Verzekeren: de woekerpolis met oplossingen in zicht

Verzekeren: de woekerpolis met oplossingen in zicht De woekerpolis en woekerpensioen zijn een schrikbeeld. Door de hoge kosten rendeert het ingelegde geld vaak veel slechter dan gehoopt en verwacht. Er is terecht ook meer aandacht voor het woekerpensioen. Bekijk hoe u ziet of u een woekerpolis hebt. U kunt goedkoop terecht bij Brand New Day die actie voert tegen de woekerpolis en zo nieuwe klanten wil binnen halen.

Stichting Woekerpolis

De omvang van de problematiek met de woekerpolissen is groot. Er is zelfs een eigen stichting opgericht, Stichting Woekerpolis Claim genaamd. Kortweg: Stichting WPC. Stichting WPC werkt samen met de Vereniging Consument & Geldzaken, VCG, een onafhankelijke consumentenorganisatie met meer dan 30.000 leden. De Stichting WPC en de VCG hebben de Ombudsman Financiële Dienstverlening, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Financiën een brief gestuurd met concrete oplossingen voor de problemen en conflicten rondom beleggingsverzekeringen:
  • De vooruitzichten voor gedupeerde polishouders kunnen met een paar aanpassingen sterk worden verbeterd.
  • Specifieke groepen zijn extra hard getroffen. Vooral polishouders die in 1996-2001 een groot bedrag op hun polis hebben gestort. Zij moeten volgens de briefschrijvers een aanvullende compensatie krijgen. De AFM constateerde eerder al dat de kopers van een beleggingshypotheek slechts 60% belegd zien in aandelen, terwijl de rest op gaat aan kosten.

KIFID

De Ombudsman Financiële Dienstverlening is een zeer belangrijke actor van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, KIFID. Ook hij wil een snelle oplossing van de problemen. Collectieve oplossingen graag voor de beleggingspolissen die ook volgens toezichthouder AFM:
  • Duur en ondoorzichtig zijn.
  • Waarbij de inleg vanwege de eerste aftrek van hoge adviseurskosten, premies en verzekeringen vaak nauwelijks rendement oplevert.

Wabeke norm

De Wabeke norm houdt in dat de kosten van een polis niet meer mogen bedragen dan 2,5%. Hebt u een beleggingspolis van 30 jaar met een gemiddeld rendement van 5% dan moet u uiteindelijk 2,5% overhouden. Dat is de norm en niet meer.

Stel dat uw bruto rendement 6% is. Dan mag 2,5% worden ingehouden ofwel nog steeds 42% voor een polis van 30 jaar. Voor polissen van een andere periode zijn de toegestane kosten ook anders:
  • 20 jaar: 19%.
  • 30 jaar: 42%.
  • 40 jaar: 38%

De jaaropgave

Woekerpolissen zijn niet alleen duur, maar ook ondoorzichtig. Daarom vindt de Ombudsman ook dat de kopers van beleggingspolissen die schade hebben ondervonden, uiterlijk met de komende jaaropgave van hun polis inzicht in een betalingsregeling moeten krijgen. De grote verzekeraars hebben toegezegd zeggen de gevraagde jaaropgave op tijd te zullen aanleveren. Dit alles is een belangrijke stap vooruit. De verzekeraars en adviseurs hebben zich immers vastgelegd op het oordeel van het Klachteninstituut KIFID.

Doe de woekerpolis test

Veel mensen hebben een woekerpolis, waarbij de kosten zo hoog zijn dat eindkapitaal veel lager is dan werd verwacht en veel lager dan normaal gesproken het geval was geweest bij een andere bank of verzekeraar. Om u te helpen zijn op internet manieren beschikbaar om te testen of het bij u om een woekerpolis gaat. U moet allerlei gegevens intikken, dat wel, maar krijgt dan ook meteen de uitslag. U moet intikken en dus bij de hand hebben:
  • Om welk financieel product gaat het. Is het een hypotheek, een lijfrentepolis, een beleggingsverzekering of wat anders, zoals een spaarverzekering of koopsompolis.
  • Waar loopt de polis. Bij welke bank of verzekeringsmaatschappij.
  • Wanneer is de polis afgesloten. U loopt vooral in de jaren tussen 1995 en 2009 een forse kans op een woekerpolis.
  • Hoe lang is de looptijd.
  • Hoeveel geld hebt u gestort. Denk aan de eerste storting maar ook de jaarlijkse stortingen.Hoe hoog zijn de in rekening gebrachte kosten.

