Afsluiten inboedelverzekering

Afsluiten inboedelverzekering Het is altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet alleen de buurman kan schade aan zijn huis oplopen, ook jou kan dit overkomen. Er zijn nog heel wat mensen in Nederland die geen inboedelverzekering hebben afgesloten omdat ze ervan uitgaan dat het alleen anderen overkomt. Dit is natuurlijk erg onverstandig. Heb je nog geen inboedelverzekering voor je huis afgesloten, dan is het aan te raden dit zo snel mogelijk te doen. Emotionele schade is helaas niet te herstellen, financiële schade gelukkig wel.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die je afsluit voor de spullen die zich in je huis bevinden, met andere woorden je verzekert je inboedel. Een inboedelverzekering valt onder de categorie schadeverzekering en is ingedeeld in de categorie brandverzekeringen. Omdat er vaak erg veel verschillende spullen in een huis staan, doe je er goed aan om een inventarisatie te maken. Maak een goede inventarisatie van de spullen die je bezit en zet overal bij hoeveel het precies gekost heeft. Bewaar ook altijd goed de bonnetjes van dure spullen, zoals een televisie, laptop of een bank. Zo kun je aan de verzekering bewijzen dat de spullen echt zoveel gekost hebben en wanneer ze gekocht zijn.

Verschillen in inboedelverzekeringen

Er zijn verschillende aanbieders van inboedelverzekeringen, zoals Univé, Centraal Beheer, CZ, OHRA, Ditzo en Interpolis. Er kunnen nogal inhoudelijke verschillen bestaan tussen de inboedelverzekeringen van de verschillende verzekeraars. Voordat je een inboedelverzekering daadwerkelijk gaat afsluiten, is het belangrijk dat je de inboedelverzekeringen van de verschillende aanbieders goed met elkaar vergelijkt. De ene verzekeraar biedt namelijk een uitgebreider pakket voor een voordeligere prijs aan dan de ander. Je kunt zelf verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken, maar je kunt ook naar een vergelijkingsite gaan. Op een vergelijkingsite worden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken op verschillende punten. Dit kost je wel wat zoekwerk, maar de informatie is heel betrouwbaar. Voorbeelden van vergelijkingsites zijn Vergelijk en Independer.

Advies over een inboedelverzekering inwinnen

Daarnaast zijn er nog een paar aandachtspunten die handig zijn om te weten voordat je een inboedelverzekering gaat afsluiten. Deze punten zijn:
  • Een inboedelverzekering hoeft niet duur te zijn. Veel mensen denken dat een dure inboedelverzekering beter is dan een goedkope verzekering, maar dat is dus absoluut niet waar. Doordat veel maatregelingen zijn getroffen betreft inbraak- en brandpreventie, heeft men de premies fors kunnen verlagen.
  • Het is erg belangrijk dat je altijd je premie inboedelverzekering betaalt en je adres direct wijzigt zodra je verhuisd bent. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat en voor hoelang, zorg er gewoon voor dat je goed verzekerd bent want er kan altijd iets gebeuren.
  • Het kost relatief niet veel om tegenwoordig goed verzekerd te zijn, dus zorg dat je nooit onderverzekerd bent.
  • Maak foto’s van al je spullen. Het is niet de bedoeling dat je van alle spullen apart een foto gaat maken, maar maak foto’s van je huidige interieur, en zodra er iets nieuws bijkomt, moet je weer een nieuwe foto maken. Zorg altijd dat je een kopie van de foto’s en de inventarisatie die je van je inboedel maakt bij een familielid of vriend hebt liggen. Mocht er eens onverhoopt brand uitbreken, dan heb je in ieder geval nog een kopie van je bewijsmateriaal.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afsluiten van inboedelverzekeringAfsluiten van inboedelverzekeringHet mag duidelijk zijn dat een inboedelverzekering een verzekering is die je afsluit voor je inboedel. Het is een schade…
Gevolgen onderverzekering voor de uitkeringGevolgen onderverzekering voor de uitkeringHet voor een te laag bedrag verzekeren van huis of inboedel kan grote gevolgen hebben bij het ontstaan van een onder de…
Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…

Waarde en taxatie inboedelWaarde en taxatie inboedelDe totale waarde van uw inboedel is van belang bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Geeft u namelijk een onjui…
Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Lekkage en waterschade: wat betaalt de verzekering?Een grote lekkage met waterschade als gevolg is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Niet alleen kunnen de kosten van d…
Bronnen en referenties
  • www.independer.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.