De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren
Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Tegen de risico's voor aansprakelijkheid voor kleine en grote ongelukken kan men zich verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?
De aansprakelijkheidsverzekering dekt onvoorziene schades die ontstaan zonder dat daar de opzet toe was. Het beschermt zogezegd tegen de gevolgen van ongelukken. Een tv die kapot valt tijdens een verhuizing of een fiets die omvalt tegen de auto van de buurman zijn hiervan goede voorbeelden. Het is niet wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar omdat de maandelijkse kosten erg laag zijn en het verzekerde bedrag erg hoog wordt het wel vaak gedaan.
Welke risico's worden gedekt en welke niet?
Schade aan spullen en letselschade worden gedekt voor zover deze niet het gevolg zijn van opzet. Dit betekend dat als je per ongeluk een voorwerp of een persoon schade toebrengt, de aansprakelijkheidsverzekering deze risico's dekt. Als je echter doelbewust schade aanbrengt zal de verzekering niet uitkeren.
De volgende schades worden niet gedekt:
- Schades die gezinsleden onderling bij elkaar veroorzaken, zowel materiële schade als letselschade
- Schades die opzettelijk ontstaan, bijvoorbeeld als je tegen een auto aantrapt en zo een deuk veroorzaakt
- Schades die gemaakt worden met een motorvoertuig, deze worden gedekt door de wettelijk verplichte motorvoertuigenverzekering
- Schades aan spullen van een ander die men tijdelijk in beheer heeft. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een boek uit de bibliotheek, maar ook een gehuurde fiets valt hieronder. Schades die hieraan ontstaan worden niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering
Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels. Zo wordt schade die door kinderen onder de veertien jaar wordt veroorzaakt altijd vergoed, ook als de schade opzettelijk wordt toegebracht. Het is ook mogelijk dat er schade ontstaat die je niet zelf hebt veroorzaakt maar waar je wel wettelijk gezien aansprakelijk voor bent. Hierbij valt te denken aan een gesprongen waterleiding die waterschade bij de buren veroorzaakt.
Een verzekering voor het hele gezin
Het is niet nodig dat elk lid van een gezin zijn eigen aansprakelijkheidsverzekering neemt omdat één verzekeringspolis het hele gezin verzekerd tegen de risico's van aansprakelijkheid. Minderjarige kinderen zijn altijd meeverzekerd, net als meerderjarige kinderen die thuis of op kamers wonen. Wanneer meerderjarige kinderen een eigen huishouden gaan voeren worden ze niet meer gedekt door de verzekeringspolis van hun ouders. Mensen die in hetzelfde huis als de verzekeringsnemer verblijven, zoals logés en personeel vallen ook onder de dekking, en zelfs schades die door huisdieren worden veroorzaakt worden gedekt. Er bestaan speciale aansprakelijkheidsverzekeringen voor alleenstaanden, waarvan de premies lager zijn.
Conclusie
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is door zijn lage kosten en brede dekking één van de belangrijkste verzekeringen voor particulieren. Een ongeluk kan altijd gebeuren en vooral bij letselschade kan het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering een enorm verschil maken. Voor mensen met huisdieren is het ook aan te raden om een verzekering te nemen, omdat de risico's die hier bij horen ook gedekt worden. Minderjarige kinderen en meerderjarige thuiswonende of studerende kinderen worden gedekt door de polis van hun ouders.