De schade is groot

De schade is groot. In geld en prestige. We praten over 6,5 miljoen oude polissen. De verkoop van beleggingsverzekeringen is sinds het bekend worden van de woekerpolissen met de helft teruggelopen en sommige verzekeraars zijn in een kwaad daglicht komen te staan. Daarom is de sector er nu veel aan gelegen om de affaire zo veel mogelijk uit de wereld en de media te krijgen. Als u een woekerpolis hebt kunt u het beste met een adviseur nagaan of het verstandig is om de polis over te sluiten. Vaak moet u dan een boete betalen. Meestal is oversluiten lonend als de polis nog niet zo lang loopt. Hoe ouder de polis hoe minder voordelig het oversluiten van een woekerpolis wordt. Bovendien kunt u nog in aanmerking komen voor een vergoeding van de schade door de verzekeringsmaatschappij.

Woekerpensioen

Volgens Tros Radar hebben vele mensen, vooral in het midden en kleinbedrijf, een woekerpensioen. Dit is een pensioen, waarbij het eindbedrag niet vastligt, maar afhankelijk is van de waarde-ontwikkeling van aandelen. Bovendien zijn deze polissen ongunstig, omdat ze gepaard gaan met een niet transparante kostenstructuur. Er zijn diverse schrikbarende voorbeelden bekend, waarbij in het begin 20% of meer van de betaalde premie op gaat aan kosten. Voor het woekerpensioen is nog geen oplossing.

Slot

Er lijkt duidelijk beweging te zitten in de zaak met de woekerpolissen. In 2018 werd zelfs de nationale ontwoekerdag gehouden. Bij de woekerpensioenen lijkt dat nog lang niet het geval. Zelf sparen voor de oude dag of kiezen voor een transparante verzekering lijkt een veel betere optie. Op internet kunt u de verschillende aanbiedingen goed met elkaar vergelijken.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis en woekerpensioenWoekerpolis en woekerpensioenBijna iedereen heeft wel een woekerpensioen in huis. Een woekerpolis, levensverzekering met hypotheek en woekerpensioen…
Woekerpolis & oplossingen woekerpolisAls u een woekerpolis hebt, is het van belang om tijdig actie te ondernemen. Er zijn verschillende oplossingen voor uw w…
Klachteninstituut Financiële Dienstverlening KIFIDKlachteninstituut Financiële Dienstverlening KIFIDEen klacht indienen over verzekeraar of bank? Wat doet het KIFID voor u met uw klacht? Ons land heeft meerdere instantie…
Klacht over je bank: hoe dien je een klacht over je bank in?Als je niet tevreden bent over je bank om wat voor reden dan ook, kun je bij de bank zelf een klacht indienen. Maar als…

Goedkoop verzekeren: tips om te besparen op de verzekeringGoedkoop verzekeren: tips om te besparen op de verzekeringGoedkoop verzekeren, kan dat ook en hoe dan? Alles verzekeren is niet nodig, wees selectief. Enkele tips om te besparen…
Wat is een levensverzekering? Een korte toelichtingWat is een levensverzekering? Een korte toelichtingDe overlijdensrisico verzekering (ORV) is een verzekering die vaak wordt afgesloten bij aanschaf van een woning. Bij ove…
Reacties

