallen in je omgeving heeft veroorzaakt. Dan wordt dit vanwege de meerdere schadegevallen binnen een aantal kilometer wel weer als stormschade gezien. Helaas zijn er wanneer er volgens de KNMI geen sprake is geweest van minimaal windkracht 7, geen andere manieren waarop je kan bewijzen dat hier wel degelijk sprake is van stormschade.

Kijk uit met schadeherstel

Bij een flinke storm is de verzekering vaak zeer slecht te bereiken. Wanneer er op dat moment sprake is van een flinke schade, ben je misschien geneigd om dit dan toch maar te gaan herstellen. Doe dat nooit. Wanneer je de schade gaat opruimen en/of herstellen, loop je de kans dat je de schade niet vergoed krijgt. De expert van de verzekering wil namelijk de schade goed kunnen opnemen en het schadeherstel moet dan ook altijd gebeuren in overleg met de verzekering of eventueel de tussenpersoon. Blijf dus bellen totdat je iemand aan de telefoon krijgt en dan kan je in overleg met de verzekering afspraken maken over het treffen van noodvoorzieningen om ernstigere schade te voorkomen. Maak voordat je noodvoorzieningen treft altijd foto’s van de situatie zoals deze op dat moment is.

Afkopen eigen risico

Er zijn verzekeringen waarbij het mogelijk is om het eigen risico bij stormschade af te kopen. In dat geval heb je geen eigen risico in ruil voor een hogere premie. Voor glasschade geldt vaak geen eigen risico, ook niet wanneer de glasschade veroorzaakt is door storm. Het is dus de moeite waard om deze schade wel te melden bij de verzekeraar.

Veranderingen stilzwijgend doorgevoerd

Het vervelende van verzekeringen is dat ze verandering vaak stilzwijgend doorvoeren om een toenemend aantal claims te compenseren. Tot 2011 was een eigen risico niet de norm, maar daarna kwamen er steeds meer verzekeringen die een eigen risico hanteerden en langzamerhand werd dit de standaard. Vergelijk dus niet alleen premies wanneer je verzekeringen wil vergelijken, maar kijk ook naar andere zaken zoals een eigen risico zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Naast de premies en het eigen risico zijn de voorwaarden ook niet overal gelijk, soms zit schade veroorzaakt door een poging tot inbraak wel in de basisverzekering, soms niet. Soms zijn fundamenten mee verzekerd, soms niet enz.

Kijk ook eens na hoe het met jouw verzekering is geregeld. Dit geldt niet alleen voor opstalverzekeringen. Ook inboedelverzekeringen hanteren een steeds hoger eigen risico. Meestal volstaan verzekeringen met het opsturen van de polisvoorwaarden bij het verlengen van de verzekering. Ze wijzen je er niet op dat deze inmiddels veranderd zijn. Nog maar een kwart van de inboedelverzekeringen vergoeden schade vanaf nul euro (in 2015). De meeste hanteren een eigen risico, wat wel kan oplopen tot € 500,- per schadegeval.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeren tegen stormschade: stormschadeverzekeringVerzekeren tegen stormschade: stormschadeverzekeringStormschade, wateroverlast, omvergewaaide schutting, rondvliegende dakpannen, een boom op uw huis of auto, het lijkt doo…
Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Bent je wel verzekerd tegen schade aan de ramen in je huis? Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat glasschade meev…
Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…
Woonhuisverzekering: Wat is een opstalverzekering?Wat is een woonhuisverzekering? Is dat net als de opstalverzekering een verzekering, waarmee je jezelf beschermt tegen s…

Een goede tandartsverzekering afsluiten: tipsEen goede tandartsverzekering afsluiten: tipsIn Nederland kan je naast de verplichte basis zorgverzekering ook verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten, waa…
De woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptDe woekerpolis: een beleggingsverzekering die leeglooptVeel mensen zijn er 'ingetuind'. De woekerpolis. Dit is de mediaterm voor een beleggingsverzekering waarbij de kosten ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flyupmike, Pixabay
  • http://www.wegwijs.nl/artikel/2015/07/let-op-het-eigen-risico-van-je-inboedelverzekering
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.