De rechtsbijstandverzekering
De rechtsbijstandverzekering levert juridische bijstand bij conflicten. De meeste verzekeraars hebben eigen juridisch geschoold personeel wat vaak al voordat een conflict ontstaat kan helpen door het geven van advies.
Waarom is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten?
Voor mensen die niet juridisch geschoold zijn kan het bijzonder moeilijk zijn om op de juiste manier te reageren op een juridisch conflict. Een brief van een deurwaarder kan bijvoorbeeld voor grote groepen mensen al zo goed als onleesbaar zijn. Mensen die verzekerd zijn van rechtsbijstand maken in de meeste gevallen gebruik van de adviserende juristen die een verzekeraar in dienst heeft. Op deze manier kunnen conflicten vaak zonder een gang naar de rechter opgelost worden. Als het wel noodzakelijk is om naar de rechtbank te gaan, vergoedt de verzekeraar de kosten van de advocaat. Inmiddels heeft ongeveer de helft van de Nederlanders een rechtsbijstandsverzekering.
Voor wie is de rechtsbijstandsverzekering geschikt?
In principe kan iedereen in een situatie komen waarin rechtsbijstand nodig is. Een verbouwing in huis waarbij de aannemer failliet gaat of een plotseling ontslag kan vrijwel iedereen overkomen. Het is mogelijk om voor bepaalde zaken wel de rechtsbijstand te verzekeren, en voor andere zaken niet. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten die wel assisteert bij conflicten met uw huurbaas of werkgever, maar niet van toepassing is op conflicten die betrekking hebben op belastingrecht.
Rechtsbijstand door de vakbond
Lidmaatschap van een vakbond betekent in veel gevallen ook recht op juridische steun bij arbeidsconflicten. Er zijn echter heel veel situaties die niet arbeidsgerelateerd zijn waarin rechtsbijstand nodig is. Een rechtsbijstandsverzekering is veel breder, en kan ook als alternatief voor de juridische hulp van een vakbond gebruikt worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ledenaantallen van vakbonden dalen, terwijl het aantal mensen met een rechtsbijstandverzekering stijgt,
Geschillenregeling
Als de verzekeringsmaatschappij de kans op succes te klein acht mag zij weigeren om juridische hulp te verlenen. De verzekerde kan echter bij een advocaat een 'second opinion' aanvragen. Als de geraadpleegde advocaat van mening is dat er een redelijke kans is om de zaak te winnen is de verzekeringsmaatschappij alsnog verplicht om de juridische kosten te vergoeden.
Wachttermijn
Een rechtsbijstandverzekering is bedoeld voor conflicten die in de toekomst ontstaan, niet voor lopende conflicten. Men zegt ook weleens: 'het is niet mogelijk om een brandend huis te verzekeren'. Dit houdt in dat de verzekerde zijn verzekering moet hebben afgesloten voordat er juridische bijstand nodig is. Om er zeker van te zijn dat dit ook gebeurt hebben de meeste verzekeraars een wachttijd van drie maanden. Dit houdt in dat er de drie maanden geen gebruik kan worden gemaakt van de verzekering. Er zijn hiervoor een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld bij verzekerden die overstappen naar een andere verzekeraar. Ook strafrechtzaken zijn uitgesloten van de wachttermijn.
Conclusie
Vrijwel iedereen kan in een juridisch conflict verzeild raken, en omdat de meeste mensen niet geschoold zijn in de complexe Nederlandse wetten is er bijna altijd hulp van een jurist nodig. Een rechtsbijstandverzekering kan in heel veel gevallen de problemen oplossen door advies te geven, maar als dit niet helpt rest er slechts nog een gang naar de rechtbank. Arbeidsconflicten kunnen vaak ook opgelost worden door de vakbond, maar omdat de kosten voor een rechtsbijstandverzekering niet erg hoog zijn kiezen veel mensen ervoor om zich ook voor arbeidsconflicten te verzekeren.
© 2014 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeker over verzekeringenEen eigen huis, een plek onder de zon! Bij de aankoop van een eigen huis of bij het betrekken van een huurwoning denkt m…
Bronnen en referenties
- http://www.independer.nl/rechtsbijstandverzekering/intro.aspx