Aansprakelijkheidsverzekering, ja of nee?

Aansprakelijkheidsverzekering, ja of nee? Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die u bescherming biedt tegen schade die door u of door een van uw gezinsleden veroorzaakt is, of is toegebracht. Een familiale verzekering is ook een aansprakelijkheidsverzekering. Stel u heeft iemand letsel toegebracht. U wordt aansprakelijk gehouden en de kosten lopen op. Als u in zon geval geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, heeft u een groot probleem. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering een heel belangrijke verzekering.

Aansprakelijk stellen

Zowel bedrijven als particulieren sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af om zich te beschermen tegen schadeclaims. Een familiale verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin, inclusief de huisdieren. Een aansprakelijkheidsverzekering verlicht het leed bij een schadeclaim in financiële zin. Emotioneel leed is niet te verzachten met geld, maar financiële schade uiteraard wel. Om te voorkomen dat u diep in de schulden komt als u aansprakelijk wordt gesteld voor een bepaalde vorm van schade, is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het mooie aan verzekeringen is dat u vaak een relatief laag bedrag betaald voor een hoge vergoeding, voor als het mis gaat.

Geen (of een) WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Het is een verzekering die u beschermd tegen aansprakelijkheid voor schade. Indien u aansprakelijk gesteld bent voor schade, particulier of via uw bedrijf, dan bent u daar tegen verzekerd en de aansprakelijkheidsverzekering zal u volgens de polisvoorwaarden alle schadeclaims met betrekking tot letselschade en zaakschade vergoeden. Als u geen aansprakelijkheid verzekering hebt, krijgt u niets vergoed en moet u dus mogelijk zelf betalen. Daarom is het echt verstandig om een WA verzekering af te sluiten. Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen waar u verzekeringen kunt afsluiten. Een goede en betaalbare aansprakelijkheid verzekering kunt u vinden door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij ook goed naar wat er wel en niet verzekerd is en welke voorwaarden men zoal stelt.

Schade toegebracht en aansprakelijk gesteld worden

U kunt iemand anders schade toebrengen, en dat mag natuurlijk niet opzettelijk gebeurd zijn. Het kan om letsel gaan, maar in particuliere sfeer kan het ook om het laten vallen van een camera van een kennis of het per ongeluk omgooien van een duur apparaat zoals de Wii, een televisie of laptop, en dergelijke. Als u op deze manier een ander schade heeft toegebracht, kunt u die schade verhalen op uw verzekering. U kunt zich verzekeren tegen zeer grote claims. Een aansprakelijkheidsverzekering is op zich niet duur. De premie is meestal laag maar de voordelen die u er aan heeft als het nodig is, zijn groot. Voor bedrijven geldt dat het ook vanzelfsprekend is dat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Opzettelijk toegebrachte schade en zuivere vermogensschade

  • Als schade opzettelijk wordt toegebracht, is dit normaal gesproken niet verzekerd.
  • Ook zuivere vermogensschade, oftewel schade die uitsluitend uit financiële schade bestaat, valt doorgaans niet onder de dekking. Voor bedrijven waarbij de zuivere vermogensschade wel meeverzekerd kan worden is het risico dan ook groot, zoals bij accountants, makelaars, verzekeringsagenten en advocaten.
  • Schade aan gehuurde zaken vallen ook niet onder de dekking.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Het is zeer belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor bedrijven is het uiteraard extra belangrijk maar ook particulieren zitten niet op schadeclaims te wachten. Ook vrije beroepsbeoefenaars sluiten een dergelijke verzekering af.
  • Particulieren kunnen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren afsluiten (AVP) tegen schade veroorzaakt door alle afzonderlijke gezinsleden en de verzekerde zelf.
  • Een bedrijf of vrije beroepsbeoefenaar sluit een AVB verzekering af tegen het risico van aansprakelijkheid.

Premie

De premie is afhankelijk van het type bedrijf. Voor een bedrijf waar de schade groot kan zijn, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis of een bouwbedrijf, is de premie hoger dan voor een bedrijf waar de schade niet zo snel groot zal zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten verplicht?

In de meeste landen in Europa is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In ons land is het wel verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor:
  • Jagers.
  • Exploitanten van kerncentrales.
  • Houders van motorrijtuigen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schade bij sport en spel en de verzekeringWij Nederlanders houden wel van sporten. Bij het sporten en bij kinderen het spelen is het niet te voorkomen dat er af e…
Met auto een fietser aangereden - Wie is er schuldig?Met auto een fietser aangereden - Wie is er schuldig?De zwakke deelnemers aan het verkeer worden door de wet beschermd. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig…
Aansprakelijkheidsverzekering is een onmisbare verzekeringHet belang van een aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak onderschat. Indien u deze verzekering niet heeft afgesloten…

Autoverzekering soorten, autoverzekeringen vergelijkenEen autoverzekering afsluiten is niet eenvoudig. Welke soorten autoverzekeringen zijn er zoal? Er wordt veel aangeboden…
Is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?De zorgverzekering is een verzekering tegen de kosten van geneeskundige zorg. Sinds 2006 kennen wij de basisverzekering…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Interpolis
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-06-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.