Ruud, 07-08-2013
Hier ook een Rendementskrediet van de ING met een Winstvastplan, 2300 euro aflopend in 2018. zou ik dus ook moeten uitzitten, maar kan de ING, combi nationale Nederlanden, hier voor aangeklaagd kunnen worden omdat een woeker polis niet mag en ze iemand een gepaste oplossing moeten bieden? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Ruud,
Inmiddels heeft een aantal woekerpolishouders geëist dat Nationale Nederlanden een schadevergoeding voor hun woekerpolissen betaalt (advocaat Adriaan de Gier).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 29-06-2012
Dank voor uw antwoord. Inderdaad een onnadelige rotpolist geweest. Is mijn moedertje ooit 'aangesmeerd' omdat ze een andere lening niet meer kon aflossen.
Het leek mij duidelijk dat ik hem nu beter gewoon kan afkopen, TOT u begon over de belastingdienst, haha.
Heb geen kaas gegeten van die dingen. Voor zover ik weet hebben mijn ouders nooit iets gedaan met deze gegevens voor de belastingdienst.
Wat zou de belastingdienst kunnen zeggen dan? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Peter,
Als er ooit premies zijn afgetrokken (en nog een paar voorwaarden), kan dat betekenen dat er revisierente moet worden betaald. Ik zeg niet dat dat bij u het geval is, maar daar moet wel even naar gekeken worden:

https://financieel.infonu.nl/belasting/77544-revisierente-voorwaarden-en-hoogte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 29-06-2012
Hey hallo,
Hier ook een Rendementskrediet van de ING met een Winstvastplan. U geeft aan dat uitzitten waarschijnlijk goedkoper is. Ik heb nu op aanvraag een aantal opties van ING ontvangen om af te kopen of uit te zitten. Mijn rendementskrediet is 6800. Daarvan heb ik een schuld van 5800. Zou nog tot april 2016 lopen. Uitzitten zou volgens mij nog 3200 kosten aan premie en rente. garanderen ze mij dat de waarde van Winstvastplan minimaal gelijk is aan het Krediet van 6800. Mocht ik besluiten nu af te betalen, willen zij nu 2100 Euro hebben en dan ben ik er vanaf. De waarde tot nu toe 3700 gebruiken zij dan om de schuld van 5800 af te lossen. Kan dit kloppen? Ik hoef dus nu maar 5800 af te lossen in plaats van 6800… daarvoor gebruiken zij 3700 en blijft voor mij 2100 Euro over om er vanaf te zijn. Zou dus 3200(uitzitten) - 2100 (nu afkopen) = 1100 Euro voordeliger zijn?

Gegroet Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Peter,
1. Hoe ouder een polis is, hoe minder voordelig het is om af te kopen omdat de kosten die worden berekend in de loop der tijd minder worden. Maar dan ga ik wel uit van een positief rendement op de polis.
2. Bij de huidige spaarrente is nu afkopen voor 2.100 euro waarschijnlijk goedkoper voor u dan uitzitten tegen 3.200 euro. Dat betekent overigens wel dat deze polis wel heel nadelig is.
3. Vraag ook na wat dit fiscaal voor u betekent. Als u ook nog eens bij afkoop met de belastingdienst moet afrekenen, bent u bij afkoop waarschijnlijk wel duurder uit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Plakat, 09-06-2011
Ik heb 3 zogenaamde spaarpolissen gehad welke inmiddels alle zijn uitgekeerd. Met bedroevende resultaten. Na veel geharrewar heb ik boven tafel wat de inleg en de kosten zijn. Nog meer tranen, Er blijkt 30 % van ingelegde bedrag te zijn opgegaan aan overlijdensrisicoverzekering! Is me nooit verteld en volgens mij TOTAAL overbodig. Nu krijg ik er een brief overheen dat de kosten van deze verzekering NIET vergoed worden! Dit slaat gewoon alles. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Plakat,
Helaas zou de verzekeringsmaatschappij gelijk kunnen hebben. De Wabeke norm staat voor bijvoorbeeld een 30 jarige polis 2,5% aan kosten toe ten opzichte van het bruto rendement. Als u een bruto rendement hebt van 5% zou dat 50% aan toegestane kosten betekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. M. van der Wiel, 01-04-2011
Ik heb een lening bij de ing van € 25.000,00. looptijd 15 jaar, waarvan thans 10.5 jaar zijn verstreken. Deze lening is gekoppeld aan een rendementskrediet, welke de totale aflossing bij de ing zou dekken. Op welke voordeligste manier kan ik hiervan afkomen? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste K.M. van der Wiel,
1. U hebt waarschijnlijk een rendementskrediet in combinatie met een winstvastplan. Waarschijnlijk is nu afkopen duurder dan de rit uitzitten.
2. Afkopen is een mogelijkheid of jaarlijks een deel aflossen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.