Caravanverzekeringen bij schade door een klapband

Caravanverzekeringen bij schade door een klapband Een klassieker, noemen ze het in de caravanbranche. Een klapband die vervolgens de wielkast de bodemplaat van de caravan stukslaat met alle gevolgen van dien. Geregeld wijzen caravanverzekeraars een claim af omdat de geklapte band te oud is. Maar is zo'n afwijzing wel terecht?

Caravanverzekeringen en banden

De polissen van diverse caravanverzekeringen lopen nogal uiteen als het gaat om de banden. Er zijn polissen die klip en klaar eisen dat de banden niet ouder mogen zijn dan zes jaar, maar er zijn ook verzekeringen die een 'kapstokbepaling' hebben opgenomen waarin staat dat de verzekeringnemer verplicht is tot voldoende onderhoud en dit ook moet kunnen aantonen. Bijvoorbeeld door in geval van schade een onderhoudsrapport te overleggen dat niet ouder is dan twee jaar.

De klassieker: klapband veroorzaakt schade aan de bodem van de caravan

Als een caravan een klapband krijgt, is er grote kans op schade aan de bodem en de wielkast, of soms zelfs de elektra. Elektra kabels rusten namelijk bij veel caravans in de wielkast en kunnen bij een klapband dus aanzienlijk beschadigd raken. Het gevolg is een dure reparatie. Veel standaard caravanverzekeringen vergoeden schade als deze niet door eigen schuld is ontstaan, zoals bij een klapband vaak het geval is. Echter, geregeld wordt een dergelijke schade afgewezen omdat de band die klapte ouder is dan zes jaar of omdat geen onderhoudsrapport kan worden overlegd. De vraag is of dit terecht is.

Discussie over tijdstip vervangen van caravanbanden

De discussie over het tijdstip waarop banden van bijvoorbeeld caravans moeten worden vervangen is niet nieuw. Zij wordt al vele jaren gevoerd omdat in deze gevallen niet de profieldiepte aanleiding is voor vervanging, maar de veroudering. Met de meeste caravans wordt namelijk niet veel gereden en zullen de banden dus weinig slijten. Caravanverzekeraars die de kapstokbepaling in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen, wijzen maar al te graag naar brancheorganisaties als de ANWB die stellen dat een band na zes jaar vervangen dient te worden. Maar wat zegt de VACO, de brancheorganisatie voor banden en wielen, hier nu eigenlijk over?

VACO Advies

Veel verzekeraars verwijzen naar de adviezen van bijvoorbeeld de ANWB over dit onderwerp, die nota bene niet specifiek zijn opgesteld voor caravans, maar melden niet hetgeen VACO erover zegt. Hoog tijd dus om het oordeel van deze brancheorganisatie onder de loep te nemen:

"VACO adviseert bij het bepalen van het moment van vervanging, de montagedatum te laten prevaleren boven de productiedatum. Immers, de banden- en wielenbranche is zich terdege bewust dat banden droog, koel en donker dienen te worden opgeslagen en doet dat dan ook. In vervolg daarop adviseert VACO de weggebruikers hun caravanbanden vanaf zes jaar na montagedatum jaarlijks te laten controleren door een bandenspecialist en na tien jaar preventief te vervangen".

Met andere woorden, VACO zegt dat de datum waarop de band onder de caravan is gegaan, de montagedatum, vooral van belang is, en niet de datum waarop de band is geproduceerd. Dit mits de band koel, droog en op een donkere plaats bewaard is, zoals bijvoorbeeld in uw dissel. Bij heel wat schadeclaims wordt de afwijzing door de verzekeraar ondersteund met de uitspraken van de ANWB, die als brancheorganisatie toch meer opereert voor de weggebruiker in zijn algemeenheid, terwijl VACO, die juist specifiek kennis heeft van banden, niet wordt geciteerd. Mocht dit ook u overkomen, verwijs dan naar de aanbeveling van VACO. Bewaar in ieder geval altijd de bon waaruit blijkt wanneer de band onder uw caravan gemonteerd is, uw weet nooit wanneer deze nodig mocht zijn!
© 2013 - 2020 Mwest, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Camperverzekering of caravanverzekering afsluitenCamperverzekering of caravanverzekering afsluitenDe zomervakantie 2020 dient zich straks aan en dus met de populaire camper of caravan op vakantie? Vergeet dan niet om o…
Caravanverzekering: verzekering voor de caravanCaravanverzekering: verzekering voor de caravanIn Nederland zijn er meer dan een half miljoen caravans. De caravan werd vooral populair vanaf de jaren zestig. Het is o…
Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekering 2020Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekering 2020Bent u in 2019 of 2020 geweigerd voor een bepaalde verzekering? U moet wettelijk gezien een autoverzekering afsluiten, m…
AutoverzekeringAutoverzekeringHet is altijd vervelend wanneer een auto schade oploopt. Bijvoorbeeld door een botsing of ongeval. De schade is vaak var…
Vergoedingen fysiotherapieHet is al meerdere malen veranderd en het zal ook niet onveranderd blijven. Maar wanneer u naar een fysiotherapeut moet…
Bronnen en referenties
  • VACO, bedrijfstakorganisatie voor banden- en wielenbranche

Reageer op het artikel "Caravanverzekeringen bij schade door een klapband"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mwest
Gepubliceerd: 26-